Instalacija Cinnamona na Fedori 17

Već poznato sučelje Cinnamon izašlo iz Mintovih radionica je postalo dostupno i u službenim repozitorijima Fedore 17. Za one koji ne znaju, Cinnamon je projekt koji je započeo razvojni tim iz Linux Minta. Mintovci nisu bili u potpunosti zadovoljni Gnome Shellom i novim konceptom koji on donosi, pa su se odlučili forkati shell i stvoriti vlastito Gnome 3 sučelje koje prati koncept Gnomea 2.

Kako se Cinnamon nalazi u službenim Fedorinim repozitorijima, instalacija je standardna i potrebno je izvršiti svega tri sljedeće naredbe:

su #dobivate root ovalsti
yum update #osvježavate repozitorije
yum install cinnamon #instalacija cinnamona

Nakon što je instalacija završena, ponovno pokrenite računalo zatim u Login izborniku izaberite Cinnamon kao željeni DE/WM. Prijavite se svojim korisničkim podacima (korisničko ime, lozinka) te uživajte u brzom i laganom forku Gnome shella.

 

Fedora 17 i Cinnamon

Izvor: muktware.com

Autor: Luka

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

30 Komentara

Dodaj svoj

Pametnije, ali bi se autor onda morao “zamarati” i postupkom uređivanja sudoers datoteke (ne kažem da je postupak ogroman ili dugotrajan, ali ipak…) 😉

Ma jok, dovoljno je spomenuti na kraju članka da je pametnije raditi preko sudo nego se logirati kao root, potom u drugom članku izbaciti kako se postavlja sudo 😉 i sve njegve čari 😛

@IVo
Ne bih bas rekao. Probao sam poslednje verzije nabrojanih distroa, i Fedora je u rangu sa Mint MATE-om sto se brzine tice. Ostali su sporiji, posebno Suse.

Isto bih rekao da je Fedora nešto manje responzivna od ostalih distribucija ili se samo tako ponaša na kompletnom očvrsju u mojoj kući(laptop, 2 PC stroja) i IMHO najveća “boljka” je užasno riešeno upravljanje paketa, pogotovo ono rješenje s gnome-packagekitom koji je valjda najgori gui-frontend u poviesti, pretraživanje paketa može trajati i do 1, nepregledno sučelje, ali nije niti yum najbolji konzolni alat, sve u svemu mislim da je to moglo biti bolje ješeno.

@blast beat Zašto SuSe, upravo pišem s njega i sa gnome 3/shellom i radi jako brzo i responzivno uz minimalnu potrošnju resursa.

da nažalost, taj GUI-frontend za Add/Remove aplikaciju je sramotno spor. pohvalio bih rješenje za GNOME ekstenzije – firefox koriste kao gnome aplikaciju – savršeno ! ne samo da pretražuješ ekstenzije i instaliraš ih, nego odmah imaš alate za izmjenu postavki. izvrsno !
čitao sam vrlo oštre zamjerke za takav pristup – traže ‘pravu’ desktop aplikaciju. ne razumijem te zahtijeve. pogotovo što se odmah povlače argumenti ‘naš’ i ‘njihov’ – misli se na firefox, naravno. to me posebno zbunjuje, jer firefox nije vlasnički.
jako bih bio sretan da GNOME tim pokupi tu foru sa ekstenzija na cijeli sistem upravljanja paketima na fedori.

@Retsam
Meni Suse nikada ni na jednom kompjueru nije brzo radio kao ostale distribucije sa istim okruzenjem. Takodje i moj drug ima isto iskustvo sa svojim kompom, tako da nije do mene. 🙂 Fedora je super brza, ali mi nije bas za svakodnevno koriscenje zbog raznih glupih sitnica.

Meni se sviđa smijer u kojem idu Gnome3 i recimo Unity. Nisam stručnjak nego krajnji korisnik i govorim iz aspekta dizajna i funkcionalnosti. Jedino što bih možda dodao na Gnome 3 neki klasičniji taskbar – ostalo mi je odlično. Kad govorimo o dizajnu sučelja, ovo je prva prava revolucija od Windows 95. Tada se pojavio desktop sa ikonama, taskbarom i start izbornikom. Od tada sva sučelja izgledaju (naglasak moje priće je na izgledu) isto. Cinamommon mi je skroz u redu, ali opet ista shema – desktop, ikone, taskbar, “start”.Sada trenutno koristim Fedoru 17 sa Gnome 3.4.2 sučeljem i radi jako brzo. Nemam neko užasno jako računalo, ali opet sve radi jako brzo. Vrijeme prilagodbe u odnosu na gnome2 … hmm možda 12 min, a ako koristite android uređaje možda i manje, I da se sada ogradim od možebitnih “napada” – ja ovdje govorim samo o dizajnu – neznam ništa što se krije ispod haube, a i postoji 15ak DEa pa neka svatko koristi što mu odgovara. Pozdrav svim *nixašima gdje god bili i koje god sučelje koristili 😀

Mene su uvijek učili da se ne popravlja nešto što nije pokvareno… Po mome mišljenju, klasična desktop okruženja su sve samo ne pokvarena! Čemu onda Unity i Gnome-shell!? 😉
Hvala na pozdravima… i tebi lijep pozdrav! 😀

Eto, možeš to gledati i sa te strane, ali u tome baš i je ljepota slobodnog softwarea – imaš izbor. Ja želim nešto drugačije, ti si zadovoljan sa klasikom, ali i ti i ja možemo izabrati između niza DEova. Moram frenda koji me je “prebacio” na GNU/Linux počastiti pivom 😀

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.