Kako postati član LZS tima?

Portal Linux za Sve kontinuirano raste, stoga je za daljnji napredak nužan prihod ljudstva. Većinu područja imamo pokriveno, međutim jedno od njih uvijek traži dodatne članove. Naravno, radi se o suradnicima koji mogu pridonijeti stvaranju autorskih tekstova i što češćem osvježavanju portala novim sadržajima.

rad-na-racunalu

Znate pisati? Želite pomoći?

Pozivamo sve zainteresirane da se uključe u rad Linux za Sve portala i postanu dio tima. Srećom, ne postoji boot camp niti određena procedura koju morate proći, nema neugodnih pitanja niti pritiska bilo koje vrste. “Upad” je jednostavan, ali nije moguć preko noći.

Kako se postaje dio tima?

Zaslugom i vremenom. Gotovo sav posao obavljamo online, a točka uporišta je naš forum. Za početak, pozivamo vas da obavite kratku registraciju, ispunite profil, te se po želji ukratko predstavite. Važno je pročitati kratka i jasna pravila foruma te ih se pridržavati. Budite slobodni sudjelovati u svim temama, tim prije ćemo se bolje upoznati.

Na forumu sam. Što sada?

Čestitamo! Postupkom opisanom iznad postali ste član velike Linux za Sve zajednice. Trenutno nam najviše trebaju autori tekstova, iako nisu isključeni vrsni poznavaoci tehnološkog dijela (WordPress, phpBB, dizajn, mobilne aplikacije). Za početak, držimo se prvog, a ovo drugo ćemo zatražiti po potrebi ako se pokažete vješti i željni.

Kako napisati i objaviti tekst?

Procedura je prilično jednostavna. Na forumu postoji podforum naziva “Dodavanje sadržaja“; otvorite novu temu i napišite naslov te sadržaj. Pomoću BB koda formatirajte tekst, ubacite potreban multimedijalni sadržaj (slike ili video) i poveznice. Radi konzistentnosti, neka pravila oko pisanja ipak postoje, a možete ih naći ovdje (molimo proučiti, polovične i nekvalitetno napravljene tekstove nećemo uzimati u obzir). Držite se pravopisa, ali znajte da nije uvjet – tekstovi prije objave budu pregledani od strane naših lektora. Nakon toga, ide provjera urednika, a potom će vaš tekst biti objavljen ili neće, dok će korekcije eventualno biti zatražene.

Mogu li pisati direktno iz sustava za izradu sadržaja?

Naravno. Nakon što se dokažete kao aktivan i kvalitetan pisac, te nakon određenog vremena upoznavanja, uz zajednički dogovor čitave ekipe vaša prava će se povećavati, a u jednom trenutku ćete postati i službeni član zajednice koja uređuje ovaj portal. Umjesto pisanja na forum, tekstove ćete sami pripremati za objavu koristeći CMS.

Hoću li dobiti još neka prava kao službeni član tima?

Da, ali i ovo zahtjeva određenu dozu vremena. Ako sadašnji članovi odluče da ste se dokazali, dobivate jednaka prava kao i oni. To znači glas prilikom odlučivanja o svim aspektima projekta, vaše mišljenje u internim raspravama, eventualni moderatorski status, povremena službena i neslužbena okupljanja (nije obavezno), mogućnost upravljanja profilima na društvenim mrežama, vlastiti službeni e-mail pretinac, pismo preporuke u slučaju potrage za poslom i dr.

Odlično, kada mogu početi?

Odmah! Ovdje je poveznica za registraciju na forum, a u slučaju da ste član od prije, od vas uskoro očekujemo prve uratke, te dugo i kvalitetno druženje tijekom ove i sljedećih godina. Iako je rad u potpunosti volonterski, ovo korisno iskustvo proširit će vaša znanja, vidike i kontakte, te vam omogućiti rad u timu s entuzijastima koji okupljaju Linux zajednicu u regiji. Definitivno nešto što će obasjati vaše životno iskustvo ali i životopis.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Kako postati član LZS tima?, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

You may also like...

15 komentara

 1. Vl@do napisao:

  Sretan sam što već skoro 2 godine pripadam ovoj najjačoj ekipi ikada.
  Čak i ako ste obični korisnik poput mene, možete i vi postati dio ovog tima.

 2. Slavica napisao:

  Ako trebate još lektora, javlja se jedna studentica hrvatskoga jezika koja ujedno obožava Linux!

  • Dario napisao:

   Ehh, sa lektorima smo uvijek u minusu 🙂
   Ako nisi, slobodno se registriraj, prouči malo što ima na forumu i predstavi se u temi o novim korisnicima.. i ostavimo dalje vremenu da pokaže da li možemo imati suradnju na obostrano zadovoljstvo (ovo obostrano shvati kao između LZS-a i tebe) 😉

  • Branko napisao:

   Slavice, šaljemo ti sto pusa!
   Lektora nam uvijek treba!
   Registriraj se na forum, javi nam se na naš mail pa ćemo složiti suradnju.
   (Inače, moram pohvaliti naše lektore jer su nas naučili hrpu stvari o pravopisu pa sad naši tekstovi ne izgledaju kao da su ih pisali klinci iz trećeg razreda osnovno škole, već makar sedmog. Nije im bilo lako, ali ljudi su bili uporni pa su se i najtvrdoglaviji među nama nekako iskorigirali. 😉 )

  • Kruno napisao:

   Lijep pozdrav, kolegice! 🙂

 3. PunkBastard napisao:

  Ja bi samo e-mail adresu i ja zadovoljan.

 4. Branko napisao:

  Samo mala napomena početnicima. Ako nemate iskustva u pisanju, a željeli bi sudjelovati u radu, odaberite neku jednostavniju temu. (Recenzija nekog manjeg programa ili neka kratka vijest iz Linux svijeta ne zahtjevaju velike vještine u pisanju.)
  Velike i kompleksne teme su ozbiljan projekt i zahtjevaju dosta vremena i dobro poznavanje problematike, tako da budete spremni i na nekoliko dana, pa i tjedana slaganja teksta i proučavanja po raznim izvorima na internetu i u stvarnom svijetu.
  Posebna napomena; pripazite na autorska prava! Nemojte kopirati ili doslovno prevoditi neki tekst s drugog izvora bez izričite dozvole autora!
  Ako pišete neku vijest, trebate navesti i izvor s kojeg ste dobili informaciju.
  Inače, prilično je zanimljivo iskustvo napisati i objaviti nešto što će pročitati hrpa ljudi, a ako se uz tekst još razvije kvalitetna rasprava, veselje je potpuno. 😉

 5. Kruno napisao:

  Samo još nešto – svake pohvale za članak, ja sam svoj tekst čuvao dva mjeseca jer nisam znao što bih s njim, da sam prije pročitao ovako nešto, prije bih se odvažio poslati ga.

 6. jas napisao:

  Svaka čast, na inicijativi i ekipa koje krene.

  Istina, član jesam ali ne aktivan. Prošla su moja vremena kada sam bio aktivan na nekim drugim forumima 🙁 sve nekako sa sjetom se toga prisiječam. Svim novima palac gore

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.