Sprema se jedinstveno sučelje za instalaciju programa

Prošli tjedan sastali su se developeri iz RedHata, Fedore, Debiana, Ubuntua i OpenSUSE-a da se dogovore oko jedinstvenog sučelja za instalaciju programa. Uzor vide u Ubuntuovom Software Centeru. Sučelje bi se najvjerojatnije zvalo Application Store (Trgovina programima), a misao vodilja je da korisnike ne zanimaju tehnički detalji oko instalacije programa, već da žele samo kratak opis, screenshot programa, osvrte korisnika te ocjenu programa.

U raspravi se jedno vrijeme spominjala ideja da se, uz program koji želimo instalirati, u instalacijski paket dodaju i kernelski moduli, zavisnosti i ostale potrebne datoteke. Takav paket bi se trebao moći instalirati u svim Linux distribucijama. Nažalost ta ideja nije dugo potrajala i rasprava se okrenula na drugu stranu – sada se čini da će distribucije imati identično sučelje za instalaciju programa, koje bi se trebalo spajati na zajedničku bazu podataka.

U toj bazi bi se nalazili kratak opis programa, screenshoti, osvrti korisnika te ocjena programa. Kada biste odabrali instalaciju programa, sučelje bi taj dio posla prebacilo na specifične alate koji su i ranije obavljali instalaciju u toj distribuciji (npr. apt-get, yum i sl.)

Dakle, ipak nećemo dobiti jedinstvene instalacijske pakete za sve distribucije, ali bar ćemo imati jedinstveno i moderno sučelje. Ipak, ovo je prvi takav skup developera, pa se možemo nadati da ćemo, u nekim sljedećim susretima, dobiti i osnovu za standardizaciju i jedinstvene pakete za sve Linux distribucije. Time bi se ostvarila velika želja mnogih Linux korisnika, a i ponekog autora Linux programa.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.