Oslobodite se: FOSS na Androidu

Zaranjamo u dubine Androidove male, ali snažne FOSS zajednice i nalazimo… blago?

 

Još prije nekoliko godina Android je bio zlatno dijete Linux zajednice. Sva ta prilagodljivost Linuxa, otvorenost platforme, pregršt mogućnosti i sve njegove slobode došli su i na mobitele! Bili su to prekrasni dani, ispunjeni entuzijazmom oko novog launchera ili custom ROM-a na kojemu nam baterija izdrži par sati više. Divna suprotnost konkurentskim, zatvorenim sustavima poput Windows Mobilea i iOS-a. Branili smo svoj Android kad su ga Apple i Microsoft napadali patentnim tužbama.

I onda, korak po korak, Google je (zanemarujući svoju krilaticu “Don’t be evil”) krenuo zatvarati Android dio po dio u suradnji s proizvođačima uređaja, stavljajući ga pod isključivo svoju kontrolu i čineći ga gotovo neupotrebljivim bez Googleovih servisa na koje se većina aplikacija na toj platformi oslanja. Većina aplikacija postajala je zatvorenog koda i vlasnička, pa tako i bivše jezgrene aplikacije poput telefona*, lomeći snove svih korisnika slobodnog softvera – korak po korak.

Tračak nade krenuo je pružati projekt F-Droid u obliku repozitorija slobodnih aplikacija za Android, stvarajući kontrast Google Play Storeu (nekadašnjem Android Marketu) koji je svakim danom imao sve više neslobodnih aplikacija.

Danas, Play Storeom dominiraju vlasničke aplikacije – niti jedna od Top 100 aplikacija nije slobodna. No negdje u njegovim dubinama, nalazi se još uvijek aktivna i jaka zajednica koja razvija slobodan softver za Android. Neke od tih aplikacija možda i koristite, a kako to običava, dobar dio njih je bolji od svojih vlasničkih alternativa.

Tako sam, u misiji da otkrijem Androidove slobodne aplikacije, krenuo u istraživanje kako bih izdvojio neke od meni omiljenih slobodnih aplikacija za tu platformu i kako bih saznao što razvijatelje motivira da učine svoje aplikacije slobodnima, umjesto da se krenu vjerojatno plodonosnijom rutom vlasničkog softvera.

 

Red Moon

Ekranski filteri su jedna od onih aplikacija za koje stvarno ne znate da su vam potrebne ili čak korisne dok ih ne počnete koristiti. Uglavnom, ideja iza ekranskih filtera je ta da ljudsko tijelo koristi plavu svjetlost kao zeitgeber – odnosno, da se ona koristi za sinkronizaciju našeg biološkog sata s prirodom, kako bismo bili budni preko dana, a spavali preko noći. Problem je što (plava) svjetlost računala zbunjuje tijelo zbog čega ono smanji proizvodnju melatonina, pa ako pišete rad (ili članak :D) do tri ujutro na računalu, možda vam se neće spavati kad legnete u krevet. Taj problem ekranski filteri nastoje riješiti kontroliranjem temperature boje svjetlosti koja iz vašeg računala izlazi, spašavajući vaš ciklus sna. Iako možda neće spasiti vaš ciklus sna nakon Star Wars maratona, vaše oči će vam svakako biti zahvalne.

Trend ekranskih filtera započeo je f.lux na Windowsu (koji se kasnije širio i na druge operativne sustave), na Linux ga je prenio Redshift, a na Android Twilight. Ako ne želite dati prava kontroliranja vašeg ekrana zatvorenoj aplikaciji ili jednostavno želite podržati slobodan softver, Red Moon je odlična alternativa.

Stiže s dva ugrađena filtera, a možete definirati vlastite uz parametre poput temperature boje, razine intenziteta i zamračenja te opcije za automatsko smanjivanje osvjetljenja uz mogućnost ručnog i automatskog kontroliranja aktiviranja filtera, bilo korištenjem vremenskog intervala ili dnevnog svjetla kao regulatora.

