Portable Linux Apps

Instalacija programa na Linuxu prilično je jednostavna – iz repozitorija povučemo željenu aplikaciju, a paketni upravitelj se pobrine da priložene datoteke “sjednu” na potrebna mjesta. Međutim, aplikacije kojih nema u repozitorijima, najčešće su dostupne u obliku paketa namijenjenih točno određenoj distribuciji (pa i točno određenoj verziji), ili u obliku izvornog koda kojeg je potom potrebno kompilirati; oba načina prilično nespretna jer moramo brinuti o bibliotekama i sl. “nedaćama” koje ne interesiraju prosječnog Peru Perića.

Upravo iz gore navedenih razloga, mnoge će razveseliti vijest o projektu Portable Linux Apps, inspiriran metodom kojom Apple OS X upravlja aplikacijama – sve potrebno zapakirano je u jednu jedinu datoteku, koju potom možemo snimiti na USB štapić, i podijeliti s prijateljem koji troši možda i posve drugu Linux distribuciju.

Dovoljno je preuzeti datoteku, označiti kao izvršnu i pokrenuti! Već sada na službenim web stranicama možemo pronaći hrpu aplikacija (Firefox, Audacity, Blender, FileZilla, Easy TAG, Pidgin, Scribus, Xchat, aMule, Transmission itd.), ali i napraviti vlastiti “paket” uz pomoć programa AppImage.

Cijela ideja u teoriji zvuči zanimljivo, a vaša iskustva iz prve ruke, te mišljenja o sigurnosti, možete ostaviti na forumu.

Web adresa projekta je http://portablelinuxapps.org/.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.