PCLOS 2013.2 Mate – Previše drame za ovako dobru distru!

Stariji se sjećaju davnih dana kad je PCLOS žario i palio Linux scenom. Bila su to vremena nestajanja Mandrakea, tada najpopularnije distribucije Linuxa. Ubuntu je tad bio tek ideja u glavi Marka Shuttlewortha. Iako je Mandriva službeno preuzela Mandrakeovo nasljedstvo, a PCLOS se pristojno stavio na drugo mjesto, dosta bivših korisnika Mandrakea Mandrivi nikad nisu priznali prvenstvo nasljedstva i PCLOS su smatrali pravim nastavkom ove distre. To je bilo zlatno doba ove PCLOS-a. Na žalost, trajalo je poprilično kratko.

Dolaskom Ubuntua na scenu, popularnost PCLOS-a polako pada. Odlična Shuttleworthova strategija dijeljenja besplatnih CD-ova u vrijeme sporog i skupog interneta, te ciljanje na istu skupinu korisnika, dovode PCLOS u drugi plan.

No, ne bi se moglo reći da je ova distra potpuno izgubila svoju vjernu publiku. Okupljeni oko karizmatičnog Texstara, PCLOS-ovci su uvijek bili “tu negdje” i nisu se dali otjerati.

Prije tri godine ova distra je nakratko zabljesnula. Nakon nekoliko loših izdanja, 2010. i 2011. nam donose neočekivano kvalitetan PCLOS. KDE je kvalitetom bio usporediv s openSUSE-om, tada daleko najkvalitetnijom KDE distrom, a rolling release model nadogradnji je privlačio znatiželjne Linuxaše. Jednom instaliraš i nakon toga samo nadograđuješ. Nema reinstalacija svakih pola godine. Moram priznati da sam i ja bio jedan od oduševljenih PCLOS-aša, a i na forumu nas je u to doba bilo poprilično. Stvari su tako išle skoro godinu i pol.

Nakon toga je PCLOS ponovno potonuo na dno i postao osrednja do loša distra. Svako izdanje dočekivali smo u nadi da će se PCLOS vratiti na staru slavu, ali recenzije po internetu su govorile upravo suprotno. Odlaskom Texstara, PCLOS prelazi u ruke zajednice i mi smo se pozdravili od još jedne dobre distre koja ulazi u zaborav.

PCLOS

 

PCLOS 2013.2

Nedavno je izišla nova verzija PCLOS-a. Kako nisam dugo oprobao tu distru, odlučio sam se malo ju zavrtjeti na svom računalu. Čisto da se podsjetim starih vremena. Kako bi ostao u duhu starih vremena, odlučio sam se na Mate verziju. I po prvi puta sam mogao isprobati 64-bitnu inačicu PCLOS-a (do nedavno nije imao 64-bitnu inačicu)!

Početak druženja je bio razočaravajući, no uz malo štimanja iznenađuje i poništava početno negativno iskustvo. Izgleda da ova distra počinje povrat na stare staze. U ovom izdanju možda, ne sasvim, ali sljedeće bi možda moglo biti odlično. Valjalo bi držati oko na PCLOS-u.

 

Live CD

U vrijeme gigabajtnih ISO slika popularnih Linux distribucija, osvježava 690 MB velik ISO. Ima sve što vam je potrebno za osnovni rad na računalu. Ova distra se uvijek dičila posebno brzim radom u Live načinu. Tako je i sada. Primjetno brži rad “uživo” cijenit će oni koji vole svoje distre nositi sa sobom.

PCLOS 2013.12 Live CD

PCLOS 2013.12 Live CD

 

No, prvi dojam je razočarao. Nakon tko zna koliko godina, neka Linux distribucija nije prepoznala moju rezoluciju ekrana! Dočekuju me ogromne tamne linije sa svake strane kockastog ekrana. Katastrofa! Dobro, odlaskom u postavke i odabirom prave rezolucije problem se riješio za par sekundi. Ostali hardver mi je bio ispravno prepoznat (ili sam barem tako mislio).
Malo igranja s par programa, čisto da vidim da li sve radi. Radi uredno. Kreće instalacija!

