Google i Mozilla protiv Microsofta u EU

Microsoft je u vječitoj borbi s nama europljanima. Vjerovatno se sjećate negodovanja oko isporuke Windows Media Playera s operativnim sustavom, a sada se koplja lome oko internet preglednika, odnosno Internet Explorera koji standardno dolazi uz sistem (i trenutno je vodeći internet preglednik u svijetu). Zbog zakona o tržišnom nadmetanju, od Microsofta će tražiti da se u Europi Internet Explorer tretira jednako kao i ostale preglednike, odnosno da korisnicima pruži mogućnost odabira između Internet Explorera i konkurentskih preglednika.

Konkurencija, naravno gladi brkove. Iz Mozille poručuju da “nema niti trunke sumnje da vezivanje Internet Explorera za Windowse šteti kompetitivnosti i razvoju alternativnog softvera. Poslovanje Microsofta u osnovi je naštetilo kompetitivnosti (čak do te mjere da je u potpunosti eliminira), inovacijama i načinu na koji ljudi pristupaju internetu.”

Oglasio se i svemogući Google, koji se odlučio pridružiti Mozilli u slučaju europske komisije protiv Microsofta. Googleov Sundar Pichai (potpredsjednik razvojnog menađmenta), nedavno je na Googleovom Public Policy Blogu detaljno objasnio razloge pristupa ovoj inicijativi.

“Mi u Googleu vjerujemo kako je tržište internet preglednika još uvijek u velikoj mjeri nekompetitivno, što je nepovoljno za korisnike jer usporava inovacije.” Najpoznatiji internetski pretraživač kombinaciju Windowsa i Internet Explorera gleda kao nepoštenu prednost za Microsoft”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.