Samsung predstavio Galaxy Note

Samsungov Galaxy Note je podigao mnoge obrve. Ovaj 5.3 inčni križanac između tableta i mobilnog telefona tek treba naći svoje tržište. Premalen da bude tablet, a prevelik da bi bio mobilni telefon predstavlja zanimljiv eksperiment. Prošle godine je Dell sa svojim Streakom pokušao nešto slično. Nije postigao baš neki uspjeh. Dio razloga leži i u lošem marketingu, te slaboj distribuciji uređaja. Godinu dana kasnije kada je tržište tableta ojačalo, te kada nije neobično vidjeti 4.3 inčne telefone Samsung možda uspije pronaći mjesto svojem Noteu.

Uređaj ima prilično dobre karakteristike. Naravno, prvo upada u oči izvrstan ekran – 5.3 inčni Super AMOLED s rezolucijom od 1280×800 daje izvrsnu sliku. Gustoća piksela je veća od one na iPhoneu 4 i iPadu. Više nego dovoljno za pogledati film u punoj HD rezoluciji. Također, izvrsno za surfanje internetom i igranje igara.

samsung_galaxy_note
Mobitel ili tablet?

Druga neobična stvar je to što uređaj dolazi s ugrađenim stilusom. Tako ga možete iskoristiti i kao notes kada zatrebate na brzinu napisati neku bilješku, ili označiti neki dokument ili sliku. Stilus pruža preciznije upravljanje od onog prstom i svakako će biti dobrodošao dodatak na ovom uređaju. Upravo stilus dodaje još jednu zanimljivost ekranu. Kada se stilus približi ekranu, kapacitivni ekran postaje rezistivni.

Uređaj pokreće 1.4 GHz-ni dvojezgreni procesor. Ima 16 GB ugrađene memorije. Straga posjeduje 8 MP kameru koja može snimati 1080 HD video, a naprijed ima 2 MP kameru za video konferencije. Operativni sustav je Android 2.3 Gingerbread.

Samsung pokušava stvoriti novi tržišni segment – za sada ovakve uređaje nazivaju tabletofon (tabletphones). Analitičari predviđaju da će kroz dvije godine broj ovakvih uređaja narasti. Veličina taman dovoljna za džep uz par centimetara ekrana ekstra mogla bi privući nove kupce. Možda će ga usvojiti poslovni ljudi i tvrtke kojima treba uređaj koji objedinjuje karakteristike tableta i mobilnog telefona. Također, može poslužiti i kao dobra platforma za igranje. Multimedija i udobno surfanje internetom uz vrhunsku prenosivost također će naći svoje kupce.

Kako god bilo, Samsung je predstavio zanimljiv uređaj. Da li je to tek prvi iz serije sličnih uređaja, ili tek zanimljiv eksperiment pokazati će naredni mjeseci. Uređaj će se uskoro naći u prodaji.

Pogledajte kratak Samsungov promotivni video: www.youtube.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.