 

Sučelje Red Moon aplikacije

Sučelje Red Moon aplikacije

 

 

Istina, naići ćete na stvari koje će vam možda smetati poput crvenkastih screenshota ili nemogućnosti instaliranja aplikacija dok je filter pokrenut (zbog Androidovog ograničenja iz sigurnosnih razloga – automatsko pauziranje filtera kad se aplikacije instaliraju će stići u nekoj od idućih verzija aplikacije). No, evo nekoliko crvenkastih screenshota kako bih demonstrirao što ova aplikacija radi:

 

Crvenkasti screenshot

 

 

Razgovarao sam s razvijateljem te aplikacije, Marienom Raatom, oko odluke da Red Moon bude slobodan softver:

“I decided to open source Red Moon, because I love the idea of free software. Because it gives the user full control over their device, and also because it fosters innovation, by making it easy to build things on top of other projects. For example, before I started working on Red Moon I had no idea how an screen filter app would work on Android, but because Chris Nguyen had open sourced his app Shades. Without that base to build on I might not have even made Red Moon.”

Odlučio sam otvoriti kod Red Moona jer obožavam ideju slobodnoga softvera, jer ona daje korisniku potpunu slobodu nad njihovim uređajem i jer također potiče inovaciju, olakšavajući izgradnju stvari na temeljima drugih projekata. Primjerice, prije nego što sam krenuo raditi na Red Moonu, nisam imao ideju kako bi ekranski filter radio na Androidu, ali jer je Chris Nguyen otvorio kod svoje aplikacije Shades, [mogao sam naučiti]. Bez te baze za daljnju izgradnju, možda ne bih čak nikada napravio Red Moon.

Ako vam se Red Moon čini kao nešto što bi vam moglo biti korisno, aplikacija je dostupna na F-Droidu i GitHubu besplatno ili na Google Play Storeu za $2.24, u pokušaju financiranja njena razvoja. Kod aplikacije dostupan je u GitHub repozitoriju raatmarien/red-moon pod GPLv3 licencom, a bazirana je na Shades aplikaciji Chrisa Nguyena obljavljenoj pod MIT licencom.

Marien je također odlučio podijeliti 10 promo kodova za besplatnu instalaciju Red Moona s Google Play Storea čitateljima LZS-a, koji se nalaze na slici ispod:

Promo kodovi za Red Moon aplikaciju. Hvala, Marieen <3

Promo kodovi za Red Moon aplikaciju. Hvala, Marien <3

 

Slide for Reddit

Reddit, omiljena web stranica svakog prokrastinatora koji nema dovoljno zanimljivih Facebook prijatelja. Ako ne koristite Reddit, ova aplikacija vam neće koristiti, no za sve koji trebaju svoj dnevni fiks, Slide je odličan način za postići ga.

Iako je sama Reddit jezgra slobodan softver, klijenti za nju su većinom zatvoreni, uključujući i one službene, uz rijetke iznimke, od kojih je Slide možda najkvalitetnija.

Krcat mogućnostima poput alata za moderiranje, multireddite, preuzimanje sadržaja za offline čitanje tako da možete čitati Reddit i u tunelu, podrškom za višestruke račune i svim drugim što biste očekivali od Reddit klijenta, pa i više.

Sučelje je dizajnirano u skladu s Googleovom Material Design specifikacijom, tako da će se uklapati s ostatkom aplikacija na vašem uređaju, a ujedno je izuzetno prilagodljivo pa neće biti one boje koja bi trebala biti samo maaaalo svjetlija. Slide od ostatka Reddit klijenata razlikuje mogućnost pristupa svim vašim subredditima kroz kartice koje možete mijenjati klizanjem prsta između njih, kao i podrška za subreddit wikije i, zapravo, većinu mogućnosti samog Reddita.

 

Slide za RedditSlide za Reddit

 

 

Carlos Crane (u/ccrama na Redditu) je u razgovoru rekao ovo o svojim iskustvima sa slobodnim softverom:

“I decided to make Slide as a way to learn Java and Android Programming and had an idea for a sliding Reddit client, which was different from the rest of the Reddit app competition. I decided to make Slide open source to further my commitment to making Slide totally free and ad-free, and I was quite interested in having Slide available for download on F-Droid. I was also entering my freshman year of university at the time, and knew having a large open-source project on a repository I created would be a big boost to my CV and would help in finding internships and potential jobs in the Software Engineering field after getting my degree!”

