3.708 pregleda

Intel i Arduino potpisali sporazum o suradnji

2

Da Arduino ima potencijala znaju svi koji su ga imali prilike koristiti, bilo u obrazovne svrhe, bilo iz čiste znatiželje, da ne kažemo hobija. Potencijal Arduina prepoznao je i Intel te je njihov CEO, Brian Krzanich, 3. listopada objavio da je sklopljen ugovor o suradnji s Arduinom — hardverskom platformom otvorenoga koda koja se upotrebljava u obrazovne svrhe.

Tom je prilikom predstavljen i Intel Galileo, prvi proizvod iz nove linije Arduino-kompatibilnih ploča s Intelovom arhitekturom. Potpisani sporazum podrazumijeva i daljnju suradnju između Intela i Arduinove zajednice na budućim proizvodima koji će u tu sve veću zajednicu stvaratelja donijeti performanse, skalabilnost i nove mogućnosti koje im može ponuditi Intelova tehnologija.

Razvojna ploča Galileo imat će operacijski sustav Linux s Arduinovim softverskim bibliotekama, što će omogućiti skalabilnost i ponovno iskorištavanje postojećega softvera. Ploča će se moći programirati putem Windowsa, OS X-a i naravno Linuxa.

Intel Galileo

Intel Galileo

U sam Galileo ugrađeno je 256 MB DRAM-a i Quark SoC X1000 CPU koji je prvo SoC rješenje iz Intelove Quark linije low-power modela male jezgre, a radi se o 32-bitnom jednojezgrenom CPU-u s podrškom za Pentium ISA instrukcije te brzinom do 400 MHz. Osim navedenog, Galileo je opremljen sljedećim sučeljima: ACPI, PCI Express, 10/100Mb Ethernet, brzi UART ,SD, USB 2.0 host kontroler, EHCI/OHCI USB portove, RS-232 serijski priključak, programabilnu SPI NOR flash memoriju od 8MB te JTAG port.

Intel Galileo - raspored komponenti i utora

Intel Galileo – raspored komponenti i utora

U okviru predstavljanja navedenog sporazuma i platforme Galileo, Intelov CEO Brian Krzanich najavio je da će u idućih 18 mjeseci Intel donirati 50.000 razvojnih okruženja Intel Galileo za potrebe obrazovanja u tisuću sveučilišta diljem svijeta.

Izvor: Intel

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.5/5 (8 votes cast)
Intel i Arduino potpisali sporazum o suradnji, 3.5 out of 5 based on 8 ratings

Povezani članci:

Na CES-u je predstavljen ...
Intel se pridružuje Libre...
Intel objavio novu verzij...
Croduino - programiranje ...
Croduino Basic2: kako sam...

2 komentara

  1. Petar Kružić napisao:

    Ovo mi je super vijest koja istovremeno zabrinjava. Kad veliki momci stave šape na neki open source dogodi se u kratkom vremenu da postane proprietary… Do sada je arduino mega2560 bio dobavljiv za 15ak dolara a što će bit s Galileom za koji mjesec baš me zanima.

  2. crni_podocnjak napisao:

    Definitivno nije dobro kad glavonje prepoznaju srecu u open src-u.
    A marljivo drustvo se osjeti pocasceno opozivom velkih.

    No nadajmo se da ce sve ostati kako i je 😀

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.