Održan treći Slobodni festival

Ovogodišnji Slobodni festival u organizaciji Autonomnog centra i Hrvatske udruge Linux korisnika je održan od 3. do 5. srpnja u dvorani Zrinski zgrade Scheier i u prostorima Autonomnog centra u Čakovcu. Održano je 19 predavanja i 4 radionice koje je posjetilo više od 100 osoba. Ovo je najposjećeniji Slobodni festival dosad i općenito najposjećenija edukacijska manifestacija u šestogodišnjem radu udruge ACT. Ovogodišnje okupljanje se bavilo s 4 područja – upotreba slobodnog softvera u organizacijskom okruženju, multimedija, otvoreni hardver te sigurnost i privatnost.

Predavanje: Ivan Guštin
Predavanje: Ivan Guštin

Po prvi put je Festival posjetio značajan broj informatičara iz Međimurske i Varaždinske županije što dokazuje da interes za otvorene tehnologije raste i edukacija na tom polju će ubuduće itekako biti potrebna. Festival su kao i svake godine posjetili ljudi iz svih krajeva Hrvatske čime je značajno podignuta kvaliteta diskusija i razmjene iskustava. Kao posjetitelji su nedostajali profesori i učitelji iz osnovnih i srednjih škola iako je jedna od tema bila upotreba softvera otvorenog koda u nastavi informatike. U narednom razdoblju će trebati poraditi na edukaciji tog kadra s obzirom da su škole strogo vezane uz vlasnički softver i zatvorene tehnologije, pa su samim time učenici zakinuti i nemaju mogućnost izbora koje operacijske sustave i aplikacije će koristiti.

Slobodni festival 3
Slobodni festival 3

Festival je započeo konferencijom Upotreba softvera otvorenog koda u organizacijskom okruženju gdje su predavači približili mogućnost upotrebe otvorenih tehnologija kao operacijskih sustava te uredskih i kolaboracijskih aplikacija u organizacijama. Posebno je bilo informativno predavanje Ivana Guština pod nazivom Linux u vrijeme recesije koje je pokazalo mnoge prednosti sustava i aplikacija otvorenog koda koje se ne očituju samo u cijeni licence. Nastavak Festivala je ponudio pregled otvorenih aplikacija sa područja financija, weba i multimedije.

Slobodni festival 3
Odličan odaziv posjetitelja

Drugi dan je iznenadio organizatore posjećenošću i multimedijalna dvorana Autonomnog centra je bila premala. Održana su stručna predavanja s temama virtualizacije, enkripcije, pohranjivanja podataka, firewalla, sigurnosti web aplikacija, privatnosti, mapiranja, RFID sustava, otvorenog hardvera. Treći dan su održane radionice upotrebe Blendera, virtualnih privatnih servera sa FreeBSD-om, ranjivosti web aplikacija te razvoja PyQt4 aplikacija pomoću programskog jezika Python. Potrebno je naglasiti i trud grupe iz Osijeka, Rijeke i Varaždina okupljene oko Dražena Odobašića i Valenta Turkovića koja je na terenu izmapirala za OpenStreetMap cijeli južni dio grada Čakovca. Slobodni festival je tradicionalno popraćen izložbom. Izložbu nekih od 3D uradaka domaćih autora okupljenih na web portalu 3dhr.net možete pogledati do 10. srpnja u galeriji zgrade Scheier.

Slobodni festival 3
Održane su i razne radionice

Organizatori zahvaljuju svim predavačima/icama na kvalitetnim predavanjima i radionicama, donatorima – Ministarstvu kulture, Međimurskoj županiji, Gradu Čakovcu i tvrtki Novi-net internet kao i svim posjetiteljima/icama. Autonomni centar će nastaviti promociju i edukaciju na području otvorenih tehnologija i pozivaju sve zainteresirane udruge, institucije, tvrtke i pojedince na suradnju.

Više o Slobodnom festivalu nađite na http://slobodnifestival.info

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.