Zbogom Aaron Swartz

Iako nije usko vezana uz GNU i Linux, prenosimo vijest da je internetski aktivist i računalni genije Aaron Swartz, prije dva dana počinio samoubojstvo. Aaron Swartz je preminuo u 26. godini, a iza sebe je ostavio ogroman trag u Webu kakvog vidimo danas.

Osim što je bio računalni aktivist, Aaron Swartz je bio i politički aktivist koji se prije svega zalagao za otvorenost i transparentnost na Internetu, te je svojim zalaganjem učinio mnogo za cijelu Internetsku zajednicu. Aaron je koautor RSS specifikacije na kojoj je počeo raditi s tek 14 godina. Autor je web.py web frameworka za Python, tor2web projekta, Open Library projekta, a također je zaslužan za portanje HTTPS Everywhere ekstenzije na Google Chrome.

Osim toga je pomogao u stvaranju Creative Commons licence, osnovao je Infogami, koji se kasnije spojio s redditom čime je Aaron postao suvlasnik reddita te ga pomogao popularizirati. Osnivač je i Demand Progress kampanje koja se zalaže protiv internetske cenzure (točnije SOPA-e i PIPA-e), The Info stranice, a surađivao je i s Timom Berners-Lee na MIT-u. Autor je brojnih članaka različitih tematika, a osobito onih koji govore o utjecaju velikih kompanija na institucije, politiku, medije i javno mnijenje, zbog čega je također bio član Harvard Ethics Center Laboratorija.

 

Aaron Swartz
Aaron Swartz

2011. godine Aaron je preko MIT-ove mreže skinuo milijune akademskih časopisa s JSTOR baze podataka, a navodno je povremeno i mijenjao svoju IP i MAC adresu kako bi zaobišao ograničenja postavljena od strane MIT-a i JSTOR-a. Aaron je želio podijeliti svima milijune znanstvenih i akademskih članaka, kako bi ih svi mogli čitati i analizirati kao jedinstvenu ogromnu bazu podataka. Njegov cilj je bio osloboditi javno skupljenu znanstvenu literaturu od JSTOR-a, koji ograničava pristup istoj. Zbog toga je Aaronu prijetilo maksimalno 35 godina zatvora i milijun američkih dolara novčane kazne. Aaron Swartz je pronađen mrtav u svojem stanu u Brooklynu, 11. siječnja 2013. godine, a mediji kažu da se objesio. Aaron se borio za izgradnju sigurnijeg i otvorenijeg Weba, zbog čega je na kraju dao i svoj život. Svijet je počašćen njegovim prisutstvom, a nadajmo se samo da će se njegov utjecaj još dugo pamtiti.

 

Reference: MIT, EFF, Aaronsw

Autor: Mario T.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (21 votes cast)
Zbogom Aaron Swartz, 5.0 out of 5 based on 21 ratings

36 Komentara

Dodaj svoj

Ovo nije normalno – 35 godina za kršenje nekog tzv. autorskog prava?! Svijet, kojeg predvodi SAD, zbilja je otišao kvragu. Bilo kakav zdrav razum već odavno se izgubio i zato čitamo ovakve tragične vijesti. RIP.

Žalosno! 🙁
Svi koji koristimo znanstvenu literaturu znamo koliko je apsurdan taj sustav koji ju prikuplja i koliko su apsurdno skupi članci i znanstveni časopisi koje znanstvenici trebaju u svom radu. Najgore od svega što te članke pišu ti isti znanstvenici a parazitski ih sakupljaju i distribuiraju samo takve ustanove poput JSTOR-a i na njima se enormno bogate!
Informacija treba biti slobodna, a znanje koje znanstvenici prikupljaju treba biti dostupnije.
Aaron je napravio veliku stvar ali je očito da se zamjerio mnogima koji su živjeli upravo na grbači znanstvenika.
35 godina je apsurdno za njegov prekršaj! Stvarno je žalosno ovo vrijeme u kojem živimo! 🙁

Za takve baze podataka MZOŠ godišnje plaća bijesnu lovu za licence ograničenog pristupa i korištenja, što postaje dostupno hrvatskoj znanstveno-istraživačkoj zajednici. Na žalost, nebrojeno sam puta svjedočio polulegalnim, pa čak i potpuno ilegalnim metodama pronalaska potrebnog znanstvenog rada i informacija do kojih ni na koji drugi način ne možeš doći…

120 kuna kosta prosjecni clanak u znanstvenom casopisu! Ne casopis nego jedan clanak! Pet-sest stranica!
A bolji clanci mogu ici i po cetiri-pet puta vise!
Pa si sad zamislite koliku hrpu novaca znanstvena zajednica i Ministarstva izdvajaju za to! Naravno, u hrpi je jeftinije ali je svejedno pljacka!
Zamislite hrvatskog znanstvenika koji treba te clanke. Neke ce dobiti preko Carneta ali neke ce morati kupiti. Novci od prodaje ne idu znanstveniku koji ih je napisao nego idu izdavacu koji nije u biti napravio nista.
Zamislite kolika je to hrpetina novaca i koliko se velike kuce poput Elseviera bogate na tome!
Jel cudno da se jadnik “sam objesio?