Odlučio sam napraviti Slide kako bih naučio Javu i programiranje za Android te sam imao ideju za kližući Reddit klijent, što je bila drugačija ideja od ostalih konkurentskih Reddit aplikacija. Odlučio sam učiniti Slide otvorenim kako bih produbio svoju odanost pružanju Slidea besplatno i bez reklama, a ujedno sam bio izrazito zainteresiran za Slideovu dostupnost za preuzimanje na F-Droidu. Također sam upisivao prvu/brucošku godinu sveučilišta tada i znao sam da bi rad na velikom open source projektu dostupnom na repozitoriju bio velik poticaj mom CV-u i da bi pomogao u traženju staža i potencijalnih poslova u polju softverskog inžinjeringa nakon diplome.

 

“At first I did not expect much to come from putting Slide’s source on Github, but soon after release there were many members of my community willing to contribute their time to adding awesome new features and fixing the many bugs that riddled the first versions of Slide. I feel like open sourcing Slide definitely put it on the map in the FOSS and GAPPS-less community, and I have made some great relationships with Slide Github and IRC regulars. Overall, I am extremely pleased with my decision to make Slide open source and as free as possible, and I am a big proponent of open source software, especially with mobile applications.”

U početku nisam očekivao mnogo od stavljanja Slideovog izvornog koda na GitHub, ali nedugo nakon objavljivanja mnogi članovi moje zajednice bili su voljni posvetiti svoje vrijeme dodavanju zakon novih mogućnosti i popravljanju mnogih bugova koji su mučili prve verzije Slidea. Osjećao sam se kako je otvaranje Slidea definitivno ga stavilo na kartu u FOSS i GAPPS-less zajednici** i uspostavio sam odlične odnose sa čestim posjetiteljima Slideovog GitHuba i IRC-a. Sve u svemu, ekstremno sam zadovoljan sa svojom odlukom da učinim Slide otvorenim i besplatnim/slobodnim koliko je moguće te sam veliki podržavatelj open source softvera, pogotovo mobilnih aplikacija.

 

Slide za RedditSlide za Reddit

 

 

Kao i prethodno spomenuti Red Moon, Slide je dostupan na GitHubu pod GPLv3 licencom u repozitoriju ccrama/Slide te kao besplatna aplikacija na F-Droidu i Google Playu, uz mogućnost nadogradnje na plaćenu (no svejedno slobodnu) verziju koja omogućava korištenje nekih naprednijih mogućnosti aplikacije. Baziran je na JRAW-u, Java wrapperu za Reddit, pa ako tražite slobodni Reddit klijent koji će učiniti vašu prokrastinaciju ugodnijom, Slide je možda baš ta aplikacija za vas.

 

 

Wikipedia

Wikipedia mi je jedan od najdražih projekata na Internetu, a na Androidu je dostupna kroz otvoreni, službeni klijent kojeg razvija Wikimedia Foundation. Bilo da se često informirate na Wikipediji ili tek tu-i-tamo pročitate neki članak, ova aplikacija pruža izuzetno ugodno iskustvo čitanja (pa i uređivanja) slobodne enciklopedije.

 

Naslovna stranica Wikipedije u aplikaciji

Naslovna stranica Wikipedije u aplikaciji

 

 

Wikipedijina aplikacija prekrasno je dizajnirana te slijedi Material Design smjernice i svakako preporučam da je isprobate. Nažalost, nisam stupio u kontakt s razvijateljima ove aplikacije, no kao i gotovo svaki Wikimedijin projekt, dostupna je besplatno pod slobodnom licencom (u ovom slučaju Apache v2.0) na Google Playu i F-Droidu, a njen kod možete pronaći na Wikimedijinom Gerritu ili na GitHubu u repozitoriju wikimedia/apps-android-wikipedia.

 

 

Tisuće drugih slobodnih aplikacija

Nažalost, ne možemo pokriti svaku FOSS aplikaciju na Androidu, ali na sreću – to je zato što ih ima na tisuće. Većinu njih možete naći na F-Droidu, ranije spomenutom repozitoriju slobodnih/open source aplikacija za Android i možete za sebe vidjeti snažnost Androidove male FOSS zajednice. Naići ćete na sve, od izuzetno jakih malih projekata poput Conversationsa, odličnog open source XMPP klijenta za Android (kojeg čak možete i koristiti kao alternativni način pristupanja porukama na platformama poput Facebook Messengera), do već kultnih projekata poput Firefoxa u njihovim izdanjima za Android. Iako se na površini možda ne čini tako, Androidova FOSS zajednica diše punim plućima i svakako, ako već niste, zaronite malo u njene dubine – možda nađete blago.

