OHOHO, drveni PC!

Još jedan dokaz da se Linux može instalirati (i) na dasku. Imali smo čast testirati drveni PC. Sa nekoliko distribucija smo ga pokušali slomiti, ali nije se dao.

 

Ovih dana, krajem sezone godišnjih odmora, došlo nam je u ruke novo računalo. Ne radi se o običnom PC-u, kanti kakvih smo se nagledali, već drveni PC sa svim komponentama potrebnim za ugodan rad na računalu. Nakon prvobitnih hardverskih testova, naši eksperti potvrđuju tezu da je stvoren za svakoga (baš kao i Linux).

Tvrtka OHOHO.pro j.d.o.o. iz Koprivnice ustupila nam je jedan neobičan PC na testiranje. Dobio sam priliku poigrati se sa ovim strojem, što me jako veseli, a nadam se da će biti vremena i za zaviriti “ispod haube”. Naime, pronašao sam neke šrafe na dnu kućišta, pa sumnjam da ću odoljeti da ga ne otvorim.

Prvi pogled otkriva zanimljivo kućište, a unutar kutije nalazi se:

 • Četverojezgreni Athlon 5350 procesor,
 • Matična ploča Asrock AM1,
 • 4GB RAM-a i
 • tvrdi SSd disk kapaciteta 120 GB.

Dimenzije kućišta su 22 x 22 x 10 cm (malo veće od mobitela kakvh mnogi imaju).

 

drvena_kutija

 

 

Stražnja strana sadrži sve moguće in/out konektore, čak i HDMI.

 

zadnja_strana

 

Zanimljivo je i napajanje (cigla) 12V DC kao kod prijenosnika. Standardni 5/5.2 mm priključak često se koristi i za druge uređaje. Može se napajati i iz akumulatora automobila, ali ipak je sigurnije koristiti priloženo napajanje. Potrošnja se kreće od 10W u ler-gasu do nekih 40W u punom pogonu.

 

 

Ubuntu, Mint, Manjaro… svi voze na OHOHO PC

Mala, zgodna drvena kutija zadovoljava sve potrebe čak i zahtjevnijeg korisnika. Mint 18 besprijekorno radi na tom stroju. Prije nego sam ga htio “pregaziti” svojim Manjarom, malo sam se poigrao i ugodno me iznenadio brzinom i niskim temperaturama. Ipak, odlučio sam ga zadržati i uz njega instalirati Manjaro. Potvrđeno je da je i Ubuntu isto tako savršeno plesao po njegovom SSD-u.

Osobno ću se ipak zadržati na Manjaru. Manjaro ko Manjaro, ne bih puno o njemu, jer smo već dosta pisali o njegovoj superiornosti prema drugim distribucijama. Savršena distra za svakog korisnika kao i za svako računalo. Tako i za OHOHO.

 

Archey&Screenfetch

 

 

Čitati i pisati može svaki PC, ali pleyati full HD filmove, baš i ne. Upravo to sam vidio kod ovog “Pinokia”. Instalirao sam mpv player i probao zavrtiti neke “teške” video formate. Ostao sam bez teksta: nema trzanja, prekida, smrzavanja i ostalih gadosti koje mi je znao prirediti moj laptop, koji je – usput rečeno – mnogo skuplji od ovog drvenog ljepotana.

Manjaro se boota za svega 30-ak sekundi. Mint je nešto brži, pretpostavljam zbog toga što je prvi instaliran. Navodno, SSD brže čita bliže sektore.
Standardne aplikacije kao što je Chrome, GIMP, LibreOffice, Thunderbird i mnoge druge, otvara munjevitom brzinom. Instalirao sam i Kodi. Čini mi se da je dvostruko brži od mog laptopa. Ekipa koja je prije mene testirala ovu drvenu kutiju, kaže da neke aplikacije otvara prije nego se pusti lijeva tipka miša. Ja bih bez pretjerivanja dodao, da na pr. moj file manager iskače pri samoj pomisli na lijevi klik, što dokazuje i ovaj mali test:

$ time thunar
real 0m0.481s
user 0m0.083s
sys 0m0.017s

Dobro, možda sam malo pretjerao. Ipak se radi o nekim milisekundama, što nekome možda predstavlja vječnost, ali mene apsolutno zadovoljava u svakodnevnim aktivnostima.

Namještaj po mjeri

Po defaultu trebao sam ga smjestiti u radnu sobu, ali dopao se još nekim ukućanima, pa je ipak završio u dnevnom boravku. Veći dio testiranja obavio sam upravo u toj prostoriji (javno), demonstrirajući silu ovog stroja svima koji su se našli u boravku. I oni su, kao i ja ostali zapanjeni brzinom i kvalitetom u obavljanju svakodnevnih radnji na računalu.

WP_20160824_12_57_59_Pro u_boravku

 

Zaključak (moji dojmovi):

U igri sa ovim strojem stavio sam se u kožu običnog malog korisnika, početnika ne bi li otkrio moguće poteškoće u radu. Nisam naišao na nikakve prepreke. Sve je radilo odmah po spajanju i uključivanju. Nakon turbo-brzog bootanja i munjevitog otvaranja standardnih aplikacija, milina je tipkati i klikati, a uz to slušati dobru glazbu. U isto vrijeme, na drugom monitoru se može vrtjeti i neki film.

Sve radi out of the box. Nije potrebno nikakvo posebno predznanje i ne treba nadograđivati hardver. Toplo preporučam ovu drvenu kutiju svakom korisniku. Još jednom zahvaljujemo tvrtki OHOHO.pro j.d.o.o. koja nam je dozvolila da se poigramo sa ovom neobičnom kutijom.

Cijena osnovnog (testiranog) modela je 1600 kn, dok je mnogo snažnije konfiguracije prema vašim potrebama moguće složiti u dogovoru s proizvođačem. Službena stranica proizvođača ovog kućišta još je u razvoju, ali zainteresirani mogu pronaći kontakt podatke i naručiti jedno ovakvo računalo.

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 72 Average: 1]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.4/5 (7 votes cast)
OHOHO, drveni PC!, 4.4 out of 5 based on 7 ratings

You may also like...

6 komentara

 1. Ivan napisao:

  Ohoho, Koprivničanci dakle 🙂 Nego, kakav je što se razine buke tiče?

  Bio sam pod dojmom da drvo jako provodi vibracije a računalo koje ima pomične komponente (aka ventilator) može proizvoditi jako puno vibracija pa kad se to spoji s drvom dobije se ne baš “nečujno iskustvo”. Nadam se da to ipak nije slučaj ovdje 🙂

 2. ok napisao:

  Još kad poustiš malo šarafe na ventilatoru i ploči probija ko stari tower zvučnik 🙂

 3. jurastublic napisao:

  Ima li ta kutija kakvu zaštitu s unutrašnje strane od EMI smetnji koja bi služila kao faradejev kavez?
  Ako nema, dovoljan je poziv mobitela u blizini ili na kutiji da se računalo smrzne. Desilo mi se više puta jer mi je kutija često otvorena. Ne pomaže puno ni drvena ili MDF ploča debela 2 cm.
  Vjerojatno čak takvo računalo i ispunjava zakonske EMI zahtjeve zato što su sami dijelovi unutra već certificirani (obično FCC-B), tako da nije toliko problem u stvorenim smetnjama. Po meni, veći je problem je u zaštiti samog računala od smetnji.

  • Vl@do napisao:

   Nisam baš expert, ali znam sigurno da nisam imao takvih problema. Mobitel (smartphone) mi je često bio na toj kutiji i priključen na USB, što zbog punjenja, što zbog prijenosa podataka. I uredno sam često obavljao dolazne i odlazne pozive. Nikakve smetnje nisam primijetio, ali proizvođač će sigurno imati potpuniji odgovor od mojih zapažanja.