Instalacija

Čarobnjak za instalaciju je lijepo napravljen. Koraci su logični, a instalacija protiče uredno. Mali kuriozitet. Slično openSUSE-u, podaci o root lozinki, te korisnički podaci unose se nakon instalacije, prije prvog logiranja u sustav.

Čarobnjak za instalaciju

Čarobnjak za instalaciju

 

 

Podešavanje particija za instalaciju

Podešavanje particija za instalaciju

 

Nema zabune. Lijepo i jasno upozorenje da slijedi formatiranje.

Nema zabune. Lijepo i jasno upozorenje da slijedi formatiranje.

 

Nakon instalacije

Nakon završene instalacije, logiram se u sustav i tu me dočekuje prvo loše iznenađenje.

Sustav ponovno ne prepoznaje rezoluciju mog monitora! Odlazak u postavke, par klikova mišem i taj problem je riješen. Nije dobro, ali ovo bar nije teško riješiti.

PCLOS 2013.12 Mate nakon instalacije

PCLOS 2013.12 MATE nakon instalacije

 

PCLOS-podesavanje-greficke-kartice

Prije toga sam morao podesiti rezoluciju u kontrolnom centru. Ova gore ne odgovara.

 

 

No, time nisu riješeni svi problemi! Niti ne sluteći, iskopčam miša iz računala i odlazim u susjednu prostoriju. Vratim se za računalo, a kad tamo – touchpad ne radi! Niti jednog znaka života iz njega ne mogu dobiti! To mi se definitivno nije dogodilo posljednjih barem pet godina! Imam generički Synaptics touchpad, a ne neki egzotični kineski “štotijaznam“!

Sad sam već naživciran! Googlam “PCLOS touchpad” i kliknem na prvu poveznicu. Dočekuje me Textarov post iz 2012. u kojem objašnjava da mu se ne da gnjaviti s touchpadom, pa eto, ispod stavlja par config fileova da si sami složimo u sustav. “Ma, da…” mislim se, “k’o da je touchpad važan komad hardvera! Tko to uopće koristi?!”

Da sam ovu distru instalirao za svoje potrebe, ovo bi bio trenutak kad bi sve poslao u p.m. (private message, op.ur.), formatirao hard, polio benzinom računalo i zapalio ga! Je…š Textara i njegov PCLOS!

Ali, kako se radi o recenziji, odlučih stisnuti zube i ubaciti te config fileove. Krenuh s drugim primjerom jer je većini to radilo. Meni, naravno, nije, pa sam pokušao prvi primjer. I čudna mi čuda, touchpad se vratio među žive! Još jedan problem riješen!

Jedino što mi je preostalo je vratiti moj Manjaro koji se nalazi na drugoj particiji, a kojeg PCLOS tijekom instalacije nije prepoznao. Ma, to je čas posla. Idem vidjeti koji GRUB PCLOS koristi. Pokrenuti grub-install -v kao root u terminalu govori da se radi o starom Legacy GRUB-u. Nije problem. Uređivao sam već sto puta menu.lst. Čas posla dodati Manjaro!

I tu dolazim do finalne i po meni teško oprostive katastrofe. Unos u menu.lst ne radi! Manjaro se ne podiže! Iako sam već milijun puta to radio, nešto u ovom menu.lst-u ne štima i ja ne mogu podići svoj glavni sustav! Grešku nisam našao pa sam se odlučio reinstalirati GRUB. Podižem LiveDVD Manjara i prema uputama s Arch wikija idem reinstalirati GRUB dvojku. No, iz nekog razloga, chrootanje /mnt direktorija ne prolazi. Javlja neku bizarnu grešku i po prvi put ne mogu reinstalirati GRUB! Apsolutna katastrofa! Ne mogu doći do svog glavnog OS-a na računalu!

