Fusion Linux – domaća Linux distribucija

Fedora je s nama već jako dugo. Radi se o vrlo uspješnoj Linux distribuciji s mnogo vjernih korisnika, a njezina filozofija je pružiti tzv. “cutting edge” iskustvo, odnosno sve najnovije iz svijeta Linuxa i slobodnog softvera. Osim toga, Fedora se trudi poštovati svijet FLOSS-a i dati što je moguće više otvorenog softvera, neopterećenog raznim licencama. Iako je to načelo za svaku pohvalu, primijetit ćete da nakon instalacije Fedore izostaje potpuno multimedijalno iskustvo.

Nedostaju Flash i podrška za mp3 i video kodeke, a sam desktop može izgledati pomalo zastarjelo tj. vrlo generički ako ga usporedite s drugim popularnim distribucijama koje unose neke nove, vlastite elemente.

Fedora-desktop

Fedora 14 radna površina

 

Fedora je vrlo usko vezana uz upstream projekte (GNOME, KDE i sve ostale) te s njima blisko surađuje. Takav način suradnje donosi mnogo prednosti pri razvoju novih mogućnosti, no ima i nedostatak. Ako netko od razvijatelja želi na bilo koji način eksperimentirati s nekim promjenama na desktopu, to ne može napraviti u Fedori nego sve treba prvo dogovoriti s upstream projektima, što ubija gotovo sve ideje već na početku. Zbog toga je izgled Fedora desktopa malo “zaostao” u odnosu na druge Linux distribucije koje grabe hrabro naprijed, poput Linux Minta.

Ovdje se ne misli na dizajn, jer Fedorin tim dizajnera radi odličan posao, već na ukupan izgled i funkcionalnost desktopa. Upravo zbog toga postoje Fedora remiksi. Radi se o izvedenicama Fedore koje uz osnovni Fedorin imaju i svoj dodatni softver. Postoje alati pomoću kojih možete relativno jednostavno i sami napraviti svoj Fedora remiks.

fusion_14_desktop

Fusion Linux desktop

 

Jedan takav Fedora remiks je i domaći projekt Fusion Linux. Težnja Fusion Linuxa je pružiti korisnicima Fedore ono što Linux Mint daje Ubuntu korisnicima. Ono što bi na Fedori trebali naknadno instalirati i to tek nakon dodavanja RPM Fusion repozitorija, u Fusion Linuxu dobijete odmah. Dakle, odmah imate podršku za multimediju, Flash, Javu i široku lepezu raznolikog softvera. Dakako, ne radi se samo o podršci za multimediju – Fusion Linux pruža daleko više.

Dodani su neki programi koje nećete naći u Fedori, primjerice Skype, PlayOnLinux, Dropbox, MintMenu, DockbarX, Blender, Inkscape. Neki programi koji su prisutni u Fedori zamijenjeni su novijim verzijama, ili programima koji bolje obavljaju svoju funkciju. Tako u Fusionu imate, između ostalog, GIMP 2.7, Firefox 4, K3b, Thunderbird i Krusader. Zadani preglednik Interneta je Chromium. Za one koji se vole igrati, Fusion dolazi sa solidnim izborom jednostavnih igara.

fusion_linux_menu

Mint Menu u Fusion Linuxu

 

Fusion Linux je LiveDVD ili LiveUSB, što znači da ga možete isprobati bez ikakvih trajnih promjena na svom računalu. Naravno, možete ga i instalirati na hard disk. 100% je kompatibilan s Fedorom što znači da će svi programski paketi koje imate u Fedorinim repozitorijima raditi i na Fusion Linuxu.

Trenutno je dostupan Fusion Linux 14 RC. Skinuti i isprobati ga možete na službenoj stranici projekta:

http://fusionlinux.org/

Ukoliko ste željeli koristiti Fedoru, a niste nikako stigli pohvatati što vam sve treba da ju nakon instalacije potpuno osposobite, probajte Fusion Linux. Dobit ćete sve prednosti Fedore uz minimalan trud oko dodatnih podešavanja.

Još jednom napominjemo da je Fusion Linux domaći, hrvatski projekt. Autorima želimo puno budućih korisnika i uspjeh kakav je Linux Mint uspio ostvariti.

Autor: Branko S.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

1 Response

  1. Veseli_Debeljko napisao:

    brate brate sjecas li se HRID-a? 1.3????
    kaze naslov nasa distribucija a sucelje na engleskom?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.