Održavanje Debiana

Ukoliko duže vrijeme ne odvedemo svoj automobil na servis, ne promijenimo ulje, filtere, svjećice, ne provjerimo elektroniku i ostale stvari, primjetiti ćemo da automobil ne vozi najbolje i da s vremena na vrijeme ne pali kako treba, ili se upali nekakva lampica koja ne treba, i da je potrebno reagirati i odvesti automobil na redovni servis.

Isti je slučaj i kod našeg računala, bez obzira o kojem se operacijskom sustavu radi. Ukoliko ga zapustimo, i samo ga punimo aplikacijama, privremenim datotekama i ostalim “otpadom” koji se skuplja svakodnevim radom na računalu, doći ćemo u situaciju kada će se računalo sporo pokretati, a još sporije raditi. Pa nećemo moći normalno surfati internetom da ne osjetimo određene zastoje kod učitavanja videozapisa, multitasking će biti iznimno spor, i pitati ćemo se zašto je to tako. E, pa sami smo si krivi za to i sami moramo i ispraviti problem.

U ovom tekstu ćemo govoriti o održavanju Debian operacijskog sustava i ostalih distribucija baziranih na Debianu, od kojih je najpoznatiji Ubuntu. Zapravo ćemo se najviše fokusirati na Ubuntu, jer je najpopularnija Linux distribucija, a i nedavno je izašla najnovija verzija te distrubucije – Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot.

Ubuntu 11.10 ne dolazi s instaliranim Synaptic Upraviteljem paketa, nego za instalaciju paketa imamo samo Ubuntu Software Centar. Koliko god lijep i jednostavan bio Ubuntu Software Center, nikako ne može u potpunosti zamjeniti Synaptic Upravitelj paketa, a zašto je to tako ćete shvatiti tijekom teksta. Pa ćemo odmah instalirati Synaptic, pomoću Software Centra ili pomoću Terminala:

sudo apt-get install synaptic

Prvo što ćemo napraviti kad pokrenemo Synaptic je pogledati koliko paketa je instalirano na sustavu. Na testnom računalu instalirano je 2061 paketa. To je prilično puno, ali sustav i dalje radi sasvim dobro. Ukoliko imate još više, i primjećujete da sustav radi sporo, znajte da je zbog previše paketa, pa bi bilo dobro da pobrišete nepotrebne pakete. Pa prelistajte popis aplikacija i razmislite što niste već duže vrijeme koristili, i obrišite to jer vam zauzima prostor na disku i usporava sustav.

Nakon brisanja aplikacija često ostanu konfiguracijske datoteke aplikacija, koje vjerojatno više neće ni trebati. Oni bi bili korisni ukoliko bismo ponovno instalirali aplikaciju koju smo izbrisali, pa da sve postavke aplikacije koje smo prije imali ostanu i na novoj instalaciji. Preostale konfiguracijske datoteke također možemo vidjeti u Synaptic Upravitelju paketa, i sve što se nalazi na tom popisu možemo bez straha izbrisati:

Synaptic Package Manager

Synaptic Package Manager

Druga kategorija paketa koji bespotrebno stoje na sustavu Synaptic naziva “auto removable” paketima. Primjer – izbrisali smo Avant Window Navigator ali nismo izbrisali sve applete za Awn, pa su ti paketi beskorisni na sustavu jer kako nema Awn-a niti oni ne služe ničemu. Većinu toga ćemo moći izbrisati, ali opet treba pažljivo pogledati popis jer se možda nađe nešto što nam zaista treba na sustavu.

Označite za brisanje

Treća kategorija su paketi koji ne postoje niti u jednom repozitoriju koje smo postavili, a time se niti mogu nadograđivati. To su možda aplikacije koje smo skinuli s neke web stranice i ručno instalirali na računalu, ili aplikacije koje smo instalirali pomoću repozitorija ali smo kasnije taj repozitorij uklonili, ili je onaj čiko što održava repozitorij jednostavno izbacio taj paket sa servera. Te aplikacije ćemo možda htjeti ostaviti na sustavu, ali savjet je da ostavimo samo ono što moramo, jer takvi paketi pridonose ranjivosti sustava. Pa bi bilo dobro da nađemo repozitorij za takve aplikacije, ili da ih izbrišemo.

Ako smo obavili sve u prethodnim koracima već smo poprilično očistili sustav. Zadnji korak je brisanje paketa koji se čuvaju u predmemoriji. To su paketi koje smo već instalirali ali ih sustav drži u odvojenoj mapi ukoliko zatrebaju ponovno, da se ne skidaju opet s interneta. Ali vrlo je vjerojatno da nam ti paketi neće ni trebati, a samo zauzimaju prostor na disku. Pa u Synapticu odaberite Settings > Preferences, pa na “Files” i kliknemo na “Delete Cached Package Files”.

Brišemo Cached Package Files

Slijedeći koraci se mogu primijeniti i na drugim distribucijama, a to je čišćenje predmemorije internetskih preglednika.

Za Chrome odn. Chromium otvorimo Postavke>Osobitosti>Napredno pa “Obriši podatke o pregledavanju” i tu odaberemo što i u kojem razdoblju želimo obrisati.

Za Firefox otvorimo Uredi>Postavke>Privatnost i “Očisti nedavnu povijest”.

U Operi otvorimo Postavke>Izbriši osobne podatke, i tu opet odaberemo što želimo obrisati.

Ukoliko želimo ubrzati pokretanje računala instalirati ćemo Boot Up Manager:

sudo apt-get install bum

Kada ga pokrenemo vidimo popis različitih servisa koji se pokreću kod paljenja računala. Pa ukoliko recimo ne koristite bluetooth na računalu možete isključiti taj servis.

Boot-up manager

Boot-up manager

I još nam je jedan korak ostao za kraj a to je gašenje procesa koji se pokreću kod otvaranja radne površine. Ukoliko nemate instalirajte:

sudo apt-get install gnome-session-properties

Pa pokrenite “Početni programi” iz izbornika, i pogasite sve procese koji vam ne trebaju a usporavaju početno prikazivanje radne površine.

Osobitosti početnih programa

Osobitosti početnih programa

Nemojte očekivati da će vaš sustav odmah proletjeti nakon ovih koraka. Ipak na spor rad računala utječu i neki drugi faktori poput količine RAM memorije, snage procesora, brzine diska i sl., ali ovi će vam koraci sigurno pomoći u daljnjem održavanju vašeg Debian (ili Debian based) sustava.

Ukoliko budete imali kakvih pitanja, obratite se na Linuxzasve forum.

Autor: Hugo

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Održavanje Debiana, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

You may also like...

2 komentara

  1. Shicy napisao:

    Svaka čast autoru na odličnom članku 🙂

  2. b4sh napisao:

    ja to uradim nabrzinu preko deborphan-a i debfoster-a .

    lp b4sh