Ne znam gdje je bio problem. Puno puta sam reinstalirao GRUB, uređivao menu.lst na starom GRUB-u i nikad nisam imao problema. Moram pretpostaviti da je nešto u PCLOS-u dovelo do ovog jer nikad nisam imao niti slično iskustvo s ostalim distrama. A koristio sam ih puno.

Gazim novu instalaciju PCLOS-a ponovnom instalacijom na istu particiju s tim da ovaj puta neću instalirati GRUB (takav je plan). No, instalacija PCLOS-a nije moguća bez instalacije GRUB-a! Iako instaler nudi mnoge naprednije opcije, ova ne postoji.

Možete birati Grub ili LILO, ali bootloader morate instalirati!

Možete birati Grub ili LILO, ali bootloader morate instalirati!

 

Mnogi od vas sad već škrguću zubima i brišu PCLOS iz evidencije i budućih planova. No, ostanite još malo. Nije sve tako crno.

 

Korištenje

Nakon druge instalacije podiže se “friški” PCLOS. Podešavanje rezolucije, par sekundi za copy/paste config datoteke kako bi mi proradio touchpad i sve je spremno za korištenje. Izgubljeno vrijeme: 30 sekundi + reboot.

PCLOS friško nakon instalacije. Izgled je "meh"

PCLOS “friško” nakon instalacije. Izgled je “meh”.

 

PCLOS 2013.12 Mate nakon instalacije

Mogli su to malo i veselije složiti. 😉

 

 

Izgled samog radnog sučelja ne oduševljava. Wallpaper je neki generički, zrnat i otužan. Iako se radi o MATE sučelju, ekipa iz PCLOS-a ga je naštimala tako da imate dojam da ste na KDE-u. Samo jedan malo širi panel na dnu, te izbornik koji se pokreće pritiskom na MATE tipku. No, dosta GNOME 2/MATE distri u početku ne oduševljavaju izgledom. To ne znači ništa jer se MATE može fenomenalno ušminkati, a da se zadrži njegova modularnost i efikasnost.

Malko igranja, promjena wallpapera, uključivanje compositinga u postavkama sustava, odabir malo bolje teme, prebacivanje panela na vrh, dodavanje par addona na njega, te brzinska instalacija Cairo Docka i sustav, eto, počinje sličiti na nešto. Vrijeme provedeno za podešavanje: tri minute. Da sam se malkice više potrudio i instalirao kakvu atraktivnu temu i malo bolje ikone, sustav bi se sigurno mogao dotjerati da bude mrak! No i ovako je prilično dobro.

 

Malo brzinske šminke i može proći.

Malo brzinske šminke i može proći.

 

Sustav dolazi s predinstaliranim multimedijskim kodecima i Flashom. Firefox se brine za surfanje po Internetu, Thunderbird će pogledati vaše mailove. VLC prikazuje filmove, a muziku svira Clementine. Nedostaje mi jedino LibreOffice i GIMP. Libre instaliram jednostavnim LibreOffice Managerom, a GIMP dodajem iz Synaptica. Još par sitnih programa i sustav je sasvim spreman za rad!

Jako sam zadovoljan brzinom rada i odziva računala! MATE je izvrsno radno sučelje, a PCLOS očito sasvim dobro upravlja resursima računala. Jako lijep i ugodan rad, bez ikakvih iznenađenja. Jednom poštiman, PCLOS radi izvrsno!

Ovu recenziju sam u cijelosti nakucao na PCLOS-u. Kako se još nisam natjerao ući dublje u problem GRUB-a i povrata svog Manjara, PCLOS koristim nekoliko dana kao glavnu distru na svom računalu. Nakon početnog razočaranja, sad čak razmišljam i da ga ostavim na duže vremena na svom računalu. Stvarno radi izvrsno!

