Google izbacuje podršku za H264 iz Chromea

Za svijet web standarda, ali i korisnike slobodnih platformi ovo je velika vijest – Google je odlučio u sljedećih par mjeseci izbaciti podršku za kodek H264 iz svog web preglednika Chromea.

Vijest je utoliko kontroverzna jer Google odbacuje de facto trenutni standard koji je podržan u nizu uređaja, čipova, web preglednika i drugog softvera.

Kako smo već pisali, oko video kodeka za HTML5 vodi se žestoka bitka, a ovim potezom dobila je novu epizodu. Ponavljamo, H264 je video kodek iza kojeg stoji konzorcij MPEG-LA u kojem su, između ostalih Apple i Microsoft. Konzorcij je, nakon Googleove najave WebM-a, objavio da ne misli, kako je prije najavljeno, naplaćivati korištenje svog kodeka nakon 2016. g. (iako oni pažljiviji mogu uočiti da to vrijedi samo za one koji proizvode i distribuiraju sadržaj u nekomercijalne svrhe).

WebM, preciznije kodek VP8, nasuprot H264, slobodan je kodek licenciran BSD licencama nad kojim se Google odriče svih patentnih prava. Trenutno WebM doživljava veliki uzlet: već postoje alternativne i bolje implementacije samog kodeka (ffmpeg); podrška je dodana u Firefox, Operu i Chrome (a kroz priključke i u IE); većina ga distribucija Linuxa već ima u svojim repozitorijima; Google je skupio veliku podršku proizvođača, što softvera, što hardvera; i na kraju, WebM je definitivno jedina mogućnost za korisnike Linuxa i slobodnog softvera jer im omogućuje nativnu podršku za web video u njihovom omiljenom programu.

No ne ide sve u korist WebM-a! Apple na svojim megapopularnim mobilnim uređajima iPhone i iPad podržava samo H264, a izbacivanje Flasha onemogućuje i bilo kakvo drugo rješenje, tako da svi korisnici iUređaja nemaju pristup WebM sadržajima. Kako je gore navedeno H264 predstavlja de facto standard i svako rekodiranje videa predstavlja trošak, pa tako i rekodiranje na H264, većina će web servisa koje nude video sadržaje Chrome natjerati da koristi Flash.

Kakvi su trenutno omjeri snaga?

Google ima Chrome koji je svakim danom sve popularniji i popularniji, a zajedno s Firefoxom i Operom, čini preko 40% tržišta web preglednika koji bi mogli u idućim verzijama podržavati WebM. Danas, 16% korisnika weba podržava WebM, a sve skupa 50% podržava neku inačicu HTML5 video taga. Google je vlasnik i YouTubea na kojem aktivno provodi konverziju sa sadašnjeg H264 i Flasha u WebM. Mozilla i dalje odbija ugraditi H264 u Firefox, Opera također.

Nasuprot tome, Microsoft ne namjerava ugraditi nativnu podršku za WebM u svoj nadolazeći IE9. Apple je protiv bilo čega drugog osim H264, a za takav pristup ima pokriće od milijuna svojih korisnika čiji uređaji podržavaju samo to. Možemo vidjeti kako to utječe na popularnost Flasha čija se dominacija polako smanjuje.

Neupitno je da je Googleov potez dugoročno gledano dobar potez jer otvoreni i slobodni standardi jedini mogu omogućiti neovisnost i prosperitet Interneta, no upitno je kako će se stvari sada odvijati – možda Chrome počne gubiti tržišni udio, možda dođe do fragmentacije tržišta i do neuspjeha HTML-a 5…

Što vi mislite o tome?

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.