Canonical predstavio novi Ubuntu Installer

Canonical je predstavio novu ideju dizajna nazvanu out of the box experience (OOBE) kako bi se više približio novim korisnicima.

 

“Vjerujemo da je prvi dojam vrlo važan, posebno kada se novi proizvod po prvi put predstavlja korisniku. Naš je cilj zadiviti korisnika od trenutka kada prvi put otvori kutiju s proizvodom, kao i čarobnjakom za podešavanje koji će mu pomoći da započne korištenje svog novog mobilnog uređaja.”

Ovim riječima Canonical opisuje svoju novu ideju razvoja, marketinškog prodora i približavanja korisnicima jednostavno nazvanu out of the box experience (OOBE). Radi se o prezentaciji lakog i intuitivnog korištenja softvera neposredno putem ugodnog dizajna, čime bi se novi korisnik lakše (emotivno) povezao s vlastitim uređajem.

Canonical otvoreno priznaje da podle psihološke trikove podsvjesne manipulacije radi bolje prodaje nije sam izmislio, već je prikupio brojna iskustva korisnika koji su imali priliku sami po prvi puta podešavati novi uređaj. Isto tako, zavirili su i “sa strane” da vide kako se to radi kod brojne konkurencije. Kako navode, zadaća je pojednostaviti početno podešavanje i prvi doticaj učiniti što ugodnijim. Na temelju toga su i formirani ciljevi: zavodljivost izgleda, jednostavnost, potpuno novi dizajn, te novi čarobnjak za podešavanje.

Kako bi stvorio jedinstven i prepoznatljiv izgled svih uređaja pogonjenih Ubuntu GNU/Linuxom – od najmanjih ekrana Ubuntu Touch mobilnih uređaja i tableta do desktopa velikih dijagonala – Canonical se odlučio na unificirani izgled operativnog sustava radi potpunog dojma korištenja i fluidne konvergencije među različitim uređajima.

Osim identičnog operativnog sustava, jednak izgled i funkcije na svim platformama je dobio i Installer koji nudi:

  • odabir jezika,
  • podešavanje Wifi mreže,
  • odabir vremenske zone i
  • odabir opcije zaključavanja ekrana.

 

Ubuntu Installer - odabir jezika Izvor: http://design.canonical.com/2015/09/why-the-first-impression-matters/

Ubuntu Installer – odabir jezika
Izvor: http://design.canonical.com/2015/09/why-the-first-impression-matters/

 

Ubuntu Installer - odabir Wifi mreže Izvor: http://design.canonical.com/2015/09/why-the-first-impression-matters/

Ubuntu Installer – odabir Wifi mreže
Izvor: http://design.canonical.com/2015/09/why-the-first-impression-matters/

 

Ubuntu Installer - spajanje na Wifi mrežu Izvor: http://design.canonical.com/2015/09/why-the-first-impression-matters/

Ubuntu Installer – spajanje na Wifi mrežu
Izvor: http://design.canonical.com/2015/09/why-the-first-impression-matters/

 

Ubuntu Installer - postavke zaključavanja ekrana Izvor: http://design.canonical.com/2015/09/why-the-first-impression-matters/

Ubuntu Installer – postavke zaključavanja ekrana
Izvor: http://design.canonical.com/2015/09/why-the-first-impression-matters/

 

 

Imajući na umu neprestani razvoj Unity okruženja, njegovu uspješnu implementaciju na mobilne uređaje (Ubuntu Touch), kao i uspješnu konvergenciju, značajnija promjena dizajna ne samo da nije iznenađujuća, već je zapravo dugo očekivana. Tijekom iduće 2016. godine možemo očekivati potpunu konvergenciju svih uređaja objedinjenih novim Unityjem 8. Korisnici s pravom podjednako očekuju fluidnost u radu, jednostavnost podešavanja, te jednako iskustvo korištenja bez obzira na platformu.

 

 

 

 

Estetika novog dizajna jest ipak stvar osobnog dojma. Hoće li desktop korisnici izgubiti još koji funkcionalni element u korist prioriteta unifikacije? Hoće li nam na kraju ostati tek okljašteni desktop radi pomodnih mobilnih novotarija? I kako to, dovraga, koristiti na pravi način?

Canonical je uspješan pionir na novom polju povezivanja svih uređaja pod istim radnim okruženjem. Gledano na ovaj način, stvorena je potpuno nova dimenzija korištenja, rada i zabave na digitalnim uređajima, pri čemu je donedavno kontroverzni Unity (možda čak i GNOME 3) dobio puni smisao. Otvoreni kod je na ovaj način uspio gdje mnogi nisu. Poželimo mu stoga još puno uspjeha, a sami zaželimo još mnogo iznenađenja jer otvorena scena zasigurno ne bi bila toliko zabavna bez Canonicala.

 

 

Izvor: design.canonical.com

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 3.6/5 (26 votes cast)
Canonical predstavio novi Ubuntu Installer, 3.6 out of 5 based on 26 ratings

You may also like...

2 komentara

  1. Šljaka napisao:

    Koristiti sve sa ekranom na isti način je kao da sve sa kotačima vozite na isti način.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.