Oracle umirovio licencu za distribuciju Jave na Linuxu

Oracle je nedavno odlučio umiroviti licencu imena “Operating System Distributor License for Java” (DLJ), koja je kreirana sada već davne 2006. godine od strane Sun Microsystemsa. Licenca je dozvoljavala Linux distribucijama da pakiraju i distribuiraju Sunovu, odnosno kasnije, Oraclevu Javu u binarnom obliku.

Ubuntu i velik broj ostalih distribucija više nemaju dozvolu za distribuciju Oracleovih paketa, koji sada moraju biti izbrisani kroz neku od budućih nadogradnji sustava. Na korisnicima je ostalo da pređu na jednu od alternativa otvorenog koda ili da ručno instaliraju Java pakete sa Oracleovih web stranica.

Oracleov zaposlenik, Dalibor Topic, kazao je kako se OpenJDK implementacija Jave još od verzije 6 pokazala dovoljno sazrelom i široko prihvaćenom, da su čak i oni odlučili njihov JDK 7 bazirati na OpenJDK 7. Za one željne više informacija na temu preporučujemo članak na ovom blogu.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.