HTC weather/clock widget na radnoj površini

Nagradna igra je u tijeku, screenshotovi Vaših Linux Desktopa uredno pune naše e-mail sandučiće a galerije na Facebooku i Google+ društvenim mrežama svakim su danom veće. Stiglo je stvarno lijepih uradaka, a autori su radne površine pored pozadine ukrasili i sa raznim Widgetima.

Pristigli radovi na Facebooku

 

Jedan od njih nekolicini je posebno upao u oko – radi se aplikaciji Conky koja na radnoj površini prikazuje razne informacije, ovisno o postavkama (vrijeme, kalendar, zauzeće memorije i diskova itd.). U ovom slučaju Conky dolazi sa konfiguracijom HTC Weather/Clock, widget kojeg možete naći na gotovo svim modelima HTC-ovih pametnih telefona.

Kako je widget funkcionalan i zaista lijepog izgleda, normalno je da su se pojavili razni klonovi za ostale Android mobitele, pa čak i za Apple iPhone i dr. Mi ćemo vam ukratko objasniti kako ovaj widget postaviti na Ubuntu radnu površinu.(primjenjivo i na ostale distribucije)

Za početak, instalirajte aplikaciju Conky (korisnici Ubuntu Linuxa sudo apt-get install conky), a nakon toga preuzmite Conky Forecast u DEB paketu ili kao tar.gz arhivu.

Preuzet ćemo i Conky-HTC, ekstraktirati datoteke iz arhive (pritisnite Ctrl+h kako bi vam se prikazale skrivene datoteke). Sve ih kopirajte u vaš home direktorij.

 

Datoteke su skrivene pa ih prikažite kraticom Ctrl+H

 

U tekstualnom editoru otvorite datoteku imena .conkyForecast.config (gedit ~/.conkyForecast.config). Radi se o konfiguracijskoj datoteci gdje možemo promijeniti postavke (nažalost ne postoji GUI sučelje pa je ovo jedini način). Kako bi promijenili jezik, pod locale umjesto “PT-br” upišite “en”. Primijetite da ovdje možemo promijeniti i format datuma. Snimite izmijenjeni sadržaj datoteke.

Sada ćemo pripremiti uvjete za prikaz vremenske prognoze – posjetimo stranicu http://www.weather.com, i pronađimo svoju lokaciju. Kad smo ovo uspješno obavili, zavirimo u adresnu traku web preglednika, koja sadržava naš lokacijski kod.

Ukucajte svoju lokaciju u tražilicu

 

Evo primjera kako to izgleda kod nas:

http://www.weather.com/weather/today/Osijek+Croatia+HRXX0003

Kopirajmo kod (HRXX0003 u našem slučaju). Otvorite datoteku imena .conkyrc (gedit ~/.conkyrc) i zamijenite “BRXX0232” sa vašim kodom (možete koristiti Replace funkciju u Geditu).

Slijede još neka sitna podešavanja – u istoj datoteci zamijenite “gap_y 10” sa “gap_y 40” (ConkyHTC nalazi se malo preblizu panela, pa ćemo ga pomaknuti na ovaj način.

Još nam je ostalo ispraviti jedan mali bug, ako planirate koristiti Conky na engleskom jeziku. U istoj datoteci pronađite liniju 52, naći ćete kod koji izgleda ovako: “${time %e} de ${time %B} de ${time %G}” – izbrišite oba “de” kako bi riješili problem, i zatim spremimo datoteku.

Sada je sve spremno i možemo pokrenuti Conky (samo u terminal ukucajte conky). Ako želite da se Conky HTC pokreće pri ulasku u sustav, otvorite “Startup Applications”, kliknite “Add”, pod “Name” upišite “Conky HTC” a za komandu odaberite “Browse” (pritisnite ctrl+h da prikaže skrivene datoteke) i odaberite datoteku .conky_start.sh iz home direktorija.

Pri sljedećem logiranju dočekat će vas Conky HTC widget.

ConkyHTC

Conky HTC Widget na radnoj površini

Izvor: webupd8

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
HTC weather/clock widget na radnoj površini, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.