7.026 pregleda

DriveDroid – Najdraže distre na vašem mobitelu

10

Ako smo željeli jednostavno isprobati nekakvu GNU/Linux distribuciju, to smo dosad mogli učiniti na dva načina. Mogli smo ju “spržiti” na CD, ili ju staviti na flash memoriju pomoću jednog od niza alata za tu namjenu. Svi korisnici mobilnih telefona s Androidom od sad imaju i dodatnu mogućnost.

Drive Droid je aplikacija za Android koja vam omogućava da na svojom računalu pokrenete distribucije Linuxa pohranjene na memoriji vašeg mobilnog telefona s Androidom. Da, dobro ste čuli, samo je potrebno skinuti nekakvu Linux distru s interneta i pohraniti ju na memoriju vašeg Androida (internu ili SD karticu) i spremni ste za vožnju. Kada priključite vaš mobitel putem USB priključka, računalo ga prepozna kao “bootabilni” USB stick, odn. kao nekoliko USB stickova, ovisno o tome koliko ste distribucija postavili na vaš Android.

drivedroid

Kao što piše na slici, morate imati rootan uređaj, te omogućen USB Mass Storage način rada na mobitelu. Na mobitelima koji imaju instaliran Android 4.0 ili noviji, izbačen je USB Mass Storage, a uveden MTP protokol. Na svu sreću, pomoću DriveDroid aplikacije mobitel lako možemo prebaciti na USB Mass Storage način rada. Ako vam zatreba, MTP možete vratiti u postavkama aplikacije.

 

Prebacivanje između različitih načina rada

Prebacivanje između različitih načina rada

 

Osim odabira prethodno skinute Linux distribucije, DriveDroid vam omogućava i skidanje Linux distri unutar same aplikacije. Ovo može biti izrazito korisno ako vam je računalo pokvareno, te vam je hitno potreban nekakav sustav za spašavanje podataka i popravak računala.

 

Popis distribucija dostupnih za skidanje

Popis distribucija dostupnih za skidanje

 

Nadalje, DriveDroid omogućava i kreiranje zasebne prazne USB slike u koju možete spremati bilo kakve datoteke.

 

Kreiranje vlastite USB slike

Kreiranje vlastite USB slike

 

I to je to. DriveDroid podržava većinu Linux distribucija, a broj onih koje ćete odjednom staviti na vaš Android mobitel je ograničen samo memorijom dostupnom na mobitelu. Osim za puko isprobavanje distribucija, DriveDroid će vam sigurno biti koristan i u raznim drugim situacijama kada trebate operacijski sustav, a inače ga ne biste imali. Recimo, za “frajerisanje” kod prijatelja na kavi, popravak iznenadno pokvarenog računala i sl. DriveDroid postoji u besplatnoj i plaćenoj verziji, a razlika je u tome što plaćena verzija nema oglasa. Za sve ostale informacije uputite se na službenu stranicu projekta.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (11 votes cast)
DriveDroid - Najdraže distre na vašem mobitelu, 5.0 out of 5 based on 11 ratings

10 komentara

 1. Z0K4 napisao:

  Extra! Jedini razlog da si napokon zbavim mudrofon 😀

 2. Captain Hook napisao:

  Fora…! jedino me zanima to rootanje… imam HTC ONE X i vjerovatno nije rootan jer sam ga uzeo u tele2.. šta dobijem s tim rootanjem ? dali ga mogu s tim rootanjem zeznut?

  • Slamd64 napisao:

   Rootanjem tesko da mozes sta zeznuti ako slijedis upustvo. Rootanjem se ne gubi garancija, ali se gubi otkljucavanjem bootloadera. Na srecu, telefon se lako moze unrootati ako ponovo flashujes originalni firmware od HTC-a (odradis isti update ili na noviju verziju).

 3. SuSe napisao:

  Hvala za članak!

 4. Vl@do napisao:

  Upravo za mene rođeno. Ludo, svaka čast onome tko se sjetio. 🙂

 5. b4sh napisao:

  Super stvar 😉

 6. Bernard napisao:

  Prava stvar. Pogotovu što se može isključiti MTP protokol 🙂

 7. 4ndY napisao:

  Još da je aplikacija slobodna pa da se nađe u F-Droidu gdje bi nam bio kraj… 😛

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.