AMD objavio nove upravljačke programe za Linux – AMD Catalyst 13.1

Nakon godina ignoriranja GNU/Linux platforme, AMD je napokon ugledao potencijal ovog operativnog sustava, vjerojatno zahvaljujući čitavoj priči oko gaminga na Linuxu.

Kao što piše Softpedia, do 2011. godine uživali smo redovne i bitne nadogradnje upravljačkih programa za GPU-ove iz AMD/ATI-a. Iz nepoznatog razloga, popis izmjena je odjednom postajao sve “tanji” a nadogradnje sve rjeđe.

Ipak, nakon što je Valve iznio svoje planove sa Steam klijentom za GNU/Linux platformu, AMD više nije mogao stajati postrance. Upravo su objavili novo, bitno izdanje upravljačkih programa pod nazivom AMD Catalyst 13.1.

AMD Catalyst

Navest ćemo samo neke od novosti:

• Dodana podrška za X-Server 1.13
• Dodana podrška za Ubuntu 12.10
• Objava izdanja je dodana u GL_VERSION
• Riješeno rušenje X-a prilikom uključivanja PowerXpressa na Ubuntu 12.10
• Riješena greška prilikom izlaska iz QtOpenGL aplikacija poput AMD CodeXL

Podržane su sljedeće GNU/Linux distribucije:

• Red Hat Enterprise Linux 5.7, 5.8, 6.2 i 6.3
• SUSE Linux Enterprise 10 SP4 and 11 SP2
• OpenSUSE 11.4 i 12.1
• Ubuntu 12.10

Novi upravljački programi zahtijevaju barem Xorg/Xserver 6.9 (do 1.13), Linux kernel 2.6 ili noviji (do 3.5), glibc verziju 2.2 ili 2.3, i POSIX Shared Memory (/dev/shm) podršku.

Detaljan popis novosti možete pročitati ovdje, dok novu verziju AMD/ATI upravljačkih programa možete preuzeti ovdje.

Izvor: Softpedia

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.4/5 (12 votes cast)
AMD objavio nove upravljačke programe za Linux - AMD Catalyst 13.1, 4.4 out of 5 based on 12 ratings

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

21 komentar

 1. Zlatko napisao:

  To neka navala sad??? Pre par sati i Nvidia izdala nove drajvere … ovo je nesto sumnjivo.

  • Lutherus napisao:

   AMD odustaje od Windowsa i okreće se na Linux kompletno.

   • igor napisao:

    Cisto sumnjam.. Ogroman deo trzista bi izgubio…

    • Bertone napisao:

     Ne vjerujem da odustaje, no i da je tako zašto bi izgubio, pa AMD CPU-ovi bolje rade pod Linuxom nego pod Windovsima (unazad par godina) i sad dolazi vrijeme da bolje prorade i na Linuxu (GPU-ovi), AMD nije prije par godina uludo potrošio novac na ATI jer su osjetili da budućnost leži u spoju CPU/GPU i danas to predviđanje dobro koriste, a koriste i prosječno i minimalno zahtjevni korisnici.
     Intel i NVidia se neće međusobno kupiti (ipak Intel godišnje plača NVidiji 1,5 milijardi $ odštete) no po ovome: http://www.brightsideofnews.com/news/2012/12/13/crazy-rumor-intel-to-acquire-nvidia2c-jen-hsun-the-new-ceo-of-intel.aspx i sličnim glasinama i jedni i drugi kako je autor teksta zanimljivo opisao, u zadnje vrijeme pijuckaju kave zajedno 🙂

     • Lutherus napisao:

      AMD radi bolje pod Linux kernelom čisto zato jer Windows nema pojma kaj napraviti sa arhitekturom njihovih zadnjih CPU-a ( pažnja, bulldozer i piledriver su CPU, FM1 i FM2 su APU ( kao i snady i ivy kod intela) ( APU – acceleration processor unit ) ), dok recimo APU bez obzira bil Intel ili AMD radi bolje pazi sad, na Mac OS-u, no tako dugo dok mu ne uštekaš vanjsku grafiku, e onda počnu problemi. Sam AMD kaže de se okreću primarno Linuxu i open sourcu. To ne znači da napuštaju Windows već da im je Linux primarna platforma za razvoj.

