11.379 pregleda

KaOS 2014.08 dostupan za preuzimanje

16

KaOS 2014.08 je Linux distribucija kreirana iz temelja s posebnim naglaskom na KDE radno okruženje.

Radi se o GNU/Linux distribuciji razvijenoj iz temelja s fokusom na KDE softverski paket. Najnovije izdanje dolazi s KDE-om 4.14.0 – posve svježa verzija ovog popularnog radnog okruženja ali uglavnom usmjerena na ispravke grešaka i poboljšanja, dok su razvijatelji pažnju usmjerili na Plasmu 5. Pošto nema velikih novosti, za očekivati je stabilan rad.

KaOS 2014.08

Osim najnovije verzije KDE-a, svježe izdanje KaOS-a donosi i par zanimljivih novosti poput posve novog instalacijskog alata baziranog na kodu instalera Manjaro Linuxa s opcijom automatskog particioniranja, mogućnosti enkripcije diska i pojednostavljenog izbora lokacije, dok su post-instalacijske skripte posebno napisane u Pythonu 3 isključivo za KaOS. Za instalaciju alat zahtjeva barem 1 GB radne memorije na računalu.

Distribucija u centru pažnje trenutno ima stabilnost, iako nismo sigurni koliko im je to pošlo za rukom uz tek objavljeni KDE softverski paket, kao i priloženi – još vruć – Linux kernel 3.15.10.

KaOS 2014.08

Za kraj, nekoliko opaski vezano uz instalaciju ili Live isprobavanje distribucije. U slučaju “prženja” ISO datoteke na DVD, brzina mora biti namještena na 4x ili manje – u suprotnom, sustav neće raditi. Također, ako se odlučite na popularniju metodu – USB štapić, imajte na umu da distribucija neće raditi ako budete koristili program UNetbootin; umjesto njega, službene web stranice preporučuju ImageWriter (za Windowse ili Linux) ili zapisivanje putem naredbe dd. Napomena ide i za računala s UEFI-jem na kojima KaOS neće raditi.

Moramo priznati, KaOS izgleda jednostavno predivno i razvijatelji su si očito dali truda ušminkati KDE. Međutim, kao što se iz teksta može zaključiti, mnogo je tu nedovršenih stvari – ili ne rade kako treba ili zahtijevaju korištenje specifičnog protokola (posebno kad je u pitanju zapisivanje ISO datoteke).

Nadogradnje se obavljaju po rolling-release principu, a posljednji ISO, KaOS 2014.08., možete preuzeti sa službenih web stranica. Za dodatne informacije možete zaviriti u popis izmjena.

Nadamo se da će dežurni distrohopperi u komentarima pružiti više detalja, posebno kad je i pitanju stabilnost i novi KDE.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.3/5 (10 votes cast)
KaOS 2014.08 dostupan za preuzimanje, 3.3 out of 5 based on 10 ratings

16 komentara

 1. Zlatko napisao:

  Dopada mi se što rade na vizuelnom identitetu distre. Dakle, verujem, da je manje više stabilna kao i sve KDE distribucije. Nisam je nikad probao. Ali opet napominjem, pozdravljam i volim kad vidim da neka distribucija razvija svoj vizuelni identitet.

 2. Yeti napisao:

  Igram se sa njim vec par dana i mogu reci vau!

  Lijepo su to izveli i za sad sve radi savrseno stabilno, ideja o samo KDE/Qt kombinaciji mi se svida i imao sam probe sa Chakrom prije, ali nije to to.

  Za one koji su probali Manjaro, ista stvar samo sto nije Arch nego su sami radili. Ali pre kratko isprobavam da bi donosio zakljucke tako da…

  Svakako za probu, ne ustrucavajte se!

 3. vedran napisao:

  Sve pohvale ovoj distribuciji. Najbrža i najstabilnija distribucija sa Kde sučeljem. Ekosustav distribucije temelji se na reduktivnom načelu paketiranja koje se fokusira isključivo na Kde/Qt programskim paketima. To za posljedicu ima nevelik broj paketa oko 2200 ( za razliku od velikih distribucija >30000) ali se zato postiže veća stabilnost. Ovo je rooling release distribucija pa je manji broj paketa i garancija lakšeg održavanja sustava. KaOS jednostavno leti, hardver mi je u potpunosti podržan i po instalaciji dodatno sam instalirao samo Firefox i Libreoffice. Iako ova distra nema podršku za Steam, Skype, te uopće lib32 pakete, meni to nije nikakav manjak. Na njihovoj službenoj stranici možete provjeriti da li distribucija posjeduje vama potrebne programske pakete i ako vam je prihvatljiva filozofija -manje je više- , a Kde je ono što tražite, jednostavno morate probati ovu distru.

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.