 

Posebnosti

PCLOS je zadržao Mandrakeov kontrolni centar. Radi se o izvrsnom GUI alatu za administraciju sustava. Sve što vam treba dostupno je na nekoliko klikova mišem! PCLOS Control Center donekle sliči openSUSE-ovom YAST-u i predstavlja jedan ogroman plus za ovu distru!

PCLOS Control Center

PCLOS Control Center

 

Druga posebnost je Synaptic. Iako je PCLOS RPM distra, za instalaciju/deinstalaciju programa, te upravljanje nadogradnjama i repozitorijima, koristit ćete ovaj genijalan alat. Novopridošle će možda zbuniti nedostatak centra softvera kakvog vidimo na modernim distrama, ali će starosjedioci pozdraviti odabir Synaptica za upravitelja programskim paketima. Još jedan ogroman plus za PCLOS.

Rolling release nije nešto što je vezano isključivo za PCLOS, ali nije baš niti uobičajena stvar u svijetu distribucija Linuxa. Jednom instaliraš i samo dodaješ nadogradnje kako dolaze. Nema reinstalacije svakih pola godine. To ipak zahtijeva veliko znanje i vještinu ekipe koja slaže rolling release distribucije, kako kod većih nadogradnji ne bi došlo do raspada sustava. Hoće li PCLOS pokazati tu kvalitetu može pokazati samo vrijeme, tako da ćemo rolling release model ostaviti i kao veliki plus, ali i kao veliki minus za ovu distru.

 

Zaključak

Za one koji su imali strpljenja pročitati ovu recenziju do kraja, virtualni stisak ruke. Svima koji su preskočili direktno na zaključak, poručujem da su propustili veliku dramu oko podešavanja PCLOS-a. 😉

Nakon velikih početnih problema, dočekala me jako dobra i stabilna distribucija Linuxa. MATE sučelje i dalje pokazuje zašto je GNOME 2 bio kralj desktopa. MATE je definitivno odličan odabir za ovu distru! Podesite ga kako vam odgovara i uživajte u njegovoj nenametljivosti i vrhunskoj ergonomiji. Ekipi koja razvija MATE DE iskrene čestitke što nisu dozvolili da GNOME 2 nestane! Apsolutna preporuka svima koji ga još nisu isprobali.

Svima koji se predomišljaju oko odabira distribucije mogu preporučiti da bace pogled i na PCLOS. Nakon početnog podešavanja, sustav se pokazao kao iznimno dobra i stabilna distra. Hrpa programa u repozitorijima vam garantira da ćete lako doći do vama omiljenih, a ako tražite nešto egzotičnije, iz osobnog iskustva znam da će i većina RPM paketa napravljenih za Mandrivu, Fedoru i openSUSE dobro raditi na PCLOS-u. Kontrolni centar je iznimno moćan GUI alat, u vrhu trenutno dostupnih sličnih alata drugih distribucija Linuxa. Synaptic će vas vratiti u stare dane kada nije bila važna šminka, već se tražio moćan i funkcionalan komad softvera.

Na žalost, problem s GRUB-om još nisam uspio riješiti. Velik minus za jednu poprilično solidnu distru! Svima vama koji imate dual ili triple boot preporučujem da prije instalacije PCLOS-a pripremite DVD kojim ćete spasiti sustav ako naiđete na problem sličan mom. Šteta za jednu tako dobru distru, da naizgled rutinska stvar upropasti ukupan dojam. No, ako imate rezervno računalo s kojim ne znate što bi, dajte šansu PCLOS-u. Možda ćete se zaljubiti u ovog veterana koji se još uvijek žilavo drži iako su mu svi već nebrojeno mnogo puta predvidjeli skoru propast.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.0/5 (9 votes cast)
PCLOS 2013.2 Mate - Previše drame za ovako dobru distru!, 4.0 out of 5 based on 9 ratings

You may also like...