Da, samo me to onda plaši jer sve smrdi na teoriju zavjere…

Ovakve vijesti samo me dodatno osnažuju u promoviranju slobodnog softvera.
Spasimo svijet od njega samog!

Mislim da nitko ne bi toliko riskirao naručivanjem takvog ubojstva jer bi njegovo otkrivanje nanijelo daleko veću štetu nego što bi taj aktivist ikad mogao napraviti. Pogotovo dok imaju pravnu i svaku drugu nadmoć nad njime. Tako da mislim da ne treba sumnjati. Jednostavno su ga uništili mentalno jer su borbu protiv njih učinili nemogućim.

Ako si je život oduzeo sam, nadam se da je sad pronašao mir kojeg za života nije imao i koji ga je gurnuo preko ruba.

Ako su mu život oduzeli drugi, nadam se da će se otkriti naručitelji i da će adekvatno odgovarati za ono što su učinili kako njemu, tako možda i drugima za koje nismo doznali.

Bilo kako bilo, nadam se da će gubitak jednog mladog života potaknuti stotine drugih da nastave kako njegovu borbu za slobodu pristupa informaciji, tako i borbu protiv svih onih koji isključivo zbog profita i osobne koristi ograničavaju slobodu svim ljudima u bilo kojem obliku.

Arone, počivao u miru.

Slazem se da nije samoubistvo vjerovatno CIA ili nesto tome slicno, nekome je smeto sad vise ne ……

Neka ti je laka crna zemlja, počivaj u miru …..

Ako je stvarno napravio samoubojstvo ne treba ga žalit. to je samo moje mišljenje… A zašto je to napravio? Šta ga je toliko mučilo? Za otvoreni web?! Please…

Zanimljivo… kad uocimo zavjeru u necemo sto razumijemo i u cemu smo u zizi zbivanja onda sa cudimo kao je drugimo to “teorija zavjere” , ali isto to cemo bez razmisljana odvaliti za ono sto drugi prokazu iako vrlo malo ili nista ne znamo o materija prokazanoga

Kolko vidim pojedini strani portali kažu da mu je prijetilo, tj. da mu je američko državno odvjetništvo pokušalo prišiti više od 50 godina zatvora i globu od 4 milijuna dolara.
JSTOR je zapravo odustao od njegova progona tako da je otvoreno pitanje od kuda tolika želja da ga se tako kazni i da se od njega napravi primjer za treniranje strogoće.
Čini se da je u današnjem društvu najgori grijeh pokazati prkos prema državnim vlastima i vladajućem društvenom ustroju.

pametan i lijep momak i stvarno ti ostaje samo beskrajna tuga kad pročitaš da ga više nema … genijalnost je pokazao cijelom svijetu već sa 14 godina !!!! …. kakva šteta, budale i kreteni nisu problem ali netko kao Aron jeste !!!
njegov najveći grijeh je da smatrao da znanje koje stvara cijelo čovječanstvo pripada tom istom čovječanstvu … mi smo donijeli pravila po kojima netko nešto stvori, drugi to proglasi svojim vlasništvom i zabrani to svima drugima da koristi, zamislite koja glupost … ispada da je on rođen na nekom drugom planetu da nije išao u škole koje smo mi napravili i crpio znanje koje su mu ostavili u naslijeđe genijalci kao Aron …
njegova borba za slobodu interneta je nešto što nadilazi sebičnost, gramzivost i pohlepa koji krase nas većinu … mi to nebismo dali, mi bi to naplatili, mi bi onda za te novce kupili ogroman tv i gledali dnevnik, sulejmana veličanstvenog, mmo borbe, izbor za pjesmu evrovizije i ostale umotvorine modernog doba … mi bi … ma, mi smo sitne duše, mi smo govna kad takvog čovjeka nateramo da se ubije… ako se ubio ??? mada mislim da jeste … oni koji danas slave i kažu tako mu i treba čine najviše zla sami sebi, mi ćemo se već snaći jer volimo slobodu i zato smo na ovom forumu …

zamislite da je Tesla bi govnar kao mi sada ???? kako bi svijet danas izgledao ???

r.i.p. Arone i moje iskreno poštovanje, volio bih da sam čovjek kakav si ti bio …

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.