Arch Linux i Chakra projekt

 

Arch-Linux-logo

Što je Arch Linux, a što Chakra? Jesu li u pitanju dvije različite distribucije ili ne? Cilj je ovog teksta razjasniti dilemu i ukazati na sličnosti i razlike između ove dvije distribucije. Krenimo redom…  Arch Linux.

Arch Linux – još jedna od mnogobrojnih GNU/Linux distribucija. Ono što jasno može razdvojiti Arch Linux od ostalih je to što ne pripada .deb, .rpm ili bilo kojoj drugoj obitelji distribucija. Arch Linux je distribucija sama za sebe, iako su neke ideje u početku razvoja “posuđene” od Crux Linux distribucije.

Kao prvo, Arch Linux nije namijenjen početnicima u Linux svijetu. Nema GUI instaler i nakon instalacije imate samo osnovni sustav bez radnog okruženja na koji dodajemo ono što želimo imati na svome računalu. To što ne posjeduje GUI alate ne znači da morate biti genijalac kako bi podesili i koristili ovu distribuciju (Arch Linux posjeduje jednu od najkvalitetnijih wiki stranica koje sam ikada naišao u GNU/Linux svijetu. U 95% (možda i više) slučajeva svaki odgovor za Arch Linux možete naći na njihovom wikiju, iako ovo podrazumijeva da znate engleski jezik i imate dovoljno strpljenja.

Prednosti

Rolling release sistem – veliki plus ove distribucije. Ukratko – Arch je uvijek up to date, odnosno najsvježiji. Nema čekanja na novu verziju, jer u svakom trenutku imate posljednju verziju koja sadrži najnovije stabilne programe i alate. Nove verzije ISO slika, zapravo su samo novije verzije instalacijskog alata.

Još jedna odlika koja je ovu distribuciju učinila popularnom (trenutno je osma na Distrowatchu) je upravitelj paketima pod imenom pacman. Radi se o alatu koji je brz i izuzetno jednostavan za korištenje. Pored svega toga, Arch Linux posjeduje i ABS, sustav za kreiranje binarnih paketa iz izvornog koda (ne smijem zaboraviti ni AUR, ali o njemu neki drugi puta…).

Sve gore navedeno, Arch Linux čine distribucijom vrijednom pažnje. Ali da bi zaista uvidjeli prave vrijednosti ove distribucije, trebali bi imati solidno iskustvo u radu sa GNU/Linux okruženjem.

KDEmod

KDEmod je projekt zajednice Arch Linux korisnika, dodatna riznica paketa KDE SC-a koja zamjenjuje već postojeći Arch Linux KDE. Potreba za novom riznicom javila se zbog KISS principa kojeg Arch Linux poštuje i zbog toga isporučuje neizmijenjene (vanilla) pakete, dok većina distribucija vrši određene izmjene kako bi proširile mogućnosti. Ovo je ujedno i jedan od razloga zašto je Arch Linux uvijek svjež.

kdemod

Dakle, KDEmod je pokrenut sa (skromnom) namjerom da se napravi najbolje KDE okruženje u GNU/Linux svijetu (neki vjeruju da su u tome i uspjeli). Također, njihove riznice nisu ograničene samo na KDE, u njima se može naći još korisnog softvera.

Chakra

Chakra je nastala iz KDEmod projekta. KDEmod u kombinaciji sa Arch Linuxom je sigurno jedna od najboljih distribuiranih verzija KDE SC radnog okruženja koje postoje, a uzevši u obzir da stječe sve veću popularnost odlučili su da odu korak dalje. Ali ne toliko daleko da naprave potpuno novu distribuciju, već su se odlučili za takozvani distrolet. Što to znači?

chakra_desktop

Tribe Instaler

Chakra je zapravo Live CD, Arch Linux na koji je postavljen KDEmod i još nekoliko dodatnih alata kao što su Tribe (grafički instalacijski alat), Shaman i Chase (alati za upravljanje paketima). Znači, instalacijom Chakre, koja posjeduje moderan grafički instalacijski alat, dobivamo osnovni sustav koji je zapravo Arch Linux, sa dodacima kao što su KDE SC, te još nekoliko alata koje tim iza Chakra projekta redovno dodaje.

Chakra još uvijek nije doživjela svoju službenu, stabilnu verziju, i ukoliko je iskušate i naiđete na probleme, imajte u vidu da se radi o nedovršenom proizvodu, te su razni problemi zapravo očekivani. Također, Chakra posjeduje većinu osobina kao i Arch Linux, i kao takva također nije nastrojena početnicima, barem ne trenutno. Zato, ukoliko želite isprobati Chakru vjerojatno vam je najbolje instalirati ju u virtualnoj mašini ili na nekom testnom računalu.

Sve u svemu, GNU/Linux scena dobiva još jednog igrača – projekt vrijedan pažnje, a koliko će biti uspješan ostaje nam za vidjeti.

Autor: Zoran Olujić

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.