Apple namjerava u školsko izdavaštvo pogurati svoje zatvorene formate

U školskog izdavaštvu leže veliki novci. Tako je kod nas, a tako je i u ostalim dijelovima svijeta. Zato ne čudi da je Apple odlučio posegnuti tamo gdje novaca ima. iBooks 2 za iPad omogućava čitanje knjiga koje možete na jednostavan način napraviti s iBooks Author aplikacijom koja želi raditi samo na OS X Lionu. Knjige možete čitati samo na jednom uređaju jer je format zatvoren.

Želite li knjigu dijeliti besplatno to možete učiniti, ali prodaja ide samo preko Apple dućana. Problem s prvim mačićima je i taj što su preveliki. 2 poglavlja knjige ‘Life on Earth’ teže nešto manje od 1GB. Apple je odredio limit od 2GB za jednu knjigu, ali pojedini partneri mogu ići do granice od 3GB. Na najmanji model iPada (16GB) moći će se smjestiti tek 6-7 knjiga. To nisu ni sve knjige za jednu školsku godinu.

iBooks Author aplikacija radi samo na OS X Lionu

 

Činilo mi se logičnim da će svojom remetljivom akcijom Apple najprije ciljati na studente, ali izgleda da on sa svojim partnerima najprije ide na srednje škole. Čak ni u SAD-u ne mogu svi si učenici priuštiti iPad. Valjda je toj odluci presudila činjenica da su knjige za srednju školu jednostavnije i slikovitije?! Jedna infografika pita se da li će Apple spasiti obrazovanje?!

Spominje se i istraživanje koje je pokazalo da su učenici koji su imali iPad bolje napredovali u čitanju i pisanju od onih koji ga nisu imali. Ne treba raditi istraživanja da bi se pokazalo kako jedan takav uređaj može djelovati i na suprotan način, da mogućnosti zabave s njim odvuku učenike od učenja.

 

Na Jabučnjaku su predložili da Hrvatska sve udžbenike digitalizira, tj. pretvori u Appleov format. Kao da nitko do sada nije omogućio izradu elektroničkih knjiga?! Imamo otvoreni epub format, imamo aplikacije za izradu knjiga (Sigil) za taj format, kao i alate (epub-tools) i libove (python-epub-builder) s kojima je moguće vrlo brzo konvertirati knjige iz tekstualnog ili html formata u epub. Da sad ne spominjemo LaTeX.

Nije baš da smo trebali čekati Apple i njegovu aplikaciju za digitalizaciju udžbenika. Mogli smo to napraviti i puno prije, a udžbenici su mogli biti dostupni u nekoliko različitih formata na način kako je to napravljeno na archive.org stranicama (npr. Hrvatska povijest Ferde Šišića).

Alat za izradu knjiga u otvorenom epub formatu (slika: linuxmagazine.com)

 

Apple u ovom slučaju i nije toliko revolucionaran. Kažu ljudi da je Inkling po mnogo čemu napredniji. Nazivati jučerašnji dan najznačajnijim danom u povijesti izdavaštva zaista mogu samo najveći Apple fanovi.

Mogućnost jednostavnog izdavanja knjiga će stvoriti brdo smeća. Svi i njegov pas će pokušati napraviti knjigu i sanjati kako će svojim uratkom pokoriti svijet. Jasno je da će ta masa iznjedriti i kvalitetne naslove, ali do tada će proći dosta vremena. U prvom valu najvjerojatnije će se pojaviti knjige koje će konkurirati onome što već nudi TouchyBooks.

Ali da ste kojim slučajem izdavač da li bi odabrali samo jednu platformu ili bi se radije odlučili za više njih? iPad je zahvatio veliki tržišni udio, ali on se svakim danom smanjuje. Tableti trebaju imati pristupačnije cijene, svaki učenik bi trebao imati svoj tablet i nositi ga u školu umjesto teških školskih knjiga. Apple sa svojim cijenama i zatvorenim rješenjima nije rješenje za osnovno obrazovanje.

Tekst je prenesen s bloga Wolfwood’s Crowd uz dozvolu autora.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

3 komentara

 1. Vlays napisao:

  To zašto je Apple zatvorio svoj format je u potpunosti jasno, ali slažem se s autorom članka da taj potez ipak ne možemo nazvati najznačajnijim danom u povijesti izdavaštva. Ne mogu zamisliti situaciju gdje bi se obrazovanje kao takvo temeljilo na jednoj kompaniji i njihovom uređaju.

 2. Lutherus napisao:

  Dakle mijenja se Microsoft za Apple?

 3. 4ndY napisao:

  Nije baš jasno iz teksta o kojem se formatu radi. Wikipedija kaže [1] da aplikacija prvenstveno forsira ePub, ali da je podržan i PDF. Nadalje, informacije o ePubu govore da se radi o otvorenom i slobodnom standardu (patenti se nigdje eksplicitno ne spominju), međutim ePub podržava DRM [3] što je vrlo loše za slobodu korisnika i slobodu informacija [4].

  Ako je suditi po Appleovoj politici, oni će rado prigrliti DRM u ePub (a valjda se o tome radi kad se u tekstu govori o “zatvorenom”), pa je nažalost ovakva [5] budućnost sasvim izgledna.

  [1] http://en.wikipedia.org/wiki/IBooks
  [2] http://en.wikipedia.org/wiki/EPub
  [3] http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_rights_management
  [4] http://www.defectivebydesign.org/
  [5] http://www.gnu.org/philosophy/right-to-read.html

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.