Prvo stabilno izdanje Mageia Linux distribucije

Nakon devet mjeseci razvoja ovaj fork Mandrive je konačno doživio i svoje prvo stabilno izdanje. Mageia je ugledala svjetlo dana nakon što su se pojavile glasine o nesigurnoj budućnosti Mandrive. Prve alpha verzije bile su gotovo preslika Mandrive, ali je do sadašnjeg izdanja Mageia uspjela razviti svoje specifičnosti. Iako je postala samostalna distribucija, i dalje se oslanja na neka dobra i provjerena rješenja iz Mandrive. To će sigurno olakšati put korisnicima koji migriraju s Mandrive.

Trenutno postoje sljedeća radna okruženja: KDE4; GNOME, XFCE4, LXDE. Za one koji vole samo window managere Mageia podržava: Openbox, WindowMaker, IceWM, Fluxbox, FvWm2.

Od poznatih programa u ponudi su: Firefox 4.0.1, Chromium, Thunderbird, Evolution, KMail, LibreOffice, Skrooge, GnuCash, Kopete, Pidgin, Empathy, VirtualBox 4.06, WINE 1.3.20, Gimp, Inkscape, Blender.

Za instalaciju programa i nadogradnje Mageia koristi poznati urpmi. Konfiguraciju sustava ćete raditi pomoću izvrsnih Drak toolsa. (drakconf, drak3d, drakguard, rpmdrake, drakx-net, userdrake)

Ukoliko ste korisnik Mandrive, svoj postojeći sustav možete prebaciti na Mageiu. Trenutna verzija kernela je 2.6.38.7.

Postoje tri repozitorija:

  • Core. Paketi izdani pod Open source licencama.
  • Nonfree: Vlasnički softver i softver zatvorenog koda. (Vlasnički driveri za grafičke kartice dostupni su u ovom repozitoriju).
  • Tainted: Paketi koji se zbog različitih zakona ne mogu distribuirati u pojedinim zemljama. (npr. multimedijski kodeci)

Mageiu preuzmite na ovoj adresi: http://mageia.org/en/downloads/

Više o ovom izdanju pročitajte na službenim stranicama ove distribucije.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.