10.205 pregleda

Holyspirit – izvrstan RPG otvorenog kôda

31

Za sve vas koji ponekad svoju Linux mašinu koristite i u gamerske svrhe donosimo jednu lijepu vijest. Francuski game studio “Alpha Arts” je autor besplatne i open source RPG igre napravljene po uzoru na Diablo. Holyspirit je nedavno doživio update; iako nigdje nećete pronaći točnu verziju ove izvrsne igre, na sourceforge.com možete skinuti njezinu razvojnu verziju. O čemu se radi? Vi ste Holyspirit, stari i pokvareni duh koji se nalazi na popisu Božjih vojnika, a morate osloboditi zemlju od zla koje je pušteno da progoni sva živa bića.

Holyspirit gameplay

Holyspirit je dostupan za Windows, Linux i BSD operacijske sustave, a na službenoj stranici moguće je skinuti launcher koji će u nekoliko koraka skinuti igru za vas. No problem je što launcher nije nadograđen pa skida stariju verziju igre iz 2010. godine. Da biste skinuli najnovije izdanje potrebno je malo više muke (koja se isplati). Evo upute za Ubuntu korisnike. Otvorite terminal i unesite ove naredbe, jednu po jednu:

sudo add-apt-repository ppa:sonkun/sfml

sudo apt-get update

sudo apt-get install libsfml2 libsfml2-dev libpthread-stubs0-dev libgl1-mesa-dev libx11-dev libxrandr-dev libfreetype6-dev libglew1.5-dev libjpeg8-dev libsndfile1-dev libopenal-dev cmake

 

Nakon toga skinite izvorni kod s ove lokacije i raspakirajte arhivu. U Terminalu promijenite lokaciju u /lechemindeladam/trunk/Source mapu u raspakiranoj arhivi. Recimo, ako ste raspakirali arhivu na radnu površinu, onda unesite ovakvu naredbu u kojoj ćete “korisnicko_ime” zamijeniti svojim korisničkim imenom:

cd /home/korisnicko_ime/Desktop/lechemindeladam/trunk/Source

 

I onda je potrebno unijeti još ove naredbe:

mkdir build && cd build && cmake ..

make

 

Postupak bi mogao potrajati pa se strpite, a kada je završen otvorite /Source/build mapu u kojoj ćete vidjeti datoteku “Holyspirit”. Kopirajte ju u /lechemindeladam/trunk mapu, onda desni klik na nju i odaberite traku “Permissions” i označite “Execute”. Nakon toga možete pokrenuti igru tako da pokrenete “Holyspirit” datoteku.

Korisnici ostalih distribucija moraju skinuti SFML 2.0 iz repozitorija vlastite distre, a ukoliko to nije moguće tada ga moraju kompajlirati iz izvornog koda koji je moguće skinuti ovdje. Za kompajliranje SFML 2.0 potrebno je instalirati sljedeće pakete:

cmake pthread opengl xlib xrandr freetype glew jpeg sndfile openal

 

Nakon toga možete kompajlirati Holyspirit kao i za Ubuntu. Za kraj pogledajte video:

Izvor: www.ubuntuvibes.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

31 komentar

 1. lutherus napisao:

  Odlično, Diablo like hack `n slash igra. E još da Open Morrowind stigne i to je to.

 2. Shicy napisao:

  Nisam gamer, ali ova igra djeluje izvanredno 🙂

 3. Štef napisao:

  zar je to igra? Čemu slići? Stvarno je smiješno!!!!!
  Sada će mi opet admin obrisati post ali neka.
  Probajte igrati Diablo III. Ovo gore se ne može mi uspoređivati sa Diablom,
  jer nema smisla!!!!!

  • Branko napisao:

   Razlicita je publika koja igra te igre. Sigurno je Diablo III ljepsa i vjerojatno bolja, ali neki ljudi ce se gustati i u ovoj igri.

  • Blacx napisao:

   Čemu sliči tvoj post pa ga opet čitamo. Piše se sliči, a ne slići i nije smiješno.
   Ohladi malo!

   Nigdje ne piše da se uspoređuje sa Diablom III, nego s Diablom.
   A i nije da je trica nešto revolucionarno donijela, čekalo se 12 godina na “poboljšanu grafiku” -.-‘

 4. Štef napisao:

  Kada sam tipkao, nisam gledao, tako da po tom pitanju moje isprike.
  A što se ostaloga tiče. Mogu samo reći: E moji Linuxaši!

  • Branko napisao:

   Neko se gušta s običnim Fićom, a nekome ni Porsche nije dovoljan.
   Nitko te ne tjera da isprobaš ovu igru. Onaj koga zanima će ju isprobati.
   Neki čisto zbog nostalgije jer su se guštali u starom i originalnom Diablu.
   Ja npr. znam upaliti emulator i igrati igrice s Commodorea 64 i Amige. Ponekad stavim i Super Nintendo igricu u Zsnes. Što bi rekao za njih?

   • Filip Krmpotić napisao:

    a ma seljak je,pusti ga….
    čovjek mu je fino reko – ako mu se nesviđa,niko ga netjera da ju igra..ukusi su različiti,npr. ja volim igrice sa super grafikom i igrivosti,a dok recimo mom tati najbolja igrica na svijetu je super mario..

    • lutherus napisao:

     lil la, igre sa super grafikom izbjegava, vidi skyrim. grafika odlična no to rpg nije vidjelo. level 1 lik zakolje level 7 zmaja. kak? kakav je to scaling? pa levelanje. wtf? i vrata. nisu mogli postavliti više vrata? pa najviše se gubi na hodanju od a do b a ništa se ne događa.

    • Štef napisao:

     Filipe, odrasti!!!! Onda možemo razgovarati. Molim te nemoj cijelo vrijeme izigravati ulizicu. Na taj način se ne stiče poštovanje!!!!

    • Štef napisao:

     I Filipe, još nešto. trebaš znati razlikovati igricu i igru!

   • Štef napisao:

    Branko, ti si isto jedan od članova (tima) na ovom sajtu i forumu koje poštujem.
    Ti isto znadeš jako dobro o ćemu sam pričao.

    • Branko napisao:

     Jasno mi je to što ti hoćeš reći. Ti želiš reći da na Linuxu fale hit igre. Blockbusteri ili kako već. To je tako i to se zna. Najvjerojatnije Linux neće biti igraća platforma još dugo, a pitanje je da li će ikad i biti.
     Opet, nemoj potcjenjivati ovakve igre jer su neki naslovi sasvim dobri i pružaju dosta zabave. To što igra nije na najnovijem 3D engineu ne znači da ne trebali objaviti da postoji. Činjenica je da je igra slična ranijoj prilično popularnoj igri i da je open source. Činjenica je i da sigurno ima svoju publiku koja će jedva čekati da ju zaigra. To se vidi i po komentarima na ovaj članak.
     Nemoj potcjenjivati ovakve uratke jer će nekog ovo jako veseliti.
     Što se tiče najnovijih i najrazvikanijih igara većina iskusnih Linuxaša će preporučiti dual boot s Windowsima. Na njima te igre rade bez problema. Nema ništa loše u tome.
     Uglavnom, slažem se da Diablo III izgleda bolje od ove igre i da na Linuxu nedostaju takve igre. Ali, molim te pokušaj malo smirenije komentirati jer onakav način komentiranja svi doživljavaju kao osobni napad i možeš očekivati i takvu reakciju.
     I treba cijeniti trud programera i publiku koju ovo zanima. 😉

  • lutherus napisao:

   Ako ti nepaše nemoj koristiti Linux. Zaboravi na auto, mobitel, tv, internet.

   • Štef napisao:

    Lutherus, tebe smatram pametnim linuxašem i klanjam ti se! Molim te nemoj pretjerivati jer znadeš jako dobro o čemu sam govorio!!!! Nisam pljuvao po Linuxu!

  • b4sh napisao:

   Štef drugo i nije zatebe igraj se se sa svojim windowsom možda sljedeći put dođeš do potpune razine 😉 Savjet: Backup donosi dodatni život.

   lp b4sh

 5. Vjekoslav napisao:

  Eee ovo je prezakon. Jao nisam diablo 1 igro godinama, bojim se da ako ovo instaliram da će uskoro uslijedit i diablo 1, pa i dvojka 😀

 6. Shicy napisao:

  Šta je nisu izdali van ispitnih rokova -.-
  😀

 7. bosanac napisao:

  Da li ova igra ima multiplayer ???

 8. Robi napisao:

  Redak “sudo apt-get install libsfml2 libsfml2-dev ibpthread-stubs0-dev libgl1-mesa-dev libx11-dev libxrandr-dev libfreetype6-dev libglew1.5-dev libjpeg8-dev libsndfile1-dev libopenal-dev cmake” javlja grešku da ne može pronaći paket jer fali slovo l. Piše ibpthread-stubs0-dev a treba biti libpthread-stubs0-dev

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.