Predstavljen prvi uređaj koji pokreće Jolla, operacijski sustav temeljen na Sailfishu, a pogoni aplikacije za Android

Jolla, tvrtka nastala od same kreme bivših zaposlenika Nokije koji su u ono vrijeme radili na mobilnom operacijskom sustavu MeeGo, koji je kratko zaživio na Nokiji N9, napokon imaju vlastiti pametni telefon u ponudi.

Pogoni ga mobilni operacijski sustav Sailfish, razvijen na bazi upravo MeeGoa, kojega su, podsjetimo, tada razvijali giganti kao Nokia i Intel.

Jolla "The Other Half" smartphone with Sailfish OS

Jolla je danas predstavila mobitel koji još uvijek znamo samo po kodnom imenu – „The other half“, odnosno u prijevodu „druga polovica“. Dio specifikacija je poznat: uređaj ima 4,5 inčni zaslon zasad nepoznate rezolucije, kameru od 8 MP, podršku za brzu 4G LTE mrežu, 16 GB interne memorije za pohranu podataka te očito potreban utor za microSD memorijsku karticu, izmjenjivu bateriju i stražnji poklopac dostupan u različitim inačicama. Specifikacije procesora, kao ni grafičke jedinice, radne memorije i sl., nisu poznate (znamo samo da će raditi na dvije jezgre). Mobitel će biti dostupan u nekoliko živopisnih boja po preporučenoj cijeni od 399 eura.

Posebna zanimljivost oko novoga, zapravo možemo reći i forkanoga operacijskog sustava jest da će moći izvoditi aplikacije napisane za Android, što im u početku daje golemu prednost naspram konkurencije, ali i šamar u lice skepticima koji  ovomu modelu ne predviđaju sjajnu budućnost. Kako će se aplikacije za Android izvoditi, još nije poznato, vjerojatno slijedeći model kojeg ima BlackBerry Z10. Istaknuto je i da se OS uveliko oslanja na tehnologiju upravljanja gestama.

Pogledajmo i video gdje proizvođači pozivaju na sudjelovanje u tzv. „pre-order“ kampanji i stvaranju zajednice. Svi ste pozvani, bilo da razvijate aplikacije za mobitele, radite kao dizajner koji može pridonijeti kreativnim stilovima za ovaj OS, pišete za razne tehnološke blogove i tako širite vijest ili nešto drugo. Napominju kako je Jolla zapravo pokret i pozivaju da se uključite u „pleme“, dva izraza koji sami dovoljno govore koliko Jolla zapravo ovisi o zajednici i koliko ju žarko želi okupiti. Što se tiče „pre-order“ kampanje, ona je trenutačno u nekom poluživotu, a prve primjerke u prodaji možemo očekivati tek krajem godine.


Mnogo očekujemo od ove ekipe, posebno ako se udica dobro baci i tako stvori tražena zajednica. Kakvo god mišljenje imali o Jolli, ne možete protiv argumenta da je još jedan proizvod na konkurentnom tržištu dobra stvar, bez obzira na njihove daljnje uspjehe ili neuspjehe.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.6/5 (11 votes cast)
Predstavljen prvi uređaj koji pokreće Jolla, operacijski sustav temeljen na Sailfishu, a pogoni aplikacije za Android, 4.6 out of 5 based on 11 ratings

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...