Najavljen Mint 17 “Qiana”

Clement Lefebvre najavio je Mint 17 LTS – “Qiana”. Je li na pomolu novi smjer razvoja?

U svojoj nedavnoj objavi Clement Lefebvre – osnivač i voditelj Mintovog razvojnog tima – najavio je novo izdanje popularne distribucije. Novi Mint 17 će tako nositi kodno ime “Qiana” i izaći u četiri standardna “okusa”: Cinnamon, MATE, KDE i Xfce.

Qiana je najlonsko vlakno izumljeno 1962. godine s ciljem imitacije prirodne svile. Postala je posebno popularna u modnoj industriji tijekom 1970-tih. Odlikuje se svilenkastim sjajem, a najčešće je korištena u izradi disco majica i modelu košulja sa širokim kragnama.

 

Jer svi volimo Lude 70-e Izvor: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Fez.jpg
Jer svi volimo Lude 70-e
Izvor: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Fez.jpg

 

Ono što ponajviše raduje sve korisnike i simpatizere jest to što će sedamnaesto izdanje ponovno biti LTS bazirano na Ubuntuu 14.04. Podsjetimo, trenutno aktivno LTS izdanje je 13 “Maya” s podrškom do travnja 2017. godine. Ranije je objavljena vijest kako Ubuntu skraćuje podršku za sva non-LTS izdanja sa 18 na 9 mjeseci, dok će LTS izdanja i dalje imati petogodišnju podršku. Time će se uvelike smanjiti napor istodobnog održavanja više verzija, što ostavlja prostor za povećanje kvalitete novih izdanja. Svi novi korisnici će imati rok od 3 mjeseca za prelazak na noviju verziju, koja će i dalje izlaziti svakih 6 mjeseci. Ovaj način razvoja značajno utječe i na sam Mint, što je i prihvaćeno.

Međutim, Clem je u svojim komentarima u najavi iznio i moguće planove vezane uz budući razvoj projekta. Prema njegovim riječima, moguće je da će Ubuntu 14.04. LTS biti korišten kao baza ne samo Minta 17, već i dvaju izdanja nakon njega. Osnovna ideja je održavati i poboljšavati bazu te se prilagođavati novoj tek svake dvije godine. Na ovaj će način razvojni tim imati više vremena i energije posvetiti se ostalim projektima. Cilj je poboljšati kvalitetu, dodatno potaknuti razvoj Cinnamona, aktivnije se uključiti u razvoj MATE-a, pružiti kvalitetniju podršku za Mint Tools, te se uključiti u ostale projekte koji su već godinama zanemarivani.

Ove novosti zasigurno svima odgovaraju, budući da smo navikli samo na kvalitetna rješenja i ideje okrenute upravo krajnjim korisnicima. Iako se polugodišnji ciklus izlaska novih izdanja neće mijenjati, poboljšat će se njihova stabilnost i kvaliteta te potaknuti intenzivniji razvoj brojnih projekata.

Ipak, ova neslužbena najava za sobom povlači brojne sumnje i nesigurnost. Očito je da će zadržavanjem Ubuntu 14.04 LTS baze u sljedećih nekoliko izdanja doći do blage stagnacije u razvoju na koji smo do sada navikli. Mint je od svog početka usko vezan uz razvoj Ubuntua, no vidljive su naznake promjena.

U novije vrijeme svjedočimo brojnim kontroverznim odlukama Canonicala u pokušajima proboja na komercijalno tržište, što je izazvalo burne rasprave i promjene u Linux zajednici. Tako se možemo prisjetiti Canonicalovih najava o uvođenju vlastitog paketnog formata. Pratili smo čitave sapunice o odlučivanju između Upstarta i systemda, gdje je potonji tek privremeno prihvaćen. Nakon dugotrajnih natezanja i mnogo utrošene energije, Mir display server je u desktop izdanju odgođen u korist X windows sustava do Ubuntua 16.04 LTS 2016. godine. Svjedočili smo i vrlo niskim optužbama vezanim uz Mintovu sigurnost, kao i pokušaju licenciranja službenih repozitorija usmjerenih upravo protiv Minta, tj. prema stvaranju Ubuntu zaštitnog znaka.

Unatoč tomu što izravno utječe na velik dio GNU/Linux svijeta, očito je da Canonical nameće vlastitu viziju razvoja koja ne nailazi na prešutno odobravanje zajednice i ostalih projekata. Predstojeći Ubuntu 14.04 LTS bi lako mogao biti zadnje izdanje kakvo smo do sada poznavali. U svjetlu takvih događaja čini se razumnim postupno usporavanje Mintovog razvoja i odbijanje nametnutih ideja.

S druge strane, poznato je da projekt Mint razvija vrlo mali tim entuzijasta, dok su troškovi većim dijelom financirani donacijama zajednice. Projekti su brojni, razvoj prema zacrtanom planu vrlo zahtjevan, održavanje komplicirano, a aktivnih je članova malo. Brojni su projekti ugašeni upravo iz ovih razloga. Unatoč željama mnogih simpatizera, Debian kao osnova (LMDE) je slabo zastupljen i neće skoro (barem prema trenutnim najavama) zamijeniti Ubuntu.

Mijenja li Mint vlastitu politiku razvoja? Radi li se samo o privremenom usporavanju ili će ono postati trajnije? Radi li se o stvarnom poboljšanju kvalitete ili je zapravo riječ o realnom oprezu spram Canonicalove politike koja utječe na velik dio Linux zajednice? Imamo li razloga strepiti za Mintovu budućnost? Kakve li nas novosti i iznenađenja tek očekuju?

Prema njegovim riječima, Clem nije donio ni jednu službenu odluku. Odgovori na ova i sva ostala pitanja odgođeni su za studeni 2014. Do tada, prema redovnom rasporedu, novu Mint 17 “Qianu” LTS možemo očekivati već krajem svibnja.

 

Izvor: Mint blog

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Najavljen Mint 17 "Qiana", 5.0 out of 5 based on 1 rating

6 Komentara

Dodaj svoj

Pristup poput ovog Mintovog već ima Bodhi linux.Zbog svih prethodnih događanja na relaciji Ubuntu-Mint ovo izgleda kao uzimanje predaha.Slažem se da bi bilo bolje da više vremena i pažnje posvete razvoju LMDE-a,ali mislim da se to neće dogoditi još neko vrijeme.

Mislim da bi bilo dobro da umjesto Ubuntu-a, za bazu koriste Arch, ali sa sopstvenim repo., u cilju veće stabilnosti. Ne mora čak biti ni rolling release, nego jednostavno svakih 6 mjeseci (ili koliko god je potrebno) da se desi update paketa u repo-u (i novi .iso), a u međuvremenu samo distro-specific update-i i/ili neki sitni update paketa u slučaju bug-ova.
Bila bi stabilna distra, brza, možda čak i jednostavnija za upotrebu, bez nepotrebnih stvari, i sa relativno novijim paketima u repozitoriju.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.