Pokrenut je projekt Core Infrastructure Initiative

Heartbleed je zatresao digitalni svijet. Linux Foundation će ga zatresti još više: okupljena su najveća imena IT-a da bi se spriječio novi Heartbleed.

 

Poučena nedavnom Heartbleed aferom koja je potresla digitalni svijet, zajednica otvorenog koda je odlučila sustavnije se organizirati i ulagati u razvoj sigurnosti. Sigurnosni propusti u protokolu OpenSSL otkriveni su u tvrtkama i organizacijama koje predstavljaju divove današnje tehnologije. Unatoč sigurnosnom izlaganju ovog protokola, koji se dosad smatrao gotovo neprobojnim, pukom srećom nije nastala veća šteta. Iako je propust otkriven i sigurnosne zakrpe vrlo brzo objavljene, iznova je otvoreno pitanje opće sigurnosti i razvoja otvorenih rješenja koje su u temeljima suvremenog digitalnog svijeta.

Iako OpenSSL protokol osigurava stotine tisuća web servera, kao i nebrojene financijske i komunikacijske transakcije kompanija vrijednih milijarde dolara, paradoksalno je da njegov razvoj ovisi o samo jednom čovjeku. Predsjednik OpenSSL zaklade Steve Marquess na vlastitom je blogu objavio da čitav projekt, nastao 90-ih godina radom četvorice programera, danas ovisi o smiješnih 2 000 $ godišnjih donacija i samo jednom djelatniku zaposlenom na puno radno vrijeme!

 

heartbleed
Kako bi spriječio daljnju štetu, ali i potaknuo intenzivniji razvoj otvorenih sigurnosnih rješenja, Linux Foundation je okupio najveće informatičke divove s namjerom ponovnog udruživanja snaga, znanja i resursa u razvoju sigurnosnih rješenja. Podsjećamo, Linux Foundation je najveća neprofitna kolaborativno-edukativna zajednica u povijesti računarstva i upravo ona razvija GNU/Linux. Zbog svoje snage i utjecaja jedina je u mogućnosti povezati najveće tvrtke i grupacije današnjice u projekt Core Infrastructure Initiative s ciljem razvoja trenutačno najvažnijih projekata otvorenog koda i sprječavanja novog Heartbleeda. Među najistaknutijim partnerima navode se Amazon, Cisco, Dell, Facebook, Fujitsu, Google, IBM, Intel, Microsoft, NetApp, Rackspace i VMware. Mnogi od njih već dugo surađuju sa zajednicom, sudjeluju u sličnim projektima te se ističu izdašnim donacijama.

 

Core Infrastructure Initiative Preuzeto s: http://www.linuxfoundation.org/programs/core-infrastructure-initiative
Preuzeto s: http://www.linuxfoundation.org/programs/core-infrastructure-initiative

 

Core Infrastructure Initiative - partneri Preuzeto s: http://www.linuxfoundation.org/programs/core-infrastructure-initiative
Core Infrastructure Initiative – partneri
Preuzeto s: http://www.linuxfoundation.org/programs/core-infrastructure-initiative

 

Projekt Core Infrastructure Initiative obuhvaća složen sustav financiranja vitalnih projekata na polju sigurnosti, kvalitetniju suradnju u razvoju i brže rješavanje sigurnosnih propusta. U razgovoru za The Wall Street Journal Jim Zemlin, izvršni direktor Linux Foundationa, otkriva da su svi partneri u projektu vezani ugovorom u trajanju od najmanje tri godine, te da su se obvezali na suradnju i donaciju od najmanje 100 000 $ godišnje. Moguće je priložiti i pojedinačne donacije na službenim stranicama. Financijska sredstva će se izdvajati za najvažnije projekte, među kojima je i OpenSSL.

Ovakav način suradnje i organizacije najbolji je dokaz rasta i razvoja otvorenog koda. Kućni korisnici ne bi trebali biti pretjerano zabrinuti zbog Heartbleed skandala. Programeri su reagirali u rekordnom roku, a sigurnosne zakrpe i nadogradnje su odavno pristigle u repozitorije pojedinih distribucija. Djelovanje najveće globalne zajednice uz čvrstu potporu partnera, entuzijasta i simpatizera pouzdano je jamstvo svijetle budućnosti.

 

Izvori: arstechnica.com, linuxfoundation.org, The Wall Street Journal

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Pokrenut je projekt Core Infrastructure Initiative, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.