Gdium netbook dolazi sa Mandrivom

U današnje vrijeme teško je izbjeći hype koji je nastao oko tzv. Netbook prijenosnika – malenih jeftinih laptopa koje je u visine doveo Asus sa svojim Eee PC računalom. Mnogi su se zapitali hoće li se i Mandriva direktno uključiti u ovo rastuće tržište? Odgovor je da! Mandriva radi na inovativnom operativnom sustavu za nadolazeći Gdium netbook, proizveden od strane Emtec-a.

Prvi Gdium će biti netbook sa 10″ zaslonom rezolucije 1024×600, četverosatnim trajanjem baterije i težine tek nešto preko 1 kg. Radi se o nadasve zanimljivom sustavu; Gdium koristi MIPS Loongson procesor tvrtke ST Microelectronics koji bi se trebao pobrinuti za duži vijek baterije. Ipak najzanimljivije rješenje je način na koji se spremaju podaci i operativni sustav. Gdium ne posjeduje nikakav interni disk za spremanje podataka već se kompletni operativni sustav zajedno sa svim korisničkim datotekama sprema na USB stick imena G-Key, koji je prikopčan na USB port računala. Ovo se čini kao zanimljivo rješenje za višekorisnička okruženja poput ureda ili škola, gdje ćemo dobiti mogućnost nositi svoj sustav na privjesku ključeva, a kada se za to ukaže potreba – jednostavno ga uštekamo u bilo koji Gdium netbook.

Operativni sustav koji se nalazi na G-Keyu je modificirani Mandriva Linux, razvijen isključivo za Gdium. Službeni navodi kažu kako će koristiti posebno “lightweight” radno okruženje sa fluidnim izvođenjem aplikacija, dok će se sustav bootati u potpuno funkcionalni desktop kroz svega par sekundi. Uključena je i podrška za zatvorene formate kako bi se izbjegli svi problemi vezani uz multimediju i codece.

Početak prodaje u Europi, Sjevernoj Americi i Kini se očekuje početkom jeseni, dok je predviđena cijena nešto ispod 400 €.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.