Darko Parić: vrlo smo otvoreni prema tehnološkim rješenjima na otvorenom kôdu

“Informatizacija državne uprave, naime, u prvome je redu organizacijski i time politički problem, a najmanje tehnički. Darko Parić, glavni Vladin koordinator za taj posao, u razgovoru za Poslovni dnevnik otkriva Vladin plan. Riječ je o nizu velikih projekata prema uzoru na Estoniju. Taj informatički New Deal obuhvaća izgradnju državne optičke mreže, državne “cloud” infrastrukture, pravila povezivanja registara, objedinjavanje IT nabave, normizaciju IT-a i otvaranje otvorenom kôdu.”

U intervjuu Parić kaže:

“U Sloveniji pri isporuci rješenja morate državi prepustiti softverski kod i prava da ga se nadograđuje i mijenja i da to radi onaj koji da najbolju ponudu. Zato smo vrlo otvoreni prema tehnološkim rješenjima na otvorenom kodu, ali i svima koji prema državi mogu ponuditi iste uvjete kao i na otvorenom kodu. Tako ćemo smanjiti i troškove za softverske licencije, pri čemu ne mislim samo na Microsoftove licencije jer država plaća licencije za sve i svašta. Kod IT rješenja po narudžbi želim naglasiti da država do sada nije dobivala prava na softverski kod i mogućnost da netko drugi servisira taj softver. To znači da su se do sada u IT smislu tražili točno određeni modeli automobila i da ih je onda mogao servisirati točno određeni isporučitelj. Neke su tvrtke tako potpisale početne ugovore s državom na pet milijuna kuna, a zatim zaradile dodatnih 15 milijuna na održavanju i nadogradnjama rješenja.”

Ako vas zanima kompletan intervju možete ga pročitati na web stranici Poslovni Dnevnik.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

4 Komentara

Dodaj svoj

Živi bili pa vidili.
Inače, već sama ideja dugoročnije strategije razvoja i konkretni argumenti su nešto neviđeno u Hrvatskoj.
Do sada smo sve radili stihijski i bez odgovornosti trošili novac.
Ne mogu vjerovati da će se nakon tolikih godina i neka pametna odluka donijeti tamo gore.

Jedini pravi način ostanka na vlasti jest raditi ono što se i najavi. Ako najaviš rezove, onda ih i napravi, ako najaviš usmjerenost prema otvorenom/slobodnom kodu, onda to i napravi. Na taj način narod će i poštovati i podržati vlast! (uostalom to je posao ljudi na vlasti)

ja mislim da je ovo sve na vrbi svirala. Kao loše kompanije koje pišu vizije u stilu: “donositi savršena rješenja, usmjerena korisnicima i preuzimanje liderske pozicije… bla bla bla bla”

prazne riječi koje ne znače ništa i prepisane su iz nekog lošeg marketinškog priručnika.

Tako i ovo.

ubrajam se među ove skeptične. Kad pogledate iz kuta onih entuzijasta koji žele dobaciti do svijesti političara da pčostoje open rješenja, vidjećete kako su barijere “tete” i novac. Prvima treba milionima godina crtati kako da u tom mastodontskom wordu snime dokument kao .doc a ne docx zbog kojeg onda tijela uprave najčešće otpišu na tisuće ispravnih računala jer ne ispunjavaju requirements za najnoviji office paket..
Tete su nečije biračko tijelo, i što se tiče informatičke pismenosti i inovativnosti, pa i o minimumu volje da se proba nešto novo, to objesite mačku o rep.
Novac je druga barijera. Čestim promjenama formata i standarda novih vezija paketa, prisiljava se kupnja novih računala, novih licenci, a to je sve novi porezni novac, zatim extra zarada za informatičke trgovine.
Bljak. Napomenimo i stvaranje informatičkih ovisnika i microsoftovim proizvodima u našim školama.
Sve je to teško izvesti prebacivanje.
Prisjetimo se pisanja ovdje o kampanji za izbor predsjednika države kada se u našim glavama pojavio tračak nade jer je Josipovićev stožer kompletno bio na Open sources??? Čim se preselio tamo gdje treba, svi se vratiše na microsoft. Možda su im oni koji milion dalli za kampanju?

Možda se netko odvaži. barem jedno ministarstvo kai Francuskoj ili Mađarskoj?

Ja se nadam. 🙂

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.