OX App Suite – Dolazi nam open source alternativa Google Driveu

Nedavno je Open Xchange predstavio novi dodatak za svoj skup online uredskih alata otvorenog koda. Sudeći po okolnostima, OX App Suite bi mogao postati ozbiljna konkurencija popularnom Google Driveu.

Većina nas voli dodatne mogućnosti koje pruža “oblačno” računalstvo. Priznajemo, neke poslove ćemo uvijek obavljati isključivo na svom računalu, ali za određene zadatke, poput grupnog rada na dokumentima ili rada na više udaljenih računala, oblačno računalstvo može postati prilično moćan saveznik.

Google Drive je najpopularniji primjer uspješno izvedenog online seta alata i sustava za pohranu datoteka koji vam omogućuje suradnju s više korisnika, stvaranje dokumenta na više računala bez potrebe za snimanjem na prijenosne medije, te odlično rješenje za brzinsko uređivanje dokumenata kada pri ruci nemate neki od popularnih uredskih alata.

Međutim, unatoč svojoj genijalnosti, Google Drive  ima jednu veliku manu. U potpunosti je Googleov proizvod i ovisi o dobroj volji te tvrtke. Iako sumnjamo da će ga ikada zadesiti sudbina Google Readera, lako je moguće da će se tijekom razvoja dogoditi neka promjena koja vam neće odgovarati, ili ćete izgubiti određenu funkcionalnost na koju ste navikli. Kao što smo naveli, ova odluka ovisi isključivo o Googleu i njihovoj strategiji razvoja.

Postavlja se i pitanje privatnosti. Je li mudro pohraniti svoje osjetljive dokumente u oblak tvrtke koja za to koristi zatvoren softver?

Upravo zato trebamo alate otvorenog koda objavljene pod slobodnom licencom. Libre Office ima u planu razvoj online verzije uredskih alata, ali točan datum njegovog izlaska još uvijek nije poznat.
Na svu sreću, ne moramo čekati. Ovih dana je predstavljen OX Text – dodatak za Open Exchangeov App Suite koji je u potpunosti otvorenog koda. OX Text je napisan u HTML-u 5 i JavaScriptu. Za njegov razvoj zaslužna je ekipa koja je radila na OpenOfficeu, a objavljen je pod GPL 2 te CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 licencom.

OX-App-suite

 

OX App Suite je zamišljen kao centralno mjesto odakle ćete upravljati svojim dokumentima, kalendarom, e-mailom i adresarom. Dakle, svime što vam treba u vašem uredskom radu. Ako se planovi razvoja ostvare, OX App Suite bi mogao postati moćan alat za suradnju s vašim poslovnim partnerima.

Iskustvo u radu s OX Textom

Nakratko sam isprobao OX Text.
Mail, kalendar i adresar u OX App Suitu neću posebno spominjati. Vjerujem da vam je jasno kako se koriste. Prilažem samo izgled njihovog sučelja.

Adresar
Adresar

 

email
E-mail

 

Kalendar
Kalendar

 

OX Text je jednostavan preglednik dokumenata i uređivač teksta kojeg koristite u svom internetskom pregledniku. Može prikazati širok spektar formata, a sposoban je za uređivanje odt i docx dokumenata.
Trenutno je dostupan samo u demonstracijskom načinu rada. Postoji samo jedan korisnički račun kojem pristupaju svi korisnici demonstracije. Imajte to na umu ako se odlučite isprobati ovaj alat! Isto tako, OX Text je još uvijek u razvojnoj fazi pa su moguće greške pri radu.
Konačni datum izlaska je travanj ove godine.

OX Text s otvorenim dokumentom
OX Text s otvorenim dokumentom (Fullscreen način rada)

 

Rad s ovim alatom je krajnje jednostavan i intuitivan. Odabirom opcije New text document otvara se sučelje uređivača teksta s praznim dokumentom. Odabirom opcije Upload new file možemo učitati postojeći dokument s računala. S lijeve strane imamo dokument, a u stupcu s desne strane vidimo skup gumba za rad s tekstom. Odabirom načina rada u cijelom ekranu lako je zaboraviti da ste u internetskom pregledniku i imate dojam rada u jednostavnom uređivaču teksta. Rad je brz i ugodan. Opterećenje računala je minimalno. Promjena fontova, njihove pozicije i veličine odvija se bez zastajkivanja; dodavanje slike i podešavanje njezine veličine također. Željeno omotavanje teksta radi kako bi i trebalo, a isto tako i unos elemenata poput poveznice na web stranicu.
Ukratko, lijepo radi sve što nam treba za osnovni rad s tekstom.

Preuzimanje gotovog dokumenta s oblaka na računalo također prolazi bez problema. Nažalost, trenutno je dokument moguće preuzeti samo u docx formatu, što smatram ogromnim minusom ovog open source uredskog alata. No, možda je to trenutno najlogičniji odabir, budući da će većina korisnika taj dokument otvoriti u MS Officeu. LibreOffice na mom računalu nije imao nikakvih problema s otvaranjem ovog dokumenta. Ako učitate postojeći dokument u odt formatu, format se zadržava i prilikom preuzimanja dokumenta na računalo, pa preporučam ovaj zaobilazni put ukoliko želite raditi s otvorenim formatima.

Dokumenti s mojeg računala su se ispravno prikazali. Nisam učitavao složenije tekstualne dokumente pa ne znam koliko je OX Text osjetljiv na njih.

Zaključak:

Nakon kratkog druženja s OX Textom i OX App Suiteom mogu reći da se radi o prilično zanimljivom i obećavajućem skupu uredskih alata.

Preporučam da svratite na stranice OX-a, te isprobate alate koji su vam ondje ponuđeni. Projekt je tek u začetku, ali ima velik potencijal. Veliki plus svakako predstavljaju otvorenost koda i slobodna licenca.

 

Izvor:pcworld

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (8 votes cast)
OX App Suite - Dolazi nam open source alternativa Google Driveu, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

4 Komentara

Dodaj svoj

Hvala…
Upravo tražim neku otovreniju alternativu za gmail i dropbox…
Zadnji put kad sam gledao onaj ubuntu cloud (kako se već zove) je samo radio na ubuntuu i windowsima…
Ima li tko još kakav prijedlog?

Znači zaista je GMX Open Source 😀 Već par mjeseci tražim alternativu za gmail i naišao sam na GMX ali nisam bio siguran da je OS 🙂

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.