10 komentara

 1. shicy napisao:

  prije nekoliko godina sam okolo instalirao pclos i još mi se nitko nije javio s problemom 🙂
  odavno ga nisam koristio…Branko, bubu si mi stavia u uho, morat ću probat novi pclos 🙂

  • shicy napisao:

   napravih ovo “ovo bi bio trenutak kad bi sve poslao u p.m. (private message, op.ur.), formatirao hard, polio benzinom računalo i zapalio ga! Je…š Textara i njegov PCLOS!”
   iz recenzije…
   sočniji detalji na forumu 😀

 2. Krešo napisao:

  Obožavao sam Mandrake tamo 2003/04, ništa od derivata mi nije sjelo, ali sa ovim textom sam nekako dobio volju da probam, pa makar u virtualci

 3. mirek62 napisao:

  PCLOS koristim već nekoliko godina i nakon probavanja svih novih distri,opet se vračam na PCLOS.Prije je to bio PCLOS-LXDE a sada Mate.
  Kako kod Mate-a povečat slova sata i stavit bold?
  Za PCLOS-MATE imam samo rijeći pohvale!

 4. rapha napisao:

  PCLOS je moja prva distribucija i dan danas ga imam na jednom laptopu. Radi se o KDE verziji koja radi fantastično. Na tom laptopu je samo PCLOS pa nisam imao problem sa GRUB-om ali to za touchpad stoji kao minus i prosto je neverovatno da ne mogu to da reše. To je bukvalno sitnica.
  Osim toga, sistem radi fenomenalno a poseban plus je što je “rolling” pa nije potrebno reinstalirati ceo sistem na svakih par meseci. Stavio sam rolling namerno pod navodnike jer mislim da nije u pitanju baš klasičan rolling i bleeding edge software. Svi paketi se izvesno vreme testiraju od strane zajednice pa se tek onda stavljaju u repoe. Zaista, bagova ima jako malo, čak se ne sećam kada sam poslednji put naišao na neki. Znači, nije klasičan rolling ali nisu baš ni service pakovi kao kod LMDE. Nešto između ili neki semi rolling. 😉

 5. Branko napisao:

  Evo, ako nekog zanima, problem s GRUB-om sam riješio pomoću Rescatuxa:
  http://www.supergrubdisk.org/rescatux/
  Izvrstan alat BTW!
  (Hvala Trzalica na preporuci! 😉 )

 6. Nebitno napisao:

  Ovo mi je prije bila omiljena distribucija, prepoznaje odlicno hardware, ali i ova i prosla verzija mi nisu uspjele prepoznati rezoluciju a prijasnje verzije su to uvjek uspjevale, live CD radi dobro tko zeli isprobati, nazalost previse sam se naviknuo na ubuntu i njegov software centar tako da ne planiram instalirati za stalno ovu distribuciju koja iskreno radi brze od ubuntu-a. Sve pohvale i ako nastave ovako mozda se nekada i vratim za stalno.

 7. jogurtmen napisao:

  PCLOS koristim od legendarne verzije 2007 (koja ga je i lansirala u sam vrh Linux distroa) i stvarn do sad nisam imao veće zamerke na njegov rad. Pre toga sam koristio Suse, koji u to vreme i nije bio tako dobro “ispeglan” kao PCLOS, takođe sam isprobao i Kubuntu, Fedora, Mint … ali nekako uvek mi je bio najmiliji PCLOS :). Kod njega mi se sviđalo to što je bez problema prepoznavao hardver i lakoća konfiguracije sistema. Što je autor već ranije u svojoj recenziji istakao, jednom kada se podesi sistem radi stabilno i bez greške. Slažm se da im vizuelni utisak nije baš najjača strana, moglo bi se na tome nešto poraditi više, ili naći nekog ko je kreativniji, jer kod većine novih Linux korisnika prvi vizuelni utisak je i presudan. Lično koristim PCLOS na dve desktop mašine, novija tera KDE, starija MATE i stvarno sve radi stabilno i brzo.
  Autoru pohvala na recenziji, pozdrav od mene 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.