Objavljen Linux Mint 16.

U subotu, 30. studenog, nakon pola godine rada, objavljena je završna inačica Linux Minta 16 koja je sad dostupna u dva, odnosno četiri okusa (Cinnamon/MATE & 32/64 bita).

Linux Mint 16 kodnog imena “Petra” temelji se na Ubuntuu 13.10, te kao i dosad (u odnosu na prethodnika) dolazi s najnovijim softverom, ažuriranjima, te sigurnosnim nadogradnjama i ispravcima uočenih grešaka, a ovisno o odabranoj verziji, donosi veći ili manji broj izmjena i dodataka koji poboljšavaju i ubrzavaju korištenje operativnog sistema.

Linux Mint 16 – MATE

Linux Mint 16 - MATE (izvor: Linux Mint Blog)
Linux Mint 16 – MATE (izvor: Linux Mint Blog)

MATE Edition tako sa sobom donosi MATE u verziji 1.6 i MDM 1,4. Korisnicima sad omogućava animirane pozadine, nove teme, brži i fluidniji rad i vizualno modernije korisničko sučelje. Ono što korisnicima nije vidljivo, napravljeno je ispod “haube”, a odnosi se još bolju integraciju MATE-a sa sistemom, bolje performanse (manje korištenje i/ili raspolaganje s memorijom) i dr.

Linux Mint 16 – Cinnamon

Linux Mint 16 - Cinnamon (izvor: Linux Mint Blog)
Linux Mint 16 – Cinnamon (izvor: Linux Mint Blog)

Cinnamon  Edition donosi Cinnamon u verziji 2.0 i sa sobom donosi puno više izmjena i novih mogućnosti od kojih ćemo izdvojiti najbitnije: zvučni efekti se sada mogu u potpunosti isključiti ili podesiti globalno ili pojedinačno, a jačinu zvuka se može podesiti neovisno o glavnim postavkama glasnoće. Novosti su i novi aplet za podešavanje korisničkih računa (odjave, prijave, obavijesti, brža promjena imena, lozinke i/ili avatara… itd.)

Poboljšano je i “upravljanje prozorima” (Edge-Tiling) tako da sada, osim opcije da prozori zauzimu polovicu ekrana, moguće je promijeniti i njihovu veličinu. Na navedeno se nastavlja i nov način (funkcija) upravljanja prozorima pod nazivom Edge-snapping kod kojeg ručnim povećavanjem jednog aktivnog prozora ne pokrivamo sekundarne već se oni automatski smanjuju.

Linux Mint 16 - Cinnamon-tiling (izvor Linux Mint Blog)
Linux Mint 16 – Cinnamon-tiling (izvor Linux Mint Blog)

Također je na nov način integrirana sistemska podrška za rad s operacijama kopiranja ili premještanja datoteka/mapa, gdje sada, nakon zatvaranja dijaloškog okvira (o trenutnoj aktivnosti), možete nastaviti pratiti tijek rada na kružnom prikazu ikone u traci sustava.

Prikaz kopiranja ili premještanja datoteka u traci sustava (izvor: Linux Mint Blog)
Prikaz kopiranja ili premještanja datoteka u traci sustava (izvor: Linux Mint Blog)

Ono što je zajedničko za obje verzije “Petre” je to što dolaze temeljene na kernelu 3.11 (čije je ažuriranje još sigurnije), imaju brži boot i prijavu korisnika u OS, bolju podršku za EFI, MDM je u verziji 1.4, poboljšan je pristup upravitelju softvera (sada je brži i manje opterećuje memoriju), poboljšana je i X-Mint tema koja donosi bolju podrška za GTK3 i dosljedniji izgled između GTK2 i GTK3 aplikacija, te niz drugih manje bitnih i bitnih stvari.

Uz to, obje verzije donose novi alat za rad s USB memorijama pomoću kojeg sada lako možemo formatirati i oblikovati USB memoriju u NTFS, FAT32 i ext4 format.

USB Stick Formatter (izvor Linux Mint Blog)
USB Stick Formatter (izvor Linux Mint Blog)

Za kraj ćemo samo kratko spomenuti da Linux Mint 16 u Cinnamon inačici donosi 3 predinstalirane teme (Linux Mint, Mint-X i Cinnamon) od kojih je tema Mint-X rad i djelo člana našeg foruma zagortenaya kojeg ste nedavno imali prilike pobliže upoznati u članku o temama za Conky.

Željenu verziju Linux Minta 16 (Petra) možete preuzeti ovdje.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (11 votes cast)
Objavljen Linux Mint 16., 4.3 out of 5 based on 11 ratings

12 Komentara

Dodaj svoj

da, ali mislim da codegun pita kad ce novi iso image LMDE koji su obecali nakon izlaska minta 16 koji bi trebao imati sve update packove integrirane u iso, mislim i update pack 8 koji ce tek sad izaci

da, na to sam mislio, rekli su da će poslije ovih main distribucija, izdati novi ISO (barem sam ja to tako shvatio) za LMDE sa Cinnamon-om 2.0 (to me zanima).

Probao, većina šminke koju su dodali ne radi, npr izbornik tema koji imitira KDE ali ne funkcionira. Osim toga na slici gdje je prikazan ‘USB Stick Formatter’ nešto nije na mjestu… U drugu ruku, Cinnamon svakako ostavlja da je sazrio, ali i dalje pati od dječjih bolesti. Valjda će Mint 17 biti bolji…

Izbornik tema? Misliš na MDM Login teme ili? Kod mene sve vezano za teme radi. Nema ništa loše vezano za USB Stick formater. Aplikacija radi. Dobro, i ja također mislim da LM 16 ima neke mušice za razliku od LM 15(lošije rade nVidia drajveri, desktop radna slika se pokazuje za 1-3 sekunde sporije nakon logina(crn ekran) nego na LM 15, prvi put u životu da mi Linux nije prepoznao zvuk-dummy output-riješeno, gtk3 tema im je malo nedorađena i sl. ) ali će svakako LM 17 bit rock.

Mislim da pošto su sada obavili gro posla odvajajuci se od gnome-a i pošto je cinnamon tek sada tehnicki postao desktop enviroment kada vise ne koristi gnome kao osnovu, dakle mislim da nas tek sada cekaju noviteti i iznenadenja. Posto ekipa sad ima puno vise vremena za takve stvari

Ja moram priznati da mi je Mint 16 Mate najbolje što sam instalirao od Linuxa u zadnjih 10 godina (Izuzev Ubuntua 8.04 🙂 ). Nevjerojatno je dobro sjelo sve na svoje mjesto . Brže se podiže i reagira ,čak i od Minta 13 XFCE. Ne mislim da je nešto revolucionarno napravljeno, ali “ispod haube” svakako je. Mreža,blutut…apsolutno sve šljaka kao mlazni avion.Meni su najbitbniji programi GIMP,Hugin panorama,Picasa i VLC. A to sve radi bez zastajkivanja i vrlo se brzo i glatko otvara čak i na mome malo starijem laptopu ( IntelCore 2 1,4 ghz ,2 giga rama).

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.