Projekt Isenkram – prepoznavanje novog hardvera u tren oka

Razvijatelj Petter Reinholdtsen donosi nam projekt pod kodnim imenom Isenkram koji bi trebao donijeti pravu malu revoluciju vezanu uz prepoznavanje novog hardvera na Linux distribucijama baziranim na Debianu.

Sam koncept je jako sličan onom u operacijskom sustavu Windows, ali bitna razlika po kojoj se projekt Isenkram ističe je ta što će softver tj. driveri biti preuzeti iz APT baze podataka, a krajnji korisnik će biti obaviješten što će i u kolikoj količini downloadati te naposljetku instalirati.

Da se spomenuti projekt već dobrano bliži konačnoj verziji svjedoče nam screenshoti i tekst objavljen na njegovom blogu:

Iako je prototip još potrebno modificirati, on je već sada itekako iskoristiv. Baza podataka s potrebnim informacijama o hardveru također iziskuje neke sitne preinake. Cijeli projekt Isenkram je u ovom trenutku kompatibilan s načinom na koju Ubuntu pohranjuje takve informacije, ali moguće je umjesto toga koristiti i druge formate.

Uključenjem novog hardvera dobije se obavijest o mogućoj nadogradnji softvera za njega.

 

Obavijest o softveru koji će se instalirati te o veličini downloada.

 

 

GNU/Linux distribucije su oduvijek bile kritizirane zbog problema s prepoznavanjem hardvera. Iako je većina novijeg hardvera podržana u samom kernelu, često se događa da baš nama operacijski sustav ne može prepoznati komad novog hardvera, što zna biti frustrirajuće i na što određene skupine korisnika reagiraju poprilično negativno.

S ovako dobrim vijestima vezanim uz Debian bazirane distribucije poput Ubuntua – a kako smo vidjeli planira se i proširenje na ostale distribucije – nadamo se da instalacija novog hardvera više neće biti bolna točka novim i manje iskusnim Linux korisnicima.

izvori: blog Pettera Reinholdtsena, muktware.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (17 votes cast)
Projekt Isenkram - prepoznavanje novog hardvera u tren oka, 5.0 out of 5 based on 17 ratings

15 Komentara

Dodaj svoj

što ste tako napali, čovjek se samo raspitiva 😉

domi mislim da si pogrešno shvatio o čemu je riječ – upravo bi ovakav jedan projekt(koji se očito bliži finalnoj verziji) trebao riješit probleme s prepoznavanjem hardvera na GNU/Linux operativnim sustavima i pod tim mislim na hardver općenito,
Da se razumijemo, prepoznavanje hardvera na linuxu općenito nije problem(preporučio bih ti da porčitaš http://www.linuxzasve.com/intervju-tjedna-greg-kroah-hartman gdje se jednim dijelom konkretno i priča o tome), a mislim da tome djelomično može i potvrdit moj komp koji je star 7 godina i downgradean, ali bez problema vrti Lubuntu i sav hardver je uredno prepoznat.
Što se tiče povratka na Windows to je na tebi da odlučiš, ali ono što smo vidjeli u prošloj godini i ono što nam dolazi u 2013. nam govori samo jedno – budućnost leži u sustavima otvorenog koda.
Ako imaš ikakvih problema ili pitanja slobodno nam se pridruži na forumu i rado ćemo ti pomoć 🙂

Ništa ja nisam krivo shvatio ja sam 4 g.na Linuxu i ne pada mi na pamet vratiti se na Windows nego sam jednostavno ljut na Linux ovih dana što ne mogu upogoniti Linux na jednoj kanti te moram vrtiti Windowse na njoj u tome je štos 🙂

Da li si probao staviti wattOS na tu mašinu? Ja sam instalirao wattOS na jednu staru mašinu i radi ko’ zmaj a moram napomenuti da sam na tu istu mašinu pokušao staviti još 5-6 lakših distribucija ali nekima je čak instalacija pucala. Poslije toga sam još išao malo dotjeravati OS da izgleda oku primamljivije i sada sam jako zadovoljan (a zanemarivo više troši ram-a), izgleda i radi kao puno mlađi stroj, naprosto diše punim plućima! 🙂
Ako trebaš pomoć, javi se (kao što je i chule rekao)!

Očito je krivo napisana moja rečenica sve distre rade osim flasha kojeg ne mogu upogoniti nikako,s tim da je na toj kanti bio instaliran Crunchbang Statler 10 koji je radio savršeno,ali sam htio novu distru staviti Waldorf 11 ,te sam ih probao još jedno 5-6 ni na jednoj mi flash ne radi.Proc 1,7 a memorija 2gb što je nevjerojatna stvar.Navodno proc ne podržava zadnji flash.,traži CPU sa SSE2 instrukcijama.

upravo tako, to je i na mom procesoru štekalo koji je 1,5 (i imam 1,5 Gb ram-a) ali ja sam to sredio sa nekom vrstom downgrade-a i sada sve radi kako treba. Ako hoćeš, pošaljem ti link s objašnjenjem? Rješenje je jednostavno…

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.