FUNC – Fedora Unified Network Controller

Kasni večernji zimski sati, okica polu-sklopljenih, kuhate nekakav topli napitak i spremate se reci “Bai bai” svijetu na nekoliko sati.

Dok vani bijela pošast polako prekriva krajobraz, razmišljate kako ćete se ujutro opet hrvati s istom, a pokušavajući ući u svoje prometalo te se dovesti do mjesta za rad.

Topli napitak samo što nije zgotovljen; odjednom se kroz domicil pročuje gromki zvon brzoglasa, a vi prenuti iz polusna razmišljate: “Koja to budala zove u ovo gluho doba noći ?”. Bijesno trčite prema aparatu, putem rušite stolnu svjetiljku koju ste na poklon dobili od tete Ružice prije koji mjesec, podižete slušalicu i na drugom kraju linije čujete drhtav glas: “Dobro veće, ispričavam se što Vam smetam u ovo gluho doba noći. Naime, stvar je sljedeća, pali su nam servisi na serverima i ne radi nam korisnički portal.”

Otresito odgovarate: “Evo, pogledat ću što se može učiniti”. Spuštate slušalicu i trčite do računala, a putem pogledavate razbijenu stolnu svjetiljku i razmišljate o tome kako ćete je kasnije morati lijepiti da se teta Ruža ne naljuti sljedeći put kada dođe u posjetu i donese štrudle (mmm štrudle).

Otvarate terminal lakim, već izvježbanim kombinacijama falangi i prečica, kada zasije vam misao: “Heb’te, pa u farmi imamo gomilu servera! Kako, kako ću ja sad’ sve odjednom provjeriti i osposobiti za rad?”. Baš u tom trenu vam se kroz vrata domicila probija globalnim zatopljenjem izluđeni jelen lopatar (Dama dama) i nasrće na vas! U nevjerici jednom rukom grabite svoj “Lightsaber” i pokušavate odbiti nasrtaje.

U žaru borbe, doživljavate epifaniju: “Pa da, FUNC će mi riješiti jedan od problema!”. Jelen lopatar, iznenađen vašom predanošću, počinje rogovima trgati zavjese i bacati manje komade namještaja po kući. Jedan od manjih objekata poleti prema Vama, a vi to naravno deflektirate koristeći “Force”, no objekt vam izbija “Lightsaber” iz ruke. Uh, što sada? Intuitivno podignete stolicu na kojoj ste sjedili i bacate je prema jelenu. Jelen to nije očekivao, a stolica ga pogađa sred glave i nakratko ošamućuje.

Iskorištavate moment onesposobljenosti jelena i prisjećate se da ste napravili FUNC grupu za spomenute servere, a servere dodali u nju:

func “*” group –ag “webs”
func “*” group –ah “@webs:[0-9]”

Provjeravate brzo, dok je jelen jos osamućen, da li svi hostovi u grupi:

func “*” group –la

Saznajete da jesu, jelen se otriježnjava i ponovno nasrće prema vama. Vi bježite u kuhinju a jelen za vama. Pritisnuti uz kuhinjske aparate, jelen skače prema vama, vi se naravno izmičete koristeći fore iz starih kung-fu filmova dok jelena u zraku primate za nogu i bacate ga na leđa. Kratkim udarcem valjkom, osamućujuete jelena ponovno i trčite nazad u radnu sobu.

Izluđeni adrenalinom, prisjećate se kako ćete restartati servise na svim serverima u grupi “webs”:

func “@webs” call service restart “httpd”

Provjeravate da li je “httpd” servis usitinu startan:

func “@webs” call service status “httpd”

Jelen se ponovno diže na noge, i nasrće na vas, vi bježite u kupaonu i košaru s prljavim vešom bacate na jelena. Jelen, prestravljen strasnim smradom vaših čarapa bježi iz kuće i nestaje. Padate na pod od iznemoglosti, zazvoni vam brzoglas, a vi zadnjim snagama prihvaćate poziv: “Dobro večer, hvala vam na intervenciji, portal je ponovno u funkciji.”.

FUNC pruža dvosmjernu komunikaciju autenticiranih sistema (putem XMLRPC-a ili SSL-a). Sastoji se od dvije komponente, poimence “overlord” i “minion”, a koristi za udaljenu administraciju “Linux based” računalnih sustava. FUNC je napisan u pythonu, dolazi s pregršt modula te ga je vrlo lako nadogradjivati vlastitim modulima.

Osposobljavanje FUNC servisa na “RH based” distrama se radi na sljedeći način (koristi se EPEL repozitorij paketa):

Overlord:

yum install func
service certmaster start
chkconfig certmaster on

Minion:

sed -i ‘s/certmaster = certmaster/certmaster = ime_vaseg_overlorda/g’ /etc/certmaster/minion.conf
service funcd start
chkconfig funcd on

Overlord:

certmaster-ca –list
certmaster-ca –sign ime_miniona

Sada možete raditi divne stvari poput izlistavanja statusa očvrsja:

func ime_miniona call hardware info
func ime_miniona call hardware cpuModel

Nadograditi pakete putem komande yum (npr. za specifičnog miniona ili grupu miniona):

func “@webs” call yumcmd update

Managirati “iptables”:

func “@webs” call iptables drop_from aaa.bbb.ccc.ddd
func “@webs” call iptables.port drop_from PORT aaa.bbb.ccc.ddd/CIDR PROTOKOL
func “@webs” call iptables flush

Izvršavati komande na minionu:

func ime_miniona call command run “df -ha” | sed ‘s/\\n/\n/g’

Web: https://fedorahosted.org/func/

Autor: D.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

3 komentara

 1. retsam napisao:

  Odličan članak, predlažem da se autor prijavi na neko literarno natjecanje ili smotru 🙂 .

 2. Branko napisao:

  Biti ce tesko bilo sto napisati nakon ovoga.
  Odlican clanak!
  Neka ti teta Ruza napece ekstra duplu porciju strudli!

 3. Shicy napisao:

  vrh!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.