Code for Croatia

Da li biste sudjelovali u ovom projektu?

Da li biste sudjelovali u ovom projektu?

Mnogi su se zapitali kako mogu aktivno pridonositi Linuxu i FLOSS-u, o čemu smo u više navrata i sami pisali na ovim stranicama …

Ovaj put pozivamo vas da pomognete Radoslavu Dejanoviću, čiju obavijest i poziv za suradnju prenosimo u cijelosti:

 

 

Zgodan link poslao mi je kolega +Zvonko Pavić: Code for America – mjesto koje okuplja ljude koji žele svoja IT znanja i vještine volonterski ponuditi državi: izradu programa, idejnih rješenja, integraciju, edukaciju… Code for America nastoji spojiti volontere s državnim, gradskim i drugim javnim upravama radi uspostavljanja kvalitetne suradnje i poboljšanja njihove IT infrastrukture.

Ovo pišem jer me Zvonko pitao:  „kad će Code for Croatia?

Ovo je zaista dobro pitanje i zaslužuje ne jedan, već više odgovora. Želim o ovome napisati tekst za petak, 19.7.2013. – a do tad bih volio prikupiti i objaviti i druga mišljenja, pa ovaj tekst osim na moj G+ stream ide i na forume na stranicama +Linux za Sve (www.linuxzasve.com) i +HULK  (www.linux.hr). Komentirajte, recite biste li sudjelovali u nečemu što bi se zvalo „Code for Croatia” i zašto? Ili možda ipak ne biste? Zašto? Sve razumne odgovore (koji se ne sastoje od samih ekspletiva, jelte…) prikupit ću i skompajlirati u tekstu za petak. Deadline je četvrtak u 18 sati.

Stoga, dajte svoje mišljenje bi li projekt Code for Croatia mogao zaživjeti na ovim prostorima, te bi li državne, gradske i druge javne uprave imale sluha i pokazale interes za njega. I, najbitnije, biste li osobno sudjelovali u aktivnostima projekta Code for Croatia.

Hoće li tekst koji će Radoslav napisati promijeniti što i pomoći da se projekt Code for Croatia pokrene kako bi državne institucije, a posredno i svi građani Hrvatske, imali od toga koristi ostaje da pokaže vrijeme. No, bez obzira na krajnji učinak, svojim komentarom i razmišljanjem već danas možete učiniti mali korak prema boljem sutra, a posredno time i pomoći onom što nas okuplja na ovom portalu — GNU/Linuxu i FLOOS-u.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.4/5 (10 votes cast)
Code for Croatia, 4.4 out of 5 based on 10 ratings

You may also like...

23 komentara

 1. Haris napisao:

  Nadam se da ce ovako nesto uspjeti na nasim prostorima, znacaj otvorenog koda i Linuxa u cjelini raste sto sam prijetio u zadnjoj godini, sve se vise koristi i gradjani se upoznaju sa OpenSource projektima. Veliki sam AntiWindows Fan i izbjegavam da koristim softwere zatvorenog koda.
  Iskreno se nadam da ce ovaj projekat zazivjeti i da ce gradjani prepoznati pravu vrijednost i kvalitet OpenSource-a.
  Podrzavam sve vase Projekte koji upoznaju narod sa Linux-om i njegovim beskrajnim mogucnostima.
  Ja ga isto preporucujem i pokusavam obajasniti neznalcima sta je Linux (njima je to cesto pingvin) nekoliko desetina racunara od kolega koje sad vrte Linux sam ja instalirao i podesio njihvim potrebama, ja cu nastaviti da radim kako sam i radio i tako vas i podrzavati.

  Pozdrav iz Sanskog Mosta (BIH).

 2. Grof napisao:

  Mogao bi zaživjeti ako bi bilo sluha s “druge strane žice”. Odnosno, ako političari shvate važnost svega ovoga.

  Što se tiče samih FLOSS-ovaca, siguran sam da bi mi odradili i radili posao kako treba jer: FLOSS-ovac u Americi i FLOSS-ovac u Hrvatskoj su identični FLOSS-ovci po načinu razmišljanja koje je formulirano samom FLOSS filozofijom.
  Ako bi postajala kočnica onda je to “(ne)sluh” same ne-FLOSS države, gradske uprave, koga god.
  Dakle, ako se senzibilizira ne-FLOSS javnost, stranke, postojeću upravu, onda je uspjeh zagarantiran.
  Osobno ću drage volje pridonijeti koliko god mogu, a naravno mišljenja sam da bi to bio hvale vrijedan potez.

 3. Branko napisao:

  Mislim da bi volje od strane programera bilo i više nego dovoljno.
  Ali problem bi bio što bi sve stvoreno u ovoj inicijativi moralo proći kroz more birokratske i političarske gnjileži kojom Hrvatska obiluje, tako da bi konkretne rezultate ovoga jako teško i jako malo vidjeli.
  Onaj koji bi koordinirao tu stranu priče bi morao imati poprilično jake živce ili uzimati prilično jake lijekove da ne odustane od guranja dragovoljno kreiranog koda u hrvatske institucije.
  Programera ima. Volje sigurno ima. No razumijevanja i volje od strane državnih institucija teško da ima.

