Upravljanje VLC playerom putem pametnog telefona

Posudili ste film ili seriju, pokrenuli u VLC-u, naslonjeni na fotelji, bilo sami, bilo sa svojom boljom polovicom. Ali nažalost, ako vaša tipkovnica i miš nisu bežični (iako je i ovo nezgrapno rješenje), svaki put kad poželite pauzirati, premotati ili nešto treće, morate se ustati i prošetati do računala.

Ako ste slučajno lijeni kao ja, dobro bi vam došao kakav daljinski upravljač za udaljenu kontrolu vašeg omiljenog video playera. Za ponosne vlasnike pametnih telefona pronašao sam zadovoljavajuće rješenje. Na Marketu ćete pronaći razne aplikacije te namjene; meni je posebno u oko upala Remote for VLC (pored Android Marketa, najnovije inačice možete pronaći na Google Codeu).

Aplikacija se na VLC spaja putem WiFI-a, a nudi nam sve bitne opcije poput kontrole glasnoće, pokretanje, pauziranje i zaustavljanje videa, premotavanje, upravljanje playlistom. Moguće je i odabrati datoteku za izvođenje, kretati se kroz DVD menije, prebacivati se u prikaz preko cijelog ekrana i natrag, zatim tu je odabir podnaslova, “bočnog omjera” i dr. (još jedna zanimljiva i korisna mogućnost je automatsko pauziranje reprodukcije videa za vrijeme poziva).

    

Sučelje je jednostavno i brzo se naviknete. Kroz DVD menije se krećete “swypeanjem”, što je još uvijek u eksperimentalnoj fazi.

Kako bi ga uspješno kontrolirali preko mreže, prvo moramo podesiti VLC. To ćemo učiniti na ovaj način:

  1. U VLC-u odaberemo Alatke ☞ Prilagodbe. Pod “Postavke prikazati” odaberite “Sve”. Pod Sučelja ☞ Glavna sučelja označite opciju “Sučelje HTTP-a za udaljeno upravljanje”.
  2. Pokrenite terminal i uđite u direktorij /usr/share/vlc/http (naredbom: cd /usr/share/vlc/http)
  3. Trebamo urediti datoteku .hosts, što možemo iz bilo kojeg uređivača teksta, recimo gedit. Otvorite je sa root ovlastima (sudo ili su, ovisno o distribuciji, u našem slučaju naredba glasi ovako:  sudo gedit .hosts).
  4. U sekciji “private addresses” maknite znak # ispred adresa (ali ne i ispred naslova sekcije). Snimite promjene i izađite iz uređivača teksta.

Ovime smo završili postupak i pametnom telefonu dodali još jednu korisnu mogućnost – daljinski upravljač. Sada se slobodno možete nasloniti, opustiti i uživati u omiljenom filmu ili seriji.

Autor: iweb

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

4 Komentara

Dodaj svoj

Na žalost Maemo i Nokia 900 već dugo nisu aktualni.
Nokia 900 je fenomenalan uređaj. Maemo a kasnije Meego su trebali biti pravi predstavnici Linuxa u svijetu mobilnih uređaja. Na žalost nakon Elopokalipse Nokia 900 ostaje legendaran hardver bez pravog nasljednika.
Sreća pa ima žilavu zajednicu koja nastavlja razvijanje softvera.
Ako imaš Nokiu 900 slobodno napiši osvrt na uređaj ili na neku aplikaciju.
Rado ćemo objaviti.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.