Isprobali smo – Gloobus brzi preglednik

Nedavno se na stranicama posvećenim Linuxu počeo spominjati Gloobus. Taj originalan dodatak Nautilusu još uvijek je u beta fazi, ali se sada radi o prilično stabilnom programu i bez većeg straha ga možete instalirati na svoj Ubuntu.

O čemu se tu radi?

Pa, Gloobus služi za brzi pregled multimedijalnih datoteka i dokumenata direktno iz Nautilusa. Pomoću Globusa možete na brzinu pregledati slike, videomaterijale, muziku te razne dokumente. Ne morate čekati otvaranje težih programa za pregledavanje dokumenata ili multimedije već to možete odraditi u djeliću sekunde odmah iz Nautilusa. Odaberete datoteku, pritisnete space i odmah dobijete mali prozorčić u kojem je prikazana odabrana datoteka.

Pogledajte kako to sve izgleda:

 

Brzinski pregled slika

 

Brzinski pregled videodatoteka

 

Gloobus sam instalirao jučer i na kratko ga isprobao. Program stvarno dobro dođe kada vam se ne da čekati otvaranje teških punokrvnih preglednika već želite odmah u Nautilusu pogledati o kojoj se datoteci radi. Posebno korisno dođe kod pregledavanja filmova jer često iz male sličice u Nautilusu  ne mogu zaključiti o kojem se filmu radi.

Za vrijeme korištenja nisam naišao na veće bugove ili nestabilnost. Ono što bi bilo dobro ispeglati je preosjetljivost tipke space jer program prebrzo bilježi dva dodira tako da često u trenutku izgubite tek otvoreni prozor. Morate se naučiti da space držite pritisnut samo djelić sekunde. Drugi manji bug na koji sam naišao je da se odf dokumenti ne prikažu prvi puta, no drugi i svaki sljedeći prikaz je uredan. Kratkim korištenjem ovog dodatka mogu reći da se radi o stvarno korisnom programu i svakako preporučam instalaciju. Ja ga svakako zadržavam na svojoj instalaciji Ubuntua.

Dodatak instalirajte na sljedeći način: (Ubuntu 11.10 i 12.04)

sudo add-apt-repository ppa:gloobus-dev/gloobus-preview
sudo apt-get update
sudo apt-get install gloobus-preview gloobus-sushi
sudo apt-get install unoconv

Odlogirajte se i ponovno ulogirajte i spremni ste za korištenje. U Nautilusu odaberite datoteku i pritisnite tipku space. Kada želite zatvoriti prozorčić preglednika ponovno pritisnite space. Ne može biti jednostavnije.

Pogledajte i kratak video korištenja Gloobusa:

 

Autor:Branko S.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

13 Komentara

Dodaj svoj

Biti ce toga jos. Osposobio sam Recordmydesktop. Jos da se rijesim suma na mikrofonu bi bio i zvuk.
Al, sad mogu ici i kratke recenzije programa i pokoja distra kad uhvatim vremena. 🙂

Komercijalni softver postoji već duže.
Ja sam već neke igre kupio. Neka Canonical zarađuje.
Podržavam u potpunosti njihovu želju za zaradom i viziju razvoja.
Ima distri za čistunce, ima za neodlučne, neka bude i jedna komercijalna desktop distra. 🙂

Branko, svaka čast, lijep review. 🙂
Nisam probao, no vjerujem da logout – login nije potreban, može se napravit Alt + F2 i upisat nautilus -q što će restartat nautilus čime bi dodatak trebao proradit. 😉

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.