 4. Simon napisao:

  Zašto IT stručnjaci i entuzijasti ne bi naplatili svoje znanje nego ih volonterski ponudili državi? Ne vidim da druge struke to rade, da arhitekti projektiraju volonterski da bi imali ljepše gradove ili na kraju krajeva da političari volontiraju jer vole svoju zemlju.
  Ne sviđa mi se ideja potkopavanja vrijednosti IT znanja i vještina.
  Još jedna stvar – mislim da bi većina državnih ureda negativno reagirala kada bi pokušali “poboljšati njihovu IT infrastrukturu”, pa jedva su se naučili gdje, što i kako treba napraviti da mogu normalno raditi, padne im mrak na oči svaki put kad im se uvede bilo kakva promjena.

  • Dario napisao:

   @Simon, zato što je u mojoj prirodi (i ne samo mojoj) da želim pomoći drugome i zato što nagradu za uloženo ne gledam isključivo kroz novac.
   I ne gledam na tu i takovu ideju kao na potkopavanje vrijednosti IT struke već upravo suprotno kao pomoć pojedincima koji su plaćeni za posao koji obavljaju da bi ga obavljali bolje i kvalitetnije.
   A državni uredi bi vjerojatno reagirali upravo tako kako si naveo, ali ne zato što se pet redova dopisa ili mail ne mogu napisati u ničem drugom osim u MS Wordu/Outlooku već zato što upravo onih par IT stručnjaka (iz straha za svoj posao najvjerojatnije) drže te korisnike u državnim uredima da ništa drugo ne valja .. gledam to svakodnevno u svojoj firmi 🙁

  • 4ndY napisao:

   Simone, mislim da tvoja kritika ide u dobrom smjeru: često se patriotizam (“for Croatia”) koristi da bi se neki rad dobio jeftino ili besplatno pa se to tako čini i u ovom slučaju: zašto bi programeri volontirali za državu i istovremeno živjeli od loše plaćenih poslova koje rade profesionalno ako su uopće zaposleni? Kad bi svi živjeli u blagostanju, ne bi bio problem ponuditi svoje znanje i vrijeme zajednici, no u ovoj situaciji ovakva inicijativa vrlo je diskutabilna. S jedne strane imaš IT firme koje rade za državu i ostvaruju profit iz toga, a s druge strane freelanceri-volonteri radili bi isti posao za badava. Ako su državi i lokalnoj samoupravi potrebni ovakvi modeli neka ih nekako i plate, a nastali softver izdaju kao slobodan softver.

   Slobodan softver nije besplatan softver, već onaj koji ne ograničava korisnika/kupca i ako njega netko želi, neka ga plati. Ako netko ima ambicije, može ga programirati i volonterski, no to je na pojedincu. Inicijativa: “ajde vi radite besplatno” vodi u dodatno pogoršavanje socijalnih neprilika.

   U ovoj situaciji, a u kontekstu slobodnog softvera, po meni bi bolja inicijativa bila da se osnuje vladina agencija ili ured koji bi financirao/subvencionirao slobodnosoftverske projekte koji su u interesu države i lokalne samouprave. Npr. lokalizacija i poboljšanje uredskog paketa LibreOffice kako bi zamijenio skupi MS Office u administraciji i javnom sektoru. Agencija/ured financirali bi se dugoročno od ušteda nastalih korištenjem slobodnog softvera, a novac bi išao domaćim programerima stimulirajući razvoj FLOSS-a u Hrvatskoj na korist domaće FLOSS zajednice. Takav pristup ne bi generirao negativne društvene deformacije, a stremio bi istom cilju.

 5. Dario napisao:

  Mislim da naglasak nije nužno u takvom projektu samo programiranje ..
  Za primjer, recimo da uprava Grada Zagreba pokaže volju da prijeđe s Worda na Libre ili Open office .. po razmišljanjima mnogih bi tranzicija korisnika po uredima bila otežana jer ikone i sučelje programa nije isto i u tome se ne bi moglo raditi (pisati dopise, možeš misliti) .. no tu bi pojedinci okupljeni u takvom projektu darivanjem malo svog slobodnog vremena i volje vrlo brzo osposobili korisnike da svoj svakodnevni posao rade jednako dobro .. a koristi od takvog pristupa bi trebala biti jasno vidljiva pa i gradskim ocima i to od uštede na plaćanju licenci do plaćanja kojekakvih institucija koje korisnicima nakon par dana tečaja izdaju kojekakve ECDL certifikate da znaju raditi obradu teksta, kalkulacije ili da znaju pregledavati web.. wtf.
  Bi li se uključio u takav projekt .. svakako bi.

