OLinuXino – potpuno otvoreni Raspberryev konkurent

Raspberry Pi je svojim uspjehom sasvim sigurno pokrenuo novi tržišni segment jeftinih Linux računala. Već je prisutno nekoliko sličnih modela koji pokušavaju ukrasti Raspberryu nešto tržišnog kolača.

Nedavno je predstavljeno još jedno takvo računalo. Radi se o A13-OLinuXinou, proizvodu Bugarske tvrtke Olimex.

 

OLinuXino ima nešto bolje specifikacije od Raspberrya. Pogoni ga 1GHz Allwinner A13 Cortex A8 procesor, ima Mali400 grafičku karticu te 512 MB RAM-a. Ima tri USB porta od kojih je jedan rezerviran za WiFi karticu, čitač SD kartice, VGA izlaz, te pet ugrađenih tipki za upravljanje Androidom. Ukoliko želite, za dodatnih 55 eura možete naručiti i 7 inčni LCD touchscreen.

Računalo dolazi s predinstaliranim Androidom 4.0, a prema navodu proizvođača moguće je na njega instalirati i neku od Linux distribucija.

Posebno naglašavamo da se i sa softverske i s hardverske strane radi o potpuno otvorenom računalu.

Cijena je nešto viša od RPI-a. Trenutno se računalo može naručiti putem interneta za 45 eura. Model s ugrađenom WiFi karticom košta 55 eura.

Moramo priznati da se radi o zanimljivom proizvodu koji će zasigurno zainteresirati one kojima je RPI malkice preslab za ozbiljniji rad. Teško da će OLinuXino dostići popularnost Raspberrya ali nadamo se da će pronaći dovoljno kupaca da pomogne održavanje i napredovanje ovog zanimljivog tržišnog segmenta.

Izvor: TechWorld

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

4 Komentara

Dodaj svoj

Ja sam baš prije 2 sedmice u Sarajevu kupio tablet Prestigio MultiPad 3170B 10″, za 164 KM (oko 84€).
Cortex A5 1GHz, 512MB DDR3, HDMI, USB host, VGA camera, MultiTouch, naravno WiFi i podrška za SD kartice. Dolazi sa Androidom 4.0 i ima 2 godine garancije.
Tako da ne vidim baš gdje bi se OLinuXino mogao da uklopi, a i cijena će mu biti dosta veća dok stigne na Balkan.

P.S. mogu vam reći da sam pozitivno iznenađen ovim tabletom.

Zoran, OLinuXino is already on the Balkans 🙂 It is made right here in Bulgaria 🙂
And if you feel it is too far away from you. The designs of the actual device are free and you can make it by your self 🙂

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.