*Postoje verzije većine tih aplikacija u AOSP-u kao otvoren kod, ali su značajno manje funkcionalne od njihovih zatvorenih dvojnika

**GAPPS-less zajednica je zajednica korisnika Androida koji ne koriste Googleove servise poput Play Storea

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (9 votes cast)
Oslobodite se: FOSS na Androidu, 5.0 out of 5 based on 9 ratings

You may also like...

4 komentara

 1. Ivan napisao:

  Jako zanimljivo napisan članak 🙂 Kao alternativu za Slide bih naveo RedReader koji je moj osobni favorit a dostupan je također u sklopu F-droid “trgovine”:

  https://f-droid.org/repository/browse/?fdfilter=redreader&fdid=org.quantumbadger.redreader

  Dodao bih još nekoliko aplikacija iz F-droid “trgovine” koje koristim i koje dobro dođu. Neke od njih su iz seta “Simple _umetniimenamjene_” aplikacija. Prvo su se zvale “Simple Gallery” itd. no kasnije je autor valjda to odlučio pojednostaviti (pun intended) i maknuti simple iz naziva. Dakle:

  Draw:
  https://f-droid.org/repository/browse/?fdfilter=draw&fdid=com.simplemobiletools.draw

  File manager:
  https://f-droid.org/repository/browse/?fdfilter=file+manager&fdid=com.simplemobiletools.filemanager

  Gallery:
  https://f-droid.org/repository/browse/?fdfilter=Gallery&fdid=com.simplemobiletools.gallery

  Notes:
  https://f-droid.org/repository/browse/?fdfilter=Notes&fdid=com.simplemobiletools.notes

  To je u pravilu set jednostavnih aplikacija koje rade jednu stvar bez ikakvih zavrzlama oko sinkronizacije itd.

  Kao dodatne aplikacije bih naveo meni neizostavna DAVDroid koji mi omogućava sinkronizaciju kalendara, kontakata, taskova itd s mojom NextCloud/OwnCloud instancom:

  https://f-droid.org/repository/browse/?fdfilter=Davdroid&fdid=at.bitfire.davdroid

  A uz to naravno ide i moja najdraža aplikacija za kalendar (čitaj bilo koja koja je bolja od predinstalirane):

  https://f-droid.org/repository/browse/?fdfilter=etar&fdid=ws.xsoh.etar

  I aplikacija za upravljanje zadacima:

  https://f-droid.org/repository/browse/?fdfilter=opentasks&fdid=org.dmfs.tasks

  Moja omiljena email aplikacija:

  https://f-droid.org/repository/browse/?fdfilter=k-9+mail&fdid=com.fsck.k9

  I naravno neizostavni VLC:

  https://f-droid.org/repository/browse/?fdfilter=vlc&fdid=org.videolan.vlc

  Imao sam potrebu nešto nasumice provjeravati jačinu i zasićenost mreže, koji kanali zu najbolji za moju poziciju itd. i za tu svrhu mi je Wifi Analyzer odlično poslužio:

  https://f-droid.org/repository/browse/?fdfilter=wifi+analyzer&fdid=com.vrem.wifianalyzer

  Eto, to je to 😉

 2. IvanS napisao:

  Sve su to mrvice s kojima niti jedan korisnik nebi trebao biti zadovoljan,nas android je nas kao i win ili mac os.
  Dok god nemamo alternativu u vidu sistema otvorenog koda za mobitele zapravo nemamo nista…

  • Yeti napisao:

   Imamo alternativu, Ubuntu Touch.. Sistem koji se dosta ispeglao i koji se fino moze koristit svakodnevno i za sve sto trebas… Ja ga kao i JH-IM sa foruma koristim vec mjesecima bez povratka na Android.. Istina treba malo prilagodbe i par dana il tjedana da se prilagodis na nesto sto je drugacije od androida, al stvar radi sasvim pristojno.

   Naravno da ce se naci neko kome nece odgovarat, dal to bio neki power user il neko kome treba neka specificna aplikacija, al u sustini za prosjecne korisnike smartphona nece biti nikakvih prepreka kod koristenja..

   • hry napisao:

    Može poslužiti samo kao dummy phone, jer nema niti 1% potrebnih aplikacija. Power user? Pa svatko tko ovo čita sigurno nije kandidat za dummy phone, a taj tko koristi takav telefon nema pojma što je Android što je FOSS itd.

    Suština sve je da onaj tko zna što je FOSS, automatski je power user koji s Ubuntu phone ne može ništa.