Open Source 3D printer

Zanimljivo je biti svjedok kako neka tehnologija počinje. Malo stariji među nama gledali su kako nastaju prva osobna računala. Oni malo mlađi su svjedočili razvoju mobilne komunikacije. Zanimljivi su ti prvi koraci, prvi uređaji koji su beskonačnu skupi a koje svi želimo. I odmak od par godina kasnije kad se smijemo kako su to bili primitivni strojevi i kako za te novce sada možemo kupiti pravu makinu.
3D printeri su jedna takva nova tehnologija koja se polako počinje spominjati i izvan krugova upućenih. Sada se pojavljuju prvi uređaji koje si mogu priuštiti i rijetki smrtnici. Kao i kod drugih novih stvari koštaju puno, rijetki ih imaju a svi bi ih htjeli iako ne znamo točno što bi radili s njima. I vjerojatno će kroz koju godinu jako pojeftiniti i svi ćemo ih imati na svom stolu.

 

Zašto ne bi isprintali ovo? Sigurno će korisno doći.

 

Za neke stvari možda više nećemo trebati ići u trgovinu. Jednostavno ćemo ih skinuti s neta i isprintati na stolu. Ako nam ne odgovaraju izgledom i veličinom jednostavno ćemo ih doraditi u nekom jednostavnom 3D softveru i nakon toga isprintati.
Mogućnosti su neizmjerne. Uz napredovanje tehnologije gotovo sve bi se moglo izrađivati u kući.

 

Dobro nisu kožne ali sigurno se mnogim curama upalila lampica na ovu sliku.

 

Velika stvar je što se već od samih začetaka ove tehnologije na internetu mogu naći kompletni nacrti takvih printera sa svom potrebnom dokumentacijom slobodno dostupni kao otvoreni hardver. Znači, analogija otvorenom softveru. Vaš je za preuzimanje i poboljšavanje. Osim printera, možete naći i tisuće 3D modela za printanje. Svakodnevno se dodaju novi i za par godina kada tehnologija zaživi možda ćete većinu stvari koje vam trebaju već imati dostupne besplatno na internetu.

 

MakerBot Replicator

 

Jedan takav 3D printer je i MakerBot Replicator. Ako želite možete ga kupiti od proizvođača zajedno s plastičnim nitima koje služe kao “boja” za printer. Jeftiniji jednobojni model će vas doći 1749 $. Dvobojni model je 250$ skuplji.  Da, nije baš jeftino. Ali ako ste vješti s alatima i lemilicom printer možete sami izraditi za cijenu materijala i eventualno flastera za porezani prst. Na Thingverse stranicama  preuzmite svu potrebnu dokumentaciju i nacrte i krenite u izradu printera. Dokumentacija je besplatna. Kad ste već tamo preuzmite i par predmeta za printanje da se ne mučite sami s njihovim dizajniranjem kad ste već sami izradili printer.
Računalni program koji upravlja printerom je u potpunosti Open source. Raditi će na Linuxu, Windowsima i Macu.
Eto, vjerujem da će tek rijetki iskeširati te novce za ovakvu igračku. Naravno da su malo jeftiniji svi bi ih kupili. Sigurno je da nam svima trebaju i da za par godina nećemo moći bez njih. Iako ja nekako mislim da bi mi za par dana dosadio i samo skupljao prašinu na stolu. Svejedno želim jedan takav.

Što nam je onda još ostalo za izumiti? Teleporter, pravi replikator i warp pogon. Eto, ima još stvari za poželiti.

 

Pogledajte kako cijela stvar radi:

 

 

Izvor:Ubuntuvibes

Autor:B.S.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

15 Komentara

Dodaj svoj

U osvrtu je zaboravljena najbitnija stavka ove tehnologije: SAMOREPLIKACIJA!
Doista, već postoje 3. generacije ovih uređaja (a nisu Skynet/Terminator) pod imenom RipRap (ako se dobro sjećam), s ciljem da se u budućnosti SVI dijelovi ovog uređaja mogu isprintati, i time Free As in Freedom, ali i Free Of Charge prijatelju/susjedu/familiji isprintati čitav uređaj!

Joooj kako sam to zaboravio?!
Eto, kad ne budemo imali inspiracije sto printati isprintati cemo susjedu jedan printer.
Ili staviti oglas na net:”Printam printere. Cijena povoljna.”

Ja mislim da će i cure voljeti te uređaje, pa moči će izgraditi one igračke (intimne) bez odlaska u onaj shop.
Pitanjce a kakav materijal je u pitanju, meni ono izgleda kao mekana plastika ili kaj već, jel to dosta čvrsto kad se napravi model nečega ?

U principu je ova stvar vrlo prosta, i koliko vidim, za sad jedino može izrađivati “igračke” iz 3D Modela (kako za djecu, tako i za starije, kao što je Marko lijepo primijetio) bez kalupljenja, zagrijavanjem plastične mase i ekstrudiranjem. I to jako sporo.
Bez obzira na relativno nisku cijenu, ne vidim mu namjenu, barem ovako na prvu.
Zaboravite na printanje novog mobitela, ova stvar nije sposobna koristiti različite materijale, a kamoli raditi print u nekom nano-procesu vezanom uz svijet čipova.

Ipak, zanimljivo je vidjeti u kojem pravcu će ovo otići (postoji i sličan način “printanja” kuće u kratkom roku http://bit.ly/xj0tUW)

Ma isto kao i kod klasicnih printera. Nitko ne printa knjige kod kuce.
Tako cemo i s ovima isprintati casu, tanjur, vilicu …
A vecinu cemo i dalje kupovati.
Najveci je problem u materijalima. Ne moze sve biti od iste plastike.
Ali kao sto rekoh to je tehnologija koja se razvija. Nikad se ne zna kamo ce to sve krenuti.

Nabavim jedan takav i više ne kupujem diceve već ih printam. A i da na faxu kupe jednoga za mehatroniku i robotiku znatno mi umanjili troškove. korisna stvar.

Ja bi preporucio jedan takav printer za svaku skolu.
Mislim da bi se mogao odlicno iskoristiti u edukaciji.
Djeca bi mogla raditi 3D modele i to od projektiranja do same izrade.

branko je u pravu, ja vidim da bi ovaj stroj bio u široj namjeni, ajmo recimo vaše dijete gleda neki crtić i vi kao roditelj nečete po dučanima tražiti takvu igračku nego budete izgradili. Slično kao što je Neelix dao replicirati igračku za curicu (njenog vodenog prijatelja) .

Pitanjce ljudi, naveli ste cijenu printera (jeftiniji i onaj skuplji) ali niste naveli cijenu koliko bi sve zajedno došli dijelovi koji su nužni da si nešto takvo složimo.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.