 6. Cooleech napisao:

  Hvale vrijedan potez! Čak i najskromniji doprinos može učiniti da projekt zaživi i živi punim plućima. Pomisao na našu državnu upravu koja koristi FLOSS.. veseli me kao “bebu zvečka” 😀

 7. MatkoGljiva napisao:

  Svaka čast za projekt trebalo bi uspjeti i realizirati tako nešto

 8. jozoratar napisao:

  Moglo bi se reći i KONAČNO da se netko toga sjetio. Ja bih mogao pomoći recimo domovima umirovljenika (i sam sam blizu s 54 g.) oko instalacije OS-a (linux baziranog i besplatnog – naravno), servisa i nadogradnje kompjutera, a može i u izradi internet stranica (joomla!). Mada sam 90%-tni invalid i živim od socijalne pomoći to mi ne bi bilo teško, a i vremena uvijek imam slobodnog.
  Pozdrav svima !

 9. bikerbj napisao:

  podržao bih prijekt sa onim što znam….instalacija i održavanje OS-a i samih računala….
  a to isključivo bez naknada jer i isti taj OS koji koristim nisam platio nikom jer je besplatan…
  uglavnom bilo bi lijepo kad bi se ostvarilo….

 10. Punisher napisao:

  Podržavam u svakom pogledu

 11. Mirko napisao:

  Dok svi politicari kradu i letuju na more ja da radim za dz?
  Dok im ljubavnice kupuju vile, ja da radim za dz?
  Bas treba obicnom narodu. Nisam ovca za sisanje, a vlada ima dovoljno novca nagraditi svaku udrugu.
  Ameri su daleko poznati kao naivcine pa im ovakva sranja lako prodas… Imaju novca pa i ne primete kada ih neko zavrne.

 12. Nikola napisao:

  Podržavam i svakako bih se uključio 🙂
  Mislim da su ovakve stvari odlične prilike za nas mlade, koji smo željni rada, dokazivanja i stjecanja iskustva.
  Možemo vrlo lako steći i podijeliti potrebna znanja, ljudi mogu čuti za nas i na taj način si možemo također olakšati ulazak na tržište rada nakon fakulteta ili ako smo nezaposleni, pa dođe neka prilika. Osobno mislim da je svako iskustvo dobro, pogotovo u ovim vremenima 😉

  • 4ndY napisao:

   Nažalost Estonija je izdala kod koji nije slobodan softver i time gotovo pa beskoristan za većinu slučajeva jer je licenca: Creative Commons
   Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. Dakle najrestriktivniji oblik CC licence koji ne dozvoljava niti komercijalnu upotrebu niti derivate.

 13. Filip napisao:

  Nadam se 100% da će taj projekt zaživjeti.

 14. Linoslav napisao:

  O programiranju ne znam slova, tako da to otpada. Ali da mi, recimo, dadnu teze, fraze i sl. za nekakav prijevod helpa, tutoriala, svakako bih se dao u to. U predavanja o softwareu bih se rado uključio jer ljudi kod nas pojma nemaju što je to OO.org, LibreOffice, Kingsoft, VLC, Audacity, Ardour, Pidgin (a ni sam sebi ne vjerujem da znam postaviti home na zasebnu particiju, hihihihi)… u aktivnom seedanju već ionako sudjelujem, u usmenoj promociji s koljena na koljeno svakako sudjelujem… Tako da zaživi li projekt, prijavit ću se.

  P.S. Kao Hrvat iz Bosne i Hercegovine, svakako podržavam širi projekt na Zapadnom Balkanu, a i svaki sličan projekt u Hrvatskoj svakako će imati utjecaja i na razvoj FLOSS društva u BiH.

 15. jurastublić napisao:

  Za tako nešto trebaju dvije strane. FLOSS-ovci ni dosad nisu naplaćivali svoje usluge, međutim, osim praznih fraza, nema pomaka od strane države (i još onih par sto milijuna koje su dali za Windows licence kao sol na ranu) .

 16. madone napisao:

  Tu imamo filantrope koji okupljaju “programere” da rade za javno dobro kao ispomoć gradskim IT uredima oko projekata koje ne mogu sami izvesti. I sve to plaćaju donatori.
  Ako sam dobro shvatio za zanimljiv start-up nude 25.000$ “no strings attached” i onda gotov projekt valjda nude gradu… ne kužim…
  Ne znam jesam li ja to dobro shvatio i kako je to Radoslav zamislio ali ne vidim kako bi tako nešto kod nas prošlo.

 17. Robert Sedak napisao:

  “Code for Hrvatska” nema šanse za uspjeh u hrvatskoj! Barem ne u obimu kao u Americi sljedećih deset godina. Ljude koji bi htjeli raditi na kratkim (do 100 radnih sati kroz 6 mjeseci) projektima bi se nesumnjivo našlo. Za projekte dužeg i kontinuiranog vremenskog perioda (čitaj dok god projekt postoji), kao što je lokalizacija, ne vjerujem da će se naći. S druge strane strukturama vlasti na lokalnoj i državnoj razini treba još barem desetljeće da bi mogli shvatiti, prihvatiti i primijeniti sustav rada i razmišljanja FLOSS zajednice.

 18. Paulo napisao:

  U današnje vrijeme ako radiš nešto za besplatno proglase da imaš ADHD

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.