Debian 7.0 Wheezy dobio i službeni datum izlaska

Za razliku od većine popularnih distribucija koje imaju točno planirane datume objava novih izdanja, najveća Linux distribucija radi na drugačijem principu.

Umjesto ograničavanja na šest ili osam mjeseci, kako bi sve bilo spremno na vrijeme (a rijetko kad bude), Debian se vodi jednostavnom filozofijom: “objavit ćemo kad bude spreman”. Ovakav sustav ima svojih prednosti, poput izuzetno stabilnog i ispoliranog izdanja, ali i nedostataka, kao što je preveliki vremenski razmak između njih (barem kad gledamo u usporedbi s ostalim popularnim distribucijama).

Trenutna stabilna verzija – Debian 6.0 Squeeze, objavljen je u veljači 2011. godine, što znači da je već prošlo dvije godine od prošlog izdanja.

Debian GNU/Linux 7.0 "Wheezy"

Ipak, brojni ljubitelji ove distribucije imaju se čemu radovati. Debian 7.0 Wheezy već se duže vremena nalazi u zamrznutom stanju, a od nedavno imamo i službeni datum izlaska te su počele posljednje pripreme za objavu, koja bi se trebala dogoditi tijekom vikenda, između 4. i 5. svibnja. Ovo je službena informacija, direktno od razvijatelja i nešto bi moralo poći ozbiljno naopako da nas dočeka odgoda.

Objava Debiana 7.0 Wheezy izravno utječe ne samo na korisnike ove distribucije, već i na ogroman dio Linux zajednice jer, kao što je poznato, mnoge popularne distribucije poput Ubuntu Linuxa temeljene su upravo na Debianu.

Sljedeće testing izdanje nosit će naziv Debian 8.0 Jessie. Jessie će poslužiti kao baza za većinu distribucija temeljenih na Debianu, zbog novijih paketa, ali kolateralno i nauštrb stabilnosti. Možemo ih očekivati u velikom broju do kraja godine.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (13 votes cast)
Debian 7.0 Wheezy dobio i službeni datum izlaska, 5.0 out of 5 based on 13 ratings

17 Komentara

Dodaj svoj

Iskreno, mislim da će ovo biti jedno jako, jako kvalitetno izdanje, sa jako velikim mogućnostima. Prvi Debian koji mi se zaista dopada. Jesu programi malo stariji, ali nema se osećaj da su baš tolko zastareli kao kad je izašao 6.0 . Prvi put ozbiljno razmišljam da stavim Debian na računar, samo taj KDE4.8 me malo odbija (pošto je KDE4.9 daleko brži)

Distribucija s, po meni, daleko najboljom filozofijom 😉
Odmah iza nje su Fedora i Slackware 🙂
Udruga SOK će organizirati DRP (Debian Release Party) 😀

Aha… dakle, ak debian izađe s programom Pes-Bosokez 1.0, a u međuvremenu je izašao Pes-Bosokez 2.0, taj se neće naći u repozitorijima?

Iako, moram priznati da me veseli… pitam se kak će Mint od reagirati na sve ovo 😀

LMDE ti je zasnovan na Debian Testingu koji ima redovne nadogradnje 😉
Stable je stabilan, ali u serverskom smislu…narodski rečeno: “Neće ga Gospa srušit” 😀
većina korisnika je na Testingu ili čak Unstableu koji imaju noviji softver, a prilično su stabilni 😉

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.