Recenzija: PCMan File Manager

Ukoliko tražite maleni i brzi upravitelj datoteka koji bi mogao zamijeniti vaš Nautilus, slobodno možemo reći da je vaša potraga najvjerojatnije završena. Ne, ne radi se o pomalo spartanskom Thunaru. Ovoga puta na desktopu nam se našao PCMan File Manager. Iza pomalo debilnog imena krije se vrhunski upravitelj datotekama. Nautilus je prilično moćan i većina korisnika neće osjetiti potrebu da ga zamjeni, ali njegova veličina i tromost mogle bi zasmetati one sa slabijim računalima.

Prva stvar koju ćete zamijetiti na PCMan File Manageru je njegova brzina. Pokreće se gotovo trenutno, a u brzini izlistavanja direktorija i datoteka nema mu pramca. Sučelje je praktično i jednostavno za korištenje, sa nekim opcijama koje “život znače” a nećete ih naći u drugim upraviteljima datoteka.

PCMan upravitelj datotekama
PCMan upravitelj datotekama

Prvo ćemo spomenuti rad sa tabovima, nešto na što smo navikli u internet preglednicima i bez čega ne možemo, a sada ovu korisnu funkciju možemo koristiti i pri upravljanju datotekama. Dovoljno je otvoriti jedan prozor PCMan-a a sve ostalo radimo prebacujući se između tabova. Ne moramo ni govoriti koliko nam je ovo oslobodilo prostor na desktopu i lišilo nas hrpe zbrke i otvorenih prozora razbacanih naokolo.

Druga korisna opcija je kratica F4, odnosno “open in terminal” ukoliko pristupamo iz menija. Neovisno o tome koliko smo “duboko” u direktorijima, pritiskom na tipku F4 otvorit će nam se terminal pozicioniran na trenutni direktorij. Nema potrebe za utipkavanjem direktorija za direktorijem da bi došli na željeno mjesto.

Još jedna bitna mogućnost koju želimo istaknuti je olakšano otvaranje nekog direktorija kao root korisnik. Klik mišem na direktorij, iz menija odaberemo Tools>Open Current folder as Root, upišemo lozinku i imamo pristup podacima kao root korisnik, bez da smo i zavirili u terminal.

Nabrojit ćemo još i mogućnost drag&drop datoteka između otvorenih tabova i dodavanje direktorija u bookmarke. Kao nedostatak zasmetalo nas je prikazivanje thumbnaila samo za slikovne datoteke, ali ne i za video, PDF i dr.

Informacije i preuzimanje: pcmanfm.sourceforge.net/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.