Spajanje na tematske IRC kanale

Mnogi od vas ne znaju (razlog zašto i pišem ovaj tekst, kolega je spomenuo kako previše fejsbukarimo i tviteramo a zanemarujemo IRC) da Linux za Sve ima vlastiti IRC kanal, i to još od 2009. godine.

Znalo je biti vremena kad je riječ pustinja idealno opisivala stanje na kanalu, ali isto tako – znalo je biti dobre zafrkancije, kasnonoćnih prepucavanja, zajedničkog ganjanja po mračnim hodnicima nekog open source FPS-a…

U svakom slučaju, kako bi malo oživili čitavu stvar – pozivamo vas da se pridružite kanalu, pričekate dobru raspravu, započnete vlastitu, ili možda potražite pomoć u rješavanju određenog problema. Ne može naškoditi.

Klijent uvijek možete držati u pozadini

 

Vrlo je vjerojatno da vaša distribucija već dolazi sa predinstaliranim klijentom, a spojiti se možete i preko web sučelja. Navest ćemo neke od popularnih aplikacija:

Konversation
Pidgin
XChat
Quassel
IRSSI (CLI)
ChatZilla (ekstenzija za FireFox)

Koju god odabrali, kako bi se pravilno spojili morate unijeti određene postavke. Pod server unesite irc.freenode.net, Port je 6667, a kanal se zove #linuxzasve.com. Također, možete svratiti i na kanal hrvatske udruge Linux korisnika (HULK) #linux.hr, kanal udruge Ubuntu korisnika u hrvatskoj #ubuntu-hr ili na kanal #razmjenavjestina, svi su na istom serveru.

Toliko, vidimo se na chatu! 😉

IRC je kratica za Internet Relay Chat – doslovni prijevod je “razgovor putem Interneta”, koji je nastao 1988. godine. Kao što postoje poslužitelji web stranica (npr. Apache ili IIS), tako postoje i IRC poslužitelji, na koje se korisnici spajaju putem irc klijenata, biraju kanal ili kanale koje će koristiti, te potom komuniciraju s ostalim korisnicima IRC-a koji se nalaze na istom kanalu. IRC je otvoreni protokol koji koristi TCP i (rijetko) SSL. (izvor: Wikipedia)

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.0/5 (2 votes cast)
Spajanje na tematske IRC kanale, 4.0 out of 5 based on 2 ratings

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

2 komentara

  1. Lutherus napisao:

    Valja spomenuti i weechat kad se već spominju i irc klienti

  1. 9. ožujka 2013.

    […] suprotno mišljenju nekih, nije mrtav. IRC je poprilično aktivan i često korišten. Pridružite se IRC kanalu svoje distribucije i ostvarite izravnu komunikaciju s njenim razvijateljima, ali i s korisnicima sa […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.