G33k@LZ5: SmartTV i GNU/Linux

Danas je teško kupiti TV bez takozvanih “smart” funkcija. Nakon što su se mobiteli opametili, na red je očito došla i kućanska elektronika. Iako su ti pametni televizori pametni uvelike zahvaljujući slobodnom softveru koji ih pokreće, proizvođači ne ulažu velik trud da ih učine kompatibilnima s operacijskim sustavima temeljenim na GNU/Linuxu, a još im manje pada na pamet da cijeli firmware televizora izdaju pod slobodnom licencijom.

No svaki geek koji želi ukrotiti samovoljnu elektroniku, pokušat će je natjerati da radi po njegovim pravilima, a ne da se inati i odbija raditi onako kako bi trebala. Idemo redom proučiti neke aspekte gdje se može popraviti takav nemar i nesuradnja proizvođača.
GNU TV

Dijeljenje datoteka s računalom

Nerijetko moderni televizori dolaze s LAN priključkom i/ili wirelessom čime se mogu spojiti na lokalnu mrežu. Osim što se putem njih tada može surfati internetom ili koristiti neke od aplikacija, omogućeno je i učitavanje dijeljenih datoteka preko mreže. Proizvođači ističu da je putem te funkcije moguće pustiti multimediju iz “Windows Media Playera”, no što je s GNU/Linuxom? Pozadinski protokol koji tu funkciju omogućuje zove se DLNA/UPNP-AV, a na GNU/Linuxu je također podržan putem više različitih alata, a najaktivniji od njih je MiniDLNA. Nakon što instalirate MiniDLNA iz repozitorija distribucije, potrebno ga je konfigurirati tako da u datoteci /etc/minidlna.conf (ova datoteka može se možda naći i na nekoj drugoj lokaciji, ovisno o distribuciji) dodate putanju do multimedijalnih datoteka na disku, npr. za video datoteke:

 media_dir=V,/mnt/storage/video

Pazite da korisnik “minidlna” ima ovlasti pristupiti tim datotekama. Zatim je potrebno još samo pokrenuti MiniDLNA servis (naredba također ovisi o distribuciji):

 systemctl enable minidlna.service && systemctl start minidlna.service

i otvoriti portove  8200 (TCP) i 1900 (UDP) u vatrozidu. I to je to. Sada pametni TV može reproducirati datoteke s vašeg GNU/Linux računala. No problem nastaje kad bi željeli reproducirati 3D filmove visoke kvalitete…

3D filmovi

Ako televizor podržava 3D sliku, možda ćete doći u napast da pogledate i koji 3D film. Međutim, reprodukcija takva sadržaja preko mreže može poći krivo iz više razloga. Osim standardnih razloga kao što je loša podrška za kodeke na TV-u, problem može biti i trzanje slike zbog propusnosti wireless veze (maks. 54 Mbit/s). Rješenje tih problema spajanje je video izlaza računala na TV i to najčešće preko HDMI veze.

Jedna mala digresija vezana za HDMI kabel. Za 3D sliku potreban je HDMI 1.4, ali ne i poseban HDMI kabel. Dovoljan je i uobičajeni HDMI 1.3 (High Speed) kabel. Ali treba obratiti pozornost da je kabel kvalitetniji ako je duži od 5 m (koga zanima fizikalni razlog, radi se ponajprije o tzv. skin-efektu koji se pojavljuje kod visokofrekventnih signala).

Nakon što ste spojili TV putem HDMI kabela na računalo ostaje pustiti 3D sadržaj na TV. VLC će odraditi tu zadaću, no problem mogu postati podnaslovi. VLC nema podršku za prikaz podnaslova kod 3D reprodukcije pa se mora napraviti jedan zaobilazak. Preuzmite ovu skriptu, instalirajte php-cli iz repozitorija i pretvorite srt podnaslove u ssa ovako:

php convert-3d.php Ime_video_datoteke.srt > Ime_video_datoteke.ssa

Ubacite novu datoteku u VLC kao podnaslov/subtitle i uživajte u 3D filmu s podnaslovima.

Hobbit DD

Sigurnost/privatnost

Neki pametni televizori dolaze s podrškom za (vlasnički) “Skype” što znači da često imaju ugrađenu kameru i mikrofon. S obzirom na to da proizvođač isporučuje vlasnički softver na televizorima, teško se uvjeriti da ne postoje neke slučajne ili namjerne rupe u tom softveru koje omogućuju nadziranje “izvana”. Najbolje je stoga uz pomoć routera blokirati TV-u pristup internetu. Oni koji imaju naprednije routere mogu podesiti firewall tako da TV ima pristup samo određenim adresama (npr. YouTubeu) na netu.

Hakiranje pametnog TV-a

Upravo je Linux taj koji pokreće pametne televizore pa to barem donekle olakšava i za modificiranje službenoga softvera. Npr. za Samsungove televizore postoji SamyGO, ali i televizori drugih proizvođača mogu se “razvaliti”, neki teže ili gotovo nikako, a neki lakše. No to je tema za jedan drugi nastavak ove kolumne 🙂 Možda će do tada nastati i CyanogenMod za SmartTV-ove.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (8 votes cast)
G33k@LZ5: SmartTV i GNU/Linux, 4.0 out of 5 based on 8 ratings

