3.080 pregleda

Commodore izdaje Vision OS

5

Američka tvrtka koja je kupila Commodoreovu licencu i koja je u posljednje vrijeme izdala nekoliko zanimljivih računala sa izrazitim retro elementima izdaje svoj operativni sustav. Naravno, ne radi se o potpuno novom operativnom sustavu ili oživljavanju Amiga OS-a. Radi se o doradi Linux Minta 10 dodatno obogaćenoj softverom kako bi se pružilo što potpunije iskustvo rada na računalu.

Osim standardnog Linux softvera za potpuni retro doživljaj u Vision OS-u ćete naći i neke stare Amigine programe i emulatore koji mogu izvršati gotovo sve 8, 16 i 32-bitne Commodoreove programe. Sustav se može podići i u klasični Commodore 64 pozdravni ekran. U planu je još veća kompatibilnost s ranijim Commodoreovim softverom.

Vision OS će biti predinstaliran na svim Commodore i Amiga računalima, ali će biti dostupan i za besplatno preuzimanje i instalaciju na “obična” računala.

Detaljnije o ovom operativnom sustavu pročitajte na Commodoreovoj službenoj stranici. Pogledajte i kratku video najavu.

Autor: B. S.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

5 komentara

 1. Vojin Vidanovic napisao:

  Lep pocetak, samo sto Amiga emulacija nije 100% kompatibilna jer se koristi AROS fajl i naravno ne pominje se da AmigaOS postoji i razvija se, kao i AmigaOne serija PPC ploca. Eksploatacija Linuxa za prodaju 2x skupljeg PC-a.

  Naravno da kvazi CommodoreOS NE radi na svim amiga i commodore racunarima vec samo na CommodoreUSA ribrendiranim plocama u C64x ili MacMini look a like kucistu.

  Klasican primer kapitalisticke eksploatacije retro brenda a i Linuxa. Ne bih ja to reklamirao.

 2. Vojin Vidanovic napisao:

  I da, koji su to COmmodore 8 bitni programi?

  • Branko napisao:

   U cemu je problem?

   • Vojin Vidanovic napisao:

    U hvaljenju sumnjivih proizvoda i reklamiranju onoga sto nisu,

    Najkrace receno u d.o.o kompaniji sa 3 zaposlena i psom (vidi corporate na linkovanom sajtu) koja je kupila “jeftine prazne skoljke” (citaj imena Commodore i Amiga) i valja racunare pod tim brendovima po 2x ceni uz diskutabilnu distribuciju Linuxa koja je neskriveno modovani mint (vidljivo tokom instalacije)
    i koja cak i ne podrzava sav hardver koji podrzava mint i ima nultu podrsku (sramota i za eksploataciju Linuxa u komerc svrhe).
    Sto se Amiga strane tice, hvala na pitanju AmigaOS je u verziji 4.1.5 apdejtovanoj krajem prosle godine a aktuelni Amiga hardver su AmigaONe 500 i AmigaOne X1000 ploce.
    Da bi stvar bila jasnija pogledati Wiki clanke AmigaOS 4 i AmigaOS dispute

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.