Britanska vlada podržava otvoreni kod

Britanska vlada odlučila je potaknuti upotrebu softvera otvorenog kôda u javnim službama. Tom Watson MP, ministar digitalnih dužnosti kazao je kako će softver otvorenog kôda konkurirati vlasničkom softveru, kao što su Microsoft Windowsi. Open Source će biti prihvaćen kada donese najveći dobitak za uloženo, dok javne službe trebaju izbjegavati vezivanje uz vlasnički softver, nastavio je Tom Watson.

Licence za korištenje Open Sourcea generalno su besplatne i prihvaćaju otvorene standarde, dok se sami programski kôd može naknadno modificirati bez straha u zadiranje intelektualnog vlasništva i autorskih prava.

Direktor Open Sourcea u Sun Microsystems, Simon Phipps, kazao je kako je stav britanske vlade samo dio globalnog pokreta za Open Source u javnim službama. “Trošimo ogromne količine novca na vlasnički softver, plaćajući za licence”.

Vladin akcijski plan mogao bi postaviti softver otvorenog kôda (uredske aplikacije, upravljanje dokumentima i upravljanje bazama podataka) da bude osnovica mnogim velikim IT sustavima.

Više o svemu pročitajte na stranicama news.bbc.co.uk.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.