18 Komentara

Dodaj svoj

baš sam se pred koji tjedan dana “ubio” pokušavajući dovoljno kvalitetno povezati novi Philips TV i svoju Fedoru 18 preko nekog DLNA media servera. Uglavnom glavni cilj nisam uspio postići a to je: pokrenuti neki media server na pc-u koji će “u letu” napraviti transcoding zvuka (DTS na AC3) i ugraditi titlove iz srt datoteke, jer, TV ne podržava srt datoteku s titlovima izvana (ali podržava preko priključenog USB-a) i ne zna pročitati DTS zvuk iz mkv datoteke. Uglavnom, imam na pc-u (koji će uskoro na reinstalaciju) Twonky, Plex, TVmobili, XBMC, čak i neki media server napisan u javi (da sam imao više vremena, čini mi se da bi taj možda i izvršio sve zadaće)…
Rezulatat je da imam sto media servera bez koristi i da na kraju preko raznih alata na linuxu moram zvuk u mkv datoteci prekodirati na AC3 i file preseliti na USB i to priključiti na TV. Tada imam ono što sam i htio. Zanima me da li je netko probao potjerati kakav software (na linuxu naravno) koji radi po WiDi ili nečem sličnom? Ono, wireless deskotop sa PC?

i da zaboravio sam napisati, TVmobili mi je najdalje otišao u goreopisanom zadatku. On je u letu radio transcoding zvuka u AC3 ali nisam uspio titlove dobiti na sliku… pa sam ih sve po redu pasmatirao i vratio se na USB

Nemam WiDi (tj. na Philipsu MediaConnect) tako da to ne mogu ni isprobavati, ali s ovim drugim problemima također sam se susreo (isto Philipsov TV) i još ih nisam riješio. Štoviše, mislim da je HDMI s kompa na TV najlakši workaround. 🙁

Bok!

Već godinu dana posjedujem “pametni” TV uređaj (Philips 37PFL6007k). Svašta sam isprobavao, npr. spomenuto spajanje s kompom preko DLNA/UPNP protokola (naravno bez titlova) i sl. Ali me zanima sljedeća stvar, postoji li neka posebna distra koja bi se mogla bootat na TV-u? Tražio sam nešto, ali nisam našao. Imao sam prilike vidjeti bootanje Androida na Samsungovom TV-u …

Teško, baš sam to istraživao, ali se Philips pobrinuo da oteža bilo kakvo hakiranje i postavljanje custom ROM-ova – nažalost 🙁

Zato je puno bolje nabaviti neko tiho računalo, napraviti od njega HTPC, uložiti malo u dobar daljinski upravljač i “pametni” televizor koristiti kao monitor bez gnjavaže oko podešavanja i nadmudrivanja zatvorenog softvera televizora.
Računalo će uvijek biti pametnije od najpametnijeg televizora. 😉
Osobno, veliki sam ljubitelj XBMC-a.

Kad ulovim vremena poslikat ću svoj “home-made” HTPC – već je u izradi više od 5-6 godina 🙂 I da, na njemu vrtim XBMC.

da, to je istina, još uvijek je HTPC nenadmašan za sve kombinacije. Problem je jedino što današnji novi TV pokriva gotovo 95% zahtjeva, problem je još u onih par sitnica koje codec ugrađen u TV ne pokriva.

Ovih dana su se razni internet portali raspisali oko toga kako je LG uhvaćen u špijuniranju svojih korisnika putem smart televizora. Njihovi smart televizori su slali kući podatke o korisniku kao npr. nazive datoteka na share folderima i na vanjskim diskovima. Interesantno je da njihovi televizori šalju podatke i nakon što se u postavkama zabrani komunikacija s njihovim serverima.

Kad sam kupovao Samsung smart tv, dobio sam uz njega touchpad za lakše upravljanje sustavom i ima instaliran odličan media player koji će bez problema vrtit sve što treba. Od stvari koje sam do sad stavio pred njega, primijetio sam samo da nema codece za TrueHD zvuk, ali s druge strane to je nešto što je rijetko potrebno tako da nije problem (uostalom ako i zatreba može ga se konvertirati u AC3).

Ja imam LG Smart TV i spojen je na mrežu preko LAN kabla.
Na kompu imam Linux Mint i na njemu Plex Server i sve mi lijepo radi.
Titlovi, pamti gdje si stao, 1080p filmovi mi normalno idu, ništa ne trza.
Ostalo šta god sam probao, nikako da osposobim.

Potrebno mi je puštanje 3D sadržaja i kad sam malo bolje pogledao specifikacije, u laptopu (Dell Studio 1555) je HDMI verzije 1.2
Postoji li neki adapter ili nešto slično, za premošćavanje HDMI 1.2 iz laptopa, na HDMI 1.4 koji je na 3D TV-u?

HDMI 1.2 nikako ne može pustiti 3D sadržaj jer nema dovoljan “output” (možda eventualno u nekoj nižoj kvaliteti jer je 3D zapravo samo dvije “slike” koje se šalju paralelno). Postoje grafički adapteri koji se spajaju na USB i na sebi imaju HDMI output, npr. http://www.club-3d.com/index.php/products/reader.en/product/usb20-to-hdmi-graphics-adapter.html , ali trebalo bi provjeriti koji od njih podržava 3D sadržaj i što se tu točno konvertira jer i USB 2.0 može biti usko grlo za full HD 3D sadržaj.

Hvala za odgovor, tražim neku jeftiniju varijatntu od zamjene laptopa ili kupovine 3D Blu-Ray playera, ali čini se da je mrka kapa!

Ciao Bojan, najjednostavnija ti je opcija kupiti eksterni disk, prikopcati ga izravno na televiziju (manje-vise sve imaju USB port) i tako gledati 3D filmove. Ja sam to isprobao i sve radi uredno. Druga je stvar sto je gledanje 3D filmova zamorno i sto bih ti ja preporucio 2D verzije istih 🙂

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.