Može li profesionalni fotograf koristiti Linux za rad?

Riley Brandt je profesionalni fotograf i Linux korisnik. U vrijeme izlaska Ubuntua 7.04 više puta pokušao je koristiti Linux u profesionalne svrhe, ali nažalost bez uspjeha.

Izvorne Linux aplikacije nisu imale potrebne alate, stoga je bio prisiljen koristiti Photoshop putem WINE-a ili iz virtualne mašine. Ali kao što Riley navodi, od izlaska Ubuntua 7.04 prošlo je mnogo vremena, pa je odlučio Linuxu dati još jednu šansu i odgovoriti na pitanje može li profesionalni fotograf koristiti Linux kao platformu.

Na svom blogu koji se može naći na web adresi rileybrandt.com, prikazao je niz koraka i alata koji su potrebni za izvesti takav zahvat. Neki od njih (većina) su slobodni softver a neki su vlasnički i imaju svoju cijenu (uz njih Riley je ponudio i slobodnu alternativu nešto manje kvalitete). Bitno je naglasiti kako su sve spomenute aplikacije objavljene za Linux, nigdje se ne koristi WINE ili neki od njegovih oblika.

Na blogu se spominje kalibracija monitora, preuzimanje i masovno preimenovanje fotografija, uređivanje metatagova, upravljanje kolekcijom i RAW uređivanje te naknadna obrada u GIMP-u koji je prethodno obogaćen neizostavnim ekstenzijama odnosno proširenjima.

GIMP

GIMP (slika preuzeta s rileybrandt.com)

 

Da odgovorimo na pitanje s početka: može li profesionalni fotograf koristiti Linux kao platformu? Riley kaže pretežno da. Nalazi se na 90% puta; sputava ga manjak iskustva u GIMP-u ali i nedostatak određenih funkcija u tom alatu. “Moram više vremena posvetiti čitanju uputstava, tutorijala te radu u GIMP-u, prije nego budem spreman dati konačan odgovor. Ali sada, po prvi puta iskreno vjerujem da je profesionalna fotografija na Linuxu zaista moguća”, kazao je Riley.

Spomenimo još jednom web adresu s ovim uputstvima (sadrži zaista korisne savjete i trikove) – rileybrandt.com. I još nešto, šećer smo ostavili za kraj, na istom blogu nalazi se članak pod nazivom “Linux is Sexy“, gdje je Riley predstavio profesionalne fotografije seksepilne djevojke s Linux motivima.

*fotografije su obrađene na Linux platformi

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Može li profesionalni fotograf koristiti Linux za rad?, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

14 komentara

 1. Ivan napisao:

  Može. Dosta veliki broj fotografa niti ne koristi photoshop, već samo Lightroom i njemu slične programe, a alternativa svakako ima. Odličan primjer programa za poboljšanje fotki je svakako Corelov After Shot Pro koji je dostupan i na Linux platformi za svega 60$ po novom a prije je bio 100$. U nijednom slučaju nije bio pretjerano skup za ono što pruža, A poslovi za koje se ipak treba posegnuti u photoshop mogu se svakako odraditi u GIMP-u. Eto samo moje mišljenje.

 2. glaskoncIlla napisao:

  macka mu izgleda prilicno izgladnjelo.. :))

 3. Branko napisao:

  Eto. Profesionalac moze na Linuxu a ekipa koja povremeno upali komp da ode na Fejc nikako ne moze jer je “Fotošop nezamjenjiv!”

  • Zlatko napisao:

   Naravno da može na Linux, ja sma amater u radu sa fotografijama i radim ih tek tolko kolko da ih imam za sajt. I mogu Vam reći da su fotografije vrhunske i da se mnogi čude koji profesionalni program koristim. A sad ono najsladje, Sve slike slikam obicnim mobilnim Samsung B5702 (ako se ne varam za naziv) i obrađujem u Gimpu.

  • Milan napisao:

   Njima je i Win nezamenjljiv, ne zato što im to treba – nego su im svi drugari u tom fazonu 8).

   Na GIMP nalete kad traže free programe za Windows i ostaju na Windowsu… nekako mi je drag onaj proglas da im fali Win developera ;). I stvarno mi je drago što retko ko hoće više da radi free programe za budale.

 4. Ivan Galgoci napisao:

  Evo nešto korisno: takozvani “The Content Aware fill” vrlo popularan i koristan Photoshop filter kojeg možete naći u novijim verzijama ima alternativu na GIMP-u. Ekstenzija se zove “Resynthesizer”

  U videu možete vidjeti o kojem se točno filtru radi i kako to izgleda u praksi: http://bit.ly/Opzjgk

 5. Marin napisao:

  Naravno da ne može. Profesionalni fotograf i Gimp su dva pojma koja se ne mogu povezati zajedno. Gimp se ne moze usporedit s aplikacijama kao što je Photoshop.

 6. gušter napisao:

  @Marin Koliko sam skužio iz članka autor zaključuje da je na 90% da Gimp postane profesionalni alat šta je puno s obzirom da se radi o open source alatu, ako tome još pribrojimo da autor sa Gimpom ‘nije na ti’ kao sa photoshopom taj postotak bi u pravilu trebao biti još veči za iskusnog gorisnika gimpa. Ja sam također koristio i photoshop i Gimp, ali u ne baš toliko profesionalne svrhe i mogu reči da je Gimp bez problema rješio sve zadatke koje bih inaće napravio u photoshopu. Još jedan alat za grafički dizajn koji češće koristim, a još se više gleda kao “neprofesionalni” je inkscape. Dugo godina sam u dizajnu koristio Corel, međutim u zadnjih nekoliko godina kako sam prihvatio filozofiju otvorenog koda, dao sam veče šanse tom nazovimo neprofesionalnom alatu za vektorsko crtanje. Nakon godinu i nešto dana još uvijek me ovaj mali neispolirani grafički div iznenadi sa nekom novom funkcionalnošću, iako se još tu i tamo potkarade neki bug, mogu zaključiti da mi Corel uopće više i ne treba.

 7. Tomislav Ć napisao:

  Složio bih se s prvim komentarom. (Ivan) Nije tolko bitan Photoshop kolko je bitna alternativa Lightroom-u, Apple Aperture-u. Ne sjećam se kada sam zadnji puta koristio Photoshop za obradu fotki.

  Oduševljen sam što ovakav jedan profi alat postoji za Linux (After Shot Pro) i nadam se da će opstati.
  Inače sam poprilično zadovoljan mac korisnik, ali i prelazak na linux je jedna od opcija u sljedećim godinama (ako će Apple sve više zanemarivati Pros korisnike).

 8. između redaka napisao:

  teoretski se sve može ,a praksa je skroz drugčija….Photoshop

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.