Recenzija: Saezuri (Twitter klijent)

Živimo u vremenu u kojem smo doslovno pretrpani informacijama, i ako do sada niste savladali umijeće filtracije i brzog razlučivanja bitnog od nebitnog, lako vam se može dogoditi da kasnite s projektima, na posao, na večeru ili na autobus. Dan je kratak, a Interneti su veliki.

Srećom, Web se prilagođava (ili mi njemu, ne bih znao reći), no činjenica je da se informacija danas uvelike razlikuje od one prije deset godina. Ili pet. Ili dvije godine? Želim reći da je prošlo vrijeme dugih blog postova i članaka – tekst sa karticom viška najvjerojatnije je osuđen na propast, ili u boljem slučaju na čitanje istaknutih dijelova te brzinsko izvlačenje bitnog iz oceana nebitnog (naravno, osim u slučajevima gdje sadržaj spada u centar našeg interesa).

Uvjeren sam kako je upravo iz gore navedenih razloga Twitter društvena mreža postigla popularnost koju uživa danas. Nekad je i 140 znakova puno, što dobro znaju Twitter korisnici, a ako niste među njima, molite za oprost grijeha i odmah se registrirajte. Možda vam na početku ništa neće biti jasno, no obzirom da ovo nije Twitter vodič, odmah prelazim na temu ovog teksta – Saezuri Twitter klijent za desktop, nastao meni inače mrskom AIR tehnologijom, što u praksi znači da je dostupan za sve tri važnije platforme (Windows, Mac, Linux) a hrani se isključivo velikim količinama vaše RAM memorije.

Saezuri sam imao prilike koristiti na Windowsima 7, Ubuntu 10.04 i openSUSE 11.2 (ovaj potonji koristim kao osnovni sustav). Instalacija se, manje-više, svodi na isto – preuzimanje Adobe AIR frameworka, a potom instalacija klijenta direktno iz Web preglednika. Ono što se razlikuje jest sustav autorizacije – naime, nema klasičnog utipkavanja korisničkog imena i lozinke, već morate dozvoliti aplikaciji da se spoji s vašim nalogom, nakon čega dobivate PIN za aktivaciju. Nisam sasvim siguran čemu ovakav pristup, ali ne sviđa mi se iz razloga što dodatno komplicira prijavu.

Saezuri Timeline

Saezuri Timeline

 

Nakon početne zavrzlame, slijedi oduševljenje (barem u mom slučaju) izgledom i jednostavnošću klijenta, koji ne samo da uljepšava radnu površinu već pruža i sve osnovne radnje na dohvat ruke (klika). Koristim ga već neko vrijeme, pa mogu potvrditi kako je projekt u konstantnom razvoju – nove verzije stižu svako malo, donoseći pritom nove mogućnosti i prilagodbu rijetkim, ali bitnim izmjenama na Twitteru (primjerice Retweet integracija).

Ako mi je pošlo za rukom zainteresirati vas, a slučajno se ubrajate u “power usere” koji Twitter koriste isključivo kroz prikaz u više kolona, pripremite se na bitch slap – Saezuri podržava samo jednu kolonu, a to mu je ujedno i najveći nedostatak. Ali, ali… čekajte!

Ovaj mali klijent briljira na svim drugim područjima; prebacivanje između više Twitter naloga odvija se brzo, notifikacije stižu bez obzira koji timeline je pred vama, a čitanje novih tvitova pravo je zadovoljstvo (nepročitani su označeni crvenom bojom, a na vama je samo okretati kotačić miša).

Sve što možete na Webu, pa i više, možete u Saezuriju – pregled profila, tuđih timelinea, follow & unfollow, favorites, pretraga, skraćivanje linkova, upload slika, pregledavanje fotografija i video zapisa, pregled razgovora (Conversation), privatne poruke, filter riječi, izmjena skinova (trenutno je samo pet priloženih, još uvijek ne postoji mogućnost dodavanja ili izrade vlastitih) itd.

saezuri Podešavanje opcija

Podešavanje opcija

 

Opcije se svode uglavnom na klasične mogućnosti: odabir prikaza nadimka ili punog imena ljudi koje pratite, prikaz avatara, podešavanje intervala updatea (posebno za timeline, replies, dm i pretragu). Možete se poigrati s notifikacijama – odabrati poziciju za prikaz na ekranu, vremensko trajanje prikaza, zvučna upozorenja i sl.

Mislim da je moje oduševljenje prisutno i očito u cijelom tekstu, stoga nema potrebe zaključivati priču dodatnim pohvalama – ako ste u potrazi za Twitter klijentom koji ne mora biti nativan, a pritom možete preživjeti nedostatak podrške za više kolona, bez imalo dvojbe barem isprobajte Saezuri. Mogao bi vam se svidjeti.

Follow: @igalgoci | Follow: @linuxzasve

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Recenzija: Saezuri (Twitter klijent), 5.0 out of 5 based on 1 rating

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.