      • 4ndY napisao:

       Luth, jel imaš referencu na tu izjavu da se primarno okreću Linuxu? Pa to mi zvuči kao da su se napili bunike gledano sa stajališta tržišnih udjela OS-ova!

       • Lutherus napisao:

        Bilo je na njihovim stranicama i može se fino isčitati iz intervjua njihovih inženjera i direktora. Ma nisu se napili bunike. Ne odustaju oni od windowsa, samo se primarno okreću na open source. Driveri i podrška za windows budu idalje tu i bude se razvijali samo windows više nebude razvojna platforma br 1. Igrice budu idalje radile, driveri se budu razvijali i radili samo bude reakcija meh windows. Inaće dosta ih to radi upravo radi windows 8. Okretanje jednoj platformi ne znači zatvaranje prema drugoj platformi., tak da nema to veze sa stajalištem udjela pojedinog OS-a na tržištu jer se taj omjer ni neće mjenjati kao zatvaranje drivera od jedne platforme.

        • 4ndY napisao:

         Gledam i na službenim stranicama nigdje ne spominju GNU/Linux, osim kod drivera. Na Gaming dijelu – ni riječi. Gdje su ovi intervjui? Na Phoronixu? Zanima me gdje to piše jer to bi bilo zbilja radikalno, a i pomalo blesavo da ti primarna platforma bude ona koja zauzima 1% tržišta desktopa… Što se tiče servera, tu je podrška konstantna i od Intela i od AMD-a pa se ništa ne mijenja…

    • profiler1982 napisao:

     evo intresantnog primera sa ubuntu-rs foruma.
     eee pc sa amd čipom radi odlično na 11.10, 12.04 a na 12.10 sa unity malo vuče… u pitanju je apu c-60 sa 1gb ram. radi unity, gnome-shell, xbmc, jednom recju sve.
     sa intelovim cipom na 1.6ghz(c-60 je 1.3ghz) i isto 1gb ram, nema 3d-a nigde ni na 11.10 ni na 12.04 a 12.10 nema sanse ni lubuntu…

     primer gde je amd bolji u moru primera gde intel kida..

 2. Archer napisao:

  Ne nego je steam došao na Linux!!!

 3. Branko napisao:

  Aha! Opet je proizvođačima hardvera Linux postao zanimljiv!

 4. Grof napisao:

  Eto…. dešava se! Rise of Linux! Krug se zatvara. Igre dolaze vendori rade bolje drivere i usavršavaju Linux platformu. A mi se veselimo… 🙂

  • Zlatko napisao:

   E to sam ja pricao jos pre koju godinu … Igre su jako bitan faktor … kad one dodju dolaze i proizvodjaci i svi ostali … i naravno hrpa korisnika.

 5. Punti napisao:

  Sad, mogli bismo opet upasti u polemiku je li to dobro, ili pak loše, jer su zatvoreni. Ali divno je vidjeti da se oko linuxa događa puno toga lijepog, a igre su dale glavni boost. Prokleta je ljudska rasa 🙂 Zaključak: popularnost OS-a najviše zahvaljuje mogućnosti korištenja za zabavu 🙂 Ali ne žurimo sa zaključcima, sačekajmo radije neke brojke.

  • 4ndY napisao:

   Na prvu ruku – nije baš dobro jer širenje vlasničkog softvera na GNU/Linuxu ne ide u korist tog ekosistema koji je baziran na slobodi. No na drugu ruku, ovo će sigurno povećati broj korisnika, a time i doprinositelja FS zajednici, a među njima bit će i mali dio koji će poboljšavati slobodne drivere…

   Jedino što bi bilo pogubno da GNU/Linux putem izgubi identitet slobodnog OS-a i svede se na mrežu vlasničkih i slobodnih linija koda koje tako sretno “egzistiraju” u isključivu korist vlasničkog softvera.

 6. Captain Hook napisao:

  Super odlična vijest, možemo ih sigurno još očekivati ove godine

 7. CrackerVic napisao:

  Baš me zanima hoće taj driver raditi sa gnome3/cinnamon?

 8. LMFAO napisao:

  Jel ko uspjeo da 13.1 instalira na fedoru 18?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.