pyTrainer – program za praćenje sportskih aktivnosti

Uvriježeno je mišljenje, bolje rečeno predrasuda da se računalima bave samo trutovi za koje u najmanju ruku treba viličar i pajser da bi se odvojili od stolice. A kakve predrasude postoje o ljudima koji se još bave tamo nekakvim Linuxom i “open sorsom” iskreno ne znam.
Kako to uvijek biva, možda baš zbog intezivnog “grijanja stolice i piljenja u ekran” u pravilu pokušavamo pronaći odmak od toga. A opće je poznato da je najbolji odmor od intelektualnog fizički rad i obrnuto. Naravno nećemo se primit lopate i kopat temelje za Pelješki most jer su to političari napravili više puta.
Nego mi se pametni kakvi jesmo primimo nekog sporta poput biciklizma, trčanja, plivanja, skijanja, šutanja lopte… Ili jednostavno boravka u prirodi poput planinarenja.

Kad se tako razletimo na sve strane svijeta jasno je da naše kretanje jedino može pratiti sofisticirani vojni sustavi poput GPS-a i naravno programi natipkani u open sors jazbinama.

Tako sam ja u potrazi za programom koji bi pratio i pamtio moje treninge istražio šta se to nudi u repozitoriju i na kraju odabrao program pyTrainer.

Pytrainer je program za praćenje sportskih aktivnosti. Prvotno je bio namjenjen za trening biciklista ali je evoluirao kao projekt pa se sad može koristiti za trčanje, plivanje i druge sportove. Njegova je prednost što može prikazati detaljne grafikone, statistiku i položaj na mapi koristeći podatke dobivene pomoću GPS-a. Podržava OpenStreetMap i Google Earth kml datoteke. Posebno je prilagođen radu sa Garmin ForeRunnner 205, 305 i 405 odnosno GPX datotekama.

Naravno, može se koristiti i bez GPS-a na način da se u kalendar unesu podatci o pređenoj udaljenosti i ukupnom vremenu a program izračuna prosjek po kilometru a nakon nekog vremena dobijemo statistiku i grafikone na tjednoj, mjesečnoj ili godišnjoj bazi.

Pytrainer paketi se nalaze u repozitoriju Debiana, Ubuntua i Fedore a ostali će morati skinuti izvorni kod sa svn-a ili tar. Detaljne upute naći će te na stranicama pyTrainera. Program radi i na Windowsima i MacOS-u.

Kako su prikazani podaci sa Garmina 305 u pyTraineru možete pogledati i u ovom YouTube videu:

 

Autor: madone

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

7 komentara

 1. admin napisao:

  Vidiš, mogao bih ponovo početi trčati… Čim se tu ubaci GPS, Google Maps sa satellite prikazom, statistike i grafikovi – stvar postaje zanimljiva 🙂

 2. Suko napisao:

  Ja imam svoju spravu za mucenje u dnevnom boravku.
  Za to mi ne treba GPS.
  Ko je vidio baviti se sportom u prirodi na otvorenom?

  • madone napisao:

   Ti imaš traku za trčanje ili pričaš o ženi 😀

   • Branko napisao:

    😀
    Orbitrek. Fala mu na 10 kila što sam omršo.
    Fina je to stvar.
    Traka za trčanje mi je bila skupa a i bilo me je strah da ne polupam koljena jer sam lijen za zagrijavanje.

    • madone napisao:

     Da dobre trake su skupe…
     Možda to za koljena i stoji za nekog ko ima puno previše kila. Ali isto mislim da tu ima puno predrasuda ili su to samo dobri izgovori 😉 Treba probat svako za sebe pa vidjet kako to tijelo podnosi..
     Ja vozim bajk 5-10min do mjesta di trčim i kratko se razgibam…

     • Suko napisao:

      Ma ja trčim šest do osam kilometara svaki drugi dan na toj spravi.
      Lagano opterećenje dva kilometara pa kad se zagrijem podižem opterećenje.
      Nemam puno kila ali kad trčiš tako redovno kroz godinu dana osjeti se na zglobovima ako se ne zagrijavaš kako treba.
      Svejedno mislim da ću na proljeće početi trčati vani. Nema do svježeg zraka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.