Intervju: Stallmanov netbook

U intervju kojeg je dao za usesthis.com stranicu Stallman priča o svom računalu, o softveru kojeg najčešće koristi i o tome za što najčešće koristi računalo. Svojstveno njemu, Stallman ne odustaje od svoje ideje slobodnog softvera i produžuje ju i na računalo koje koristi 100 % slobodna softverska rješenja. Čak i na nivou BIOS-a. Iz intervjua se može doznati da nije baš sasvim zadovoljan računalom, ali da ne razmišlja o nabavci drugog. Bar dok ne bude dostupno s potpuno slobodnim softverom.

Radi se o Lemote Yeelong netbooku. Računalo pogoni slabašni Loongson procesor od 800 mHz, ima do 1 Gb RAM-a, 8,9-inčni monitor s 1024×600 rezolucijom, a možete birati između 2 ili 8 Gb SSD-a, ili 160 Gb HDD-a. Dolazi s predinstaliranim Debianom, ali naravno na njemu će raditi i bilo koja druga Linux distribucija.

Slijedi kratki intervju kojeg je Richard dao za usesthis.com:

Tko ste vi i čime se vi bavite?

Ja se zovem Richard Stallman i osnivač sam Fundacije za Slobodni Softver. Zalažem se za slobodu korisnika računala. Na primjer, za vašu slobodu da kontrolirate softver koji koristite i da ga slobodno dijelite drugima. Takav softver koji poštuje slobodu korisnika nazivamo slobodan softver.

1983. sam najavio plan razvoja u potpunosti slobodnog operativnog sustava nazvan GNU. Varijanta GNU-a je i Linux – sustav kojega danas koriste milijuni ljudi.

Koje računalo koristite?

Koristim Lemote Yeelong. Radi se o netbooku s Loongson procesorom i 9-inčnim monitorom. To je jedino računalo koje posjedujem i njime se stalno koristim. Odabrao sam ga zbog toga što može koristiti 100% slobodni softver. Čak i na nivou BIOS-a.

A koji softvare koristite?

Za pokretanje, računalo koristi PMON. Nakon pokretanja, koristim gNewSense, jednu od novijih Linux distribucija.

Većinu vremena koristim Emacs. Koristim ga u tekstualnoj konzoli tako da se ne moram brinuti da li ću slučajno dotaknuti touchpad i pomaknuti pokazivač, što nekad zna biti prava gnjavaža. Pomoću Emacsa čitam i pišem elektronsku poštu (Većinu vremena provedem pišući i čitajući elektronsku poštu).

Prebacujem se na X konzolu kada trebam napraviti nešto što zahtjeva grafiku. Na primjer ako hoću pogledati neku sliku ili PDF datoteku.

Većinu vremena nisam spojen na Internet. Jednom, dvaput, ili možda triput dnevno se spojim i pročitam i pošaljem elektronsku poštu. Prije nego pošaljem poruke, uvijek provjerim i ispravim odlaznu poštu.

Kako bi izgledalo vaše računalo snova?

Idealno, volio bi imati stroj koji ima brzinu i memoriju laptopa, kao i ekran veličine laptopa, sve to kombinirano sa slobodom koju sad imam s Yeelong-om.

Dok se to ne ostvari, sloboda je moj prioritet. Zalažem se za slobodu od 1983. i ne želim ju prodati za praktičnije računalo.

Nadam se da ću se prebaciti na novo računalo kada izađe novi model Yeelong-a s 10-inčnim ekranom.

Intervju je preuzet s richard.stallman.usesthis.com

Preveo: Branko S.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.