Objavljen Cinnamon 2.2

Nova verzija Cinnamon okruženja – 2.2 – objavljena je s dosta novosti, promjena i ispravki. Ni ovaj put nećemo kriti oduševljenje, jer se ekipa koja razvija Linux Mint, Cinnamon i Mate potrudila osigurati nam što bolje iskustvo korištenja. Novosti koje donosi ova verzija su:

 

 • Ljepši izgled Centra za kontrolu računala

Osim osvježene ikonice za odabir pozadinskih slika, opcije su sada bolje raspoređene u grupama, odnosno podgrupama. Primijetit ćete da je izostavljena opcija za prelazak u napredni način rada.

Cinnamon_settings

 

 • Čuvar ekrana i upravljanje energijom

Ako je ranije ovo bilo zbunjujuće podešavati, sada su ove dvije opcije jasno odvojene. Zaključavanje ekrana sada ima vlastite opcije kao i onu za postavljanje poruke na zaključani ekran, dok se uz podešavanje napajanja sada nalazi i podešavanje osvjetljenja ekrana.

 

 • Vrijeme i datum

Vraćen je izvorni modul za vrijeme i datum koristeći policykit i sustavnu postavku za datum. Dodana je opcija “koristiti 24 sata”, i to ne samo za applet već i za screensaver.

 

 • Hot corners i HUD

Scale

Ova opcija je sada mnogo bolje urađena, pa početnicima ne bi trebala predstavljati problem pri korištenju. Pojednostavljen je način uključivanja “vrućeg kuta”, prikazivanja ikonice, pa čak i upisivanja naredbi za pokretanje nekog programa, a za otvaranje željenog programa dovoljno je kliknuti na ikonicu ili samo prijeći mišem u kutove ekrana.

HUD se, u odnosu na prethodne verzije, sada pojavljuje samo ako se prozor povuče blizu ruba ekrana.

 

 • Regionalne postavke

Keyboard_settings
Slično kao u Mate i Xfce okruženjima, tako je i u Cinnamonu 2.2 opcija Regional Settings uklonjena, ostavljajući izbor distribucijama da upravljaju ovim postavkama, pri čemu je izbor jezika tipkovnice premješten u Postavke tipkovnice.

 

 • HiDPI i podrška za Retina Display

Nova verzija Cinnamona podržava visoke rezolucije, ali zahtijeva GTK 3.10.

 

 • Prozirnost prozora

Adjust_opacity

Kliknite za animirani prikaz

Izvrsna opcija koja jednostavnim skrolanjem miša na naslovnu traku prozora omogućava prilagođavanje prozirnosti otvorenih prozora. Osim prozirnosti moguće je i zatamniti otvoreni prozor, a ove opcije se mogu aktivirati iz Cinnamon System Settings – Windows.

 

 • Novi kontekstualni izbornik na panelu

Settings_applet

Ovaj izbornik je dobio osvježenje, tako su sada opcije mnogo bolje raspoređene, a postavljene su i nove simbolične ikonice.

 

 • A11y zumiranje skrolanjem miša

Ova opcija zumiranja bit će dostupna u verziji 2.2.2, a omogućuje da uključite opciju Zoom i potom kombinacijom tipke Alt i skrolanja miša podešavate zumiranje prozora.

 

 • Cinnamonov izbornik

I on je dobio koristan dodatak, a to je da sada možete deinstalirati program desnim klikom na njegovu ikonu u izborniku. Novoinstalirani programi će sada biti visoko rangirani u izborniku. U ostalim distribucijama (dakle, ne u Linux Mintu) opcija deinstaliranja programa je dostupna samo ako se omogući skripta u /usr/bin/cinnamon-remove-application.

 

 • MPRIS i Sound Applet

Sound_applet
Media Player Remote Interfacing Specification (MPRIS) je podržana u novoj verziji Cinnamona, pa sada možete upravljati MPRIS-kompatibilnim softverom i putem multimedijalnih tipki, a ne samo kroz muzički applet.

Applet sada ima opciju prikazivanja naslova pjesme, prikaz ikonice albuma te podešavanje broja znakova (slovnih mjesta) za prikazivanje teksta. Tu možete i isključiti (ili uključiti) prikaz ikone programa za reprodukciju glazbe u trayu.

 

 • Nemo

Nemo
Upravitelj prozora je dobio poboljšanja poput podrške za visoku rezoluciju, ikonicu u alatnoj traci za kreiranje nove mape, prebacivanje tabova (naredbom Ctrl+(Shift+)Tab), a u sidebar je dodana Recent stavka.

 

 • Ostale novosti:

– bolja integracija s GNOME okruženjem na istom hardveru, GNOME Control Centar ne bi trebao biti vidljiv u Cinnamon okruženju i obratno;
– bolja podrška za GDM;
– bolja systemd/logind podrška;
– podesivo kašnjenje u Cinnamon-session-properties;
– logout zvuk;
– novi shutdown hotkey;
– mnogo riješenih bugova.

Cinnamon 2.2 bit će dostupan u novom izdanju Linux Minta 17.

Više o ovome izdanju možete doznati ovdje.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.3/5 (12 votes cast)
Objavljen Cinnamon 2.2, 4.3 out of 5 based on 12 ratings

You may also like...

9 komentara

 1. zagortenay napisao:

  Super!
  Volio bih da si i klikno desnim gumbom miša na panel da vidim taj kontenks meni.
  Koliko sam razumio, prešli su na symbolične ikonice tu.Prije su tu bile samo obične ikone u boji.

 2. Daniel4x napisao:

  Baš su se potrudili. Cinnamon postaje sve bolji i ljepši. Jedva čekam da isprobam Linux Mint 17… mada mi pažnju trenutno zaokuplja Deepin Linux 2014 Alpha koji izgleda u najmanju ruku predobro.

 3. Cooleech napisao:

  Zadnja slika otkriva moju veliku ljubav – Arch! <3
  Moram priznat da cimet postaje ljepši i funkcionalniji iz verzije u verziju. Bravo, Mintovci! 🙂

 4. darkborn napisao:

  I dalje ostajem na MATE-u. Za ove fensi-šmensi fore ću si kupiti OSX ako me toliko uhvati kriza srednjih godina.

  • vision napisao:

   Zašto ti Cinnamon ne odgavara? MATE je po meni klasika (Gnome 2) i nemam ništa protiv ostalih okruženja, ali Cinnamon mi je neka sredina po svemu, i do sada nisam imao nikakvih problema.

   • trzalica napisao:

    Ja sam imao problema sa Cinnamonom kada su prelazili sa verzije 1.8 na 2.0. Bio se poprilično skršio ali možda sam i ja tome kriv jer sam zbog nestrpljivosti instalirao sa Romeo repozitorija (dok još možda nisu bili otklonjeni najveći bugovi). Ali Mint ekipa stvarno radi veliki i ozbiljan posao – svaka im čast i na Mate-u i na Cimetu!
    Inače, trenutno koristim Xfce sa Compiz + Emerald i ta mi se kombinacija dosada najviše svidjela. Troši malo resursa a čovjeka veseli 🙂 (Da se razumijemo, ne mislim ništa loše o ostalim DE-ovima, svatko koristi ono što mu najviše odgovara)

   • darkborn napisao:

    Multifunction GUI (PC & Tablet) je bio buzzword prije 2+ godine.
    Pa je krenio MS sa svojim Metro, Modern…kako li se već sad zove, pa onda ih krenio Ubuntu kopirat sa svojim Unity + HUDom. A kud svi Turci, tud i Cimet.
    Zajedničko im je lutanje mišem (il prstom po ekranu) po ćoškovima, kako bi dobio “dodatne funkcije”. U praksi, kad slučajno mišem (strelicom) dodirneš nešto, iskoči ti nešto neželjeno. Propali koncept za sad, makar… eto, Unity se popravlja, U14.04 dobio ponovno menije, Vista 8 dobila ponovno start meni, a i Cimet ćoškovi prestali biti toliko agresivni. Ne znam za ostatak, ali U14.04 fakat sad osjetno brže radi… ali sve je to shht naspram dobrog, starog Gnome2 (Mate) koji na mom onemoćalom laptopu ima super response i nije memory hug… a da ne moram činiti xfce ili slične ubrzane nepodopštine.
    Ono, komp mi je alat a ne sredstvo za preseravanje. Prozirni meniji su lepi, ali ne i ako mi komp